Kalaruoka on kevyttä ja ravinteikasta

Kalaruoat ovat kevyttä ja ravitsemuksellisesti suositeltavaa herkkua.

Parhaimmillaan kala on vastapyydettynä ja itse käsiteltynä. Jos perkaaminen ja fileointi tuntuvat vaikeilta, voi aina turvautua kalatiskin fileisiin.

Kala kypsyy nopeasti. Hiljalleen keittäminen, höyryttäminen tai miedossa uuninlämmössä hauduttaminen ja nopeasti paistaminen tai grillaaminen ovat kalalle sopivia kypsennysmenetelmiä.

Kokonaisen kalan keittäminen käy hyvin pitkänomaisessa kalakattilassa. Kala asetetaan reikäiselle  ritilälle, jonka nostokahvojen avulla kala nousee kätevästi kattilasta. Kalakääröjen tai palojen höyrytys onnistuu kerroskattilassakin. Kala kypsyy lempeästi omassa nesteessään myös silikonikääreessä,  mikroaaltouunissa, höyryuunissa tai höyrykeittimessä.

Paista voissa rapeaksi

Kalan mietoa makua ei ole syytä peittää liialla maustamisella. Lohi, hauki ja silakka kestävät mausteita paremmin kuin hienonmakuiset siika, ahven ja kuha. Yleensä suola ja pippuri riittävät.

Voi sopii erinomaisesti kalan paistamiseen. Se antaa hyvää makua, kauniin värin ja rapean pinnan. Käytä mielellään pinnoitettua pannua. Kalan paistolämpötila on miedompi kun lihan.

Iso kala kannattaa paistaa fileestä leikattuina paloina. Poista fileestä tarkoin ruodot. Eri kalalajeissa ruotoryppäät löytyvät hieman eri kohdista.

Kalapalat voi paistaa sellaisenaan tai leivittää eli paneroida ensin. Sekoita jauhoihin suolaa ja pippuria, pyöräytä palat jauhoissa ja paista. Käytä leivitykseen vehnä- tai ruisjauhoja. Ruisjauhot sopivat erityisesti silakalla ja muikulle, mutta myös kuhalle ja ahvenelle.

Kalalle riittää yksinkertainen leivitys, mutta halutessaan sen voi tehdä myös kolminkertaisena. Tällöin kalapalat pyöräytetään ensin jauho-mausteseoksessa, sitten kevyesti vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Niiden joukkoon voi lisätä yrttejä tai vaikkapa parmesaaniraastetta.

Uunin grillivastusten alla siika- tai lohifileet kypsyvät muutamassa minuutissa. Ulkogrillissä kala kannattaa kypsentää foliokääreessä tai halsterissa. Grillattua kalaa voi maustaa sitruunaöljyllä tai kermaviilillä, joka on maustettu kurkkurelishillä, sitruunalla, ruohosipulilla tai tillillä ja rakuunalla.

Kalan mausteita

Meillä kala maustetaan suolalla, valko- tai maustepippurilla, laakerinlehdellä, sipulilla, tillillä ja varovasti sitruunalla.

Aasiassa joukkoon lisätään limettiä, limetinlehtiä, chiliä, korianteria, valkosipulia, mustapippuria, sitruunaruohoa, inkivääriä, makua terästävää kalakastiketta ja tulisia tahnoja. Ranskalainen sujauttaa joukkoon fenkolia ja kirveliä.

Voileipäpöydän parasta antia ovat kylmät kalaherkut kuten graavilohileipä, wasabisilakat, etikkaiset Marskin silakat ja perulainen cheviche.

Ripaus parmesaania antaa kuhafileelle täyteläisyyttä ja makua. Japanilainen tempura on hauskaa dippiruokaa. Kasta kalapaloja tai äyriäisiä jauhoiseen taikinaan ja tiristä möykyt öljyssä.

Leivinpaperiin tai voipaperiin käärityn kalapalan tai täytetyn kalakäärön voi kypsentää uunissa tai mikrossa. Kokonaisena kypsennetyssä kalassa liha säilyy ehjänä ja mehevänä. Makua antavat yrtit on kätketty siian vatsaan.

Lohi kestää maustamista. Happamen makea marokkolainen kala saa makua sipulista, valkosipulista, tomaatista ja appelsiinista. Thaimaalainen keittiö taitaa maustamisen. Kookoksella taltutettu tulinen ja mausteinen aasialainen kalakeitto lämmittää.

Kuinka silakka perataan, entä miten made nyljetään? Kalakoulun ohjeista löydät myös tietoa kalaliemen keittämisestä, kalan graavauksesta, fileoimisesta ja marinoimisesta.

Avainsanat

Keskustelu

Miksi olette laittaneet kalan paistamisen voissa ensisijalle? Se on ihan kamalaa kalan sutraamista! Paistamista missään muodossa ei pidä suositella ja voin käytön suosiminen on lopetettava! Ihan yököttää! En ole vuosikausiin syönyt voita enkä margariinia.

Sain joululahjaksi miniältä kauniin oranssisen silikonkääreen ja ohjeita ruokien valmistukseen. Kaksi kertaa siinä on nyt valmistettu kalaa ensin kalakasvissyöjälle ja sitten meille kahdelle vanhukselle ja olisin valmis antamaan laitteelle 10 pistettä. Kirjolohipala kääreeseen, suolaa ja vähän pippuria päälle, 6 minuuttia mikrossa ja ei kun syömään. En erikoisesti pidä kypsyvän kalan tuoksusta, mutta tällä tavalla se ei leviä ympäri huoneita.
Joulun aikana tuli läträttyä smetanoilla ja kermoilla ja nyt loppuvuosi on pakko ottaa rasvaton linja.
Kirjolohi ei ole suosikkikalamme, mutta kuha ja muut kotimaiset kalat ovat eläkeläisille turhan hinnakkaita ja tonnikalan syönti muuten kuin purkista mökillä on mielestäni epäekologista.Turhin kala on meidän mielestämme pangasius ja sen maahan rahtaaminen ihmeellistä. Onhan meillä hauki ja särki, vaikka hauki ei minunkaan mielestäni ole kala, vaikka sitä keväällä järvestä nouseekin.

Kommentoi juttua: Kalaruoka on kevyttä ja ravinteikasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X