Kalan savustaminen

Savustetun kalan makua ei voita mikään! Savustamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalat: lohi, kirjolohi, nieriä, lahna, siika ja muikku tai silakka.

Kalan savustaminen ei ole vaikeaa, se onnistuu jokaiselta. Kalasavustimien kirjo on laaja, uunissa käytettävästä savustuspussista, sähkösavustimeen, savustuslaatikkoon ja perinteseen savustuspönttöön.

Lue myös: Näin fileoit kalan

Savustupussi, sähkösavustin vai savustuslaatikko?

Savustuspussin käyttäminen on yksinkertaista, kunhan muistat sulkea pussin huolella ja laitat sen oikein päin uuniin.

Sähkösavustinta käytetään vain ulkona. Valitse savustukseen paloturvallinen paikka. Purupellille sirotellaan ohut kerros savustukseen sopivaa puhdasta savustuspurua.  Sen jälkeen purupelti työnnetään vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan. Savustuspurujen tulee olla kosteita, liian kuivat savustuspurut, voivat pölläyttää sähkösavustimen kannen auki savustuksen aikana.  Aseta kalat yhteen kerrokseen ritilälle ja työnnä ritilä savustimeen tippupellin päälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan.

Savustuslaatikkoa käytettäessä  suolattu kala nostetaan voidellulle ritilälle. Laatikko suljetaan ja laitetaan grilliin tai nuotion hiillokselle.  Savustuslaatikko asetetaan tulisijan päälle. Polttopuina kannattaa käyttää leppää tai muita  lehtipuita.

Kalan savustaminen itse

Savustettu kala

Hyviä savustuskaloja ovat esimerkiksi ahven, harjus, lahna, siika, silakka, muikku, nieriä  ja lohi. Kalan voi savustaa kokonaisena tai fileenä.

Aloita kalan suolauksella. Ripottele suolaa peratun ja huuhdellun kalan pintaan ja sisälle. Anna suolautua viileässä pari tuntia. Kalan voi suolata myös suolavedessä. Upota se 12 tunniksi 10 prosenttiseen, viileään suolaliuokseen.

Nosta kala suolasta ja huuhdo. Ripota savustuslaatikon pohjalle leppäpurua. Katajanoksa antaa makua, ja 2-3 sokeripalaa kaunistaa väriä.

Nosta suolattu kala voidellulle ritilälle. Sulje laatikko ja nosta se grilliin tai nuotion hiillokselle. Savustuslaatikko laitetaan tulisijan päälle.

On tärkeää, ettei savustuslämpötila ole liian korkea, jottei kalojen nahka halkea. Etenkin silakat ja muikut voivat hajota helposti liian kuumassa lämöpötilassa.

Kalalaji ja sen koko vaikuttavat savustusaikaan. Kilon painoisen kalan kypsyminen miedolla lämmöllä kestää noin 40 minuuttia. Pienet kalat kypsyvät vartissa. Kala on kypsä, kun evä irtoaa.

Katso myös: Savustettu harissa-lohi

Keskustelu

Meillä syödään savukalaa koko vuoden ajan n.1 kerran /kk.Savusiika ja savumuikut on parasta mitä tiedän !

Parhaillaan savustumassa kokonaisena 1.2 kg lohi. Ollut sähkösavustimessa nyt 45 min. Kohta otan virran pois ja annan kalan vetäytyä pöntössä 20 min. Suolasin kalan reilusti ennen savustamista hienolla merisuolalla noin tuntia ennen savustamista päältä ja sisältä. Lisukkeeksi keitän perunoita ja teen munavalkokastikkeen maustettuna tillillä ja mustapippurilla.

Kommentoi juttua: Kalan savustaminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X