Ruoka

Helppo kalaruoka maistuu arjen kiireiden keskellä – poimimme parhaat kalareseptit puikoista keittoihin ja laatikoista pastoihin

Arjen kiireiden keskellä nopeus ja helppous ovat valttia. Kala on harmillisesti vaikean raaka-aineen maineessa. Halusimme kumota harhaluulon ja poimimme kuusi helppoa kalaruokaa, jotka valmistuvat näppärästi yhdessä vuoassa.

Kalaruoka valmistuu nopeasti arjen kiireiden keskellä, mutta sopii myös astetta fiinimmäksi juhlapöydän tarjottavaksi. Maistuisiko mehevät haukipihvit, thaimaalainen lohicurry tai nopea kylmäsavulohipasta?

Lue myös: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Kalaa olisi hyvä syödä pari kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Talvella kala on yksi tärkeimmistä D-vitamiinin lähteistä. Myös kalan pehmeät rasvat tekevät hyvää sydämelle.

Erilaiset kalaruoat sopivat loistavasti arkeen, sillä kala kypsyy nopeasti ja taipuu moniin makumaailmoihin. Moni kalaruoka on myös helppo valmistaa kun muistaa, että kala kypsyy nopeasti eikä tarvitse voimakkaita mausteita tai erityisen korkeita lämpötiloja. Kun vielä pyydät kalamestaria fileoimaan kalan valmiiksi tai käytät esimerkiksi valmiiksi savustettua lohta, on ruoka jo puoliksi tehty. 

Kalapuikot, pyörykät ja pihvit ja sormiruoat

Kalasta pyöräytät myös mehevät pihvit sekä herkulliset pyörykät. Esimerkiksi ruotoinen hauki sopii erinomaisesti pyöryköiden ja pihvien valmistukseen, sillä monitoimikoneessa ruodot hajoavat huomaamattomiksi. 

Myös lämminsavulohesta, kuhasta sekä kotimaisesta järvikalasäilykkeestä valmistat maukkaat kalapyörykät ja -pihvit. Ripauksen luksusta arkeen loihdit tarjoamalla kalapyörykät sahramimajoneesin kanssa.

Kalapuikot ovat erityisesti lasten mieleen ja itse tehden niistä saa erityistä herkkua. Haukikalapuikot tehdään ruodottomasta haukifileestä. Rapeat niistä saadaan pankojauhokuorrutuksella. Punajuritartar on täydellinen lisuke.

Superrapea kalaruoka on myös maissihiutaleissa pyöräytett turska. Corn flakes turska ja korianteriaioli on englantilaisen katuruoan, fish and chipsin, innoittama kalaruoka, joka on helppo valmistaa myös pakastekalasta.

Muikut on herkullista sormisyötävää. Paneroi kalat, paista rapeiksi uunissa ja dippaa vaikka makoisaan mätidippiin. Tai tee maittavat muikkutacot. Perunarieska toimii mainiosti tacon pohjana. Täytteeksi ladotaan savumuikkuja, pikkelivihanneksia, tillimajoneesia ja rapeaa salaattia.

Kalaruoka maistuu keittona, kastikkeena, padoissa ja muhennoksena

Kalakeitto on monessa perheessä arkiruokaa, joka tulee usein valmistettua saman hyväksi havaitun ohjeen mukaan. Mausteita ja kalalajejea vaihtelemalla lemppariin on helppo saada vaihtelua. 

Tee lohikeitto vaihteeksi aasialaisittain tai upota ahvenet kirkasliemiseen ahvenkeittoon. Maailman paras kuhakeitto syntyy itse valmistetusta kalaliemestä voita ja kermaa säästelemättä.

Jos kaipaat arkiruokapöytääsi ripauksen kaukomaiden tunnelmaa, tee thaimaalainen lohicurry. Se tehdään valmiista currytahnasta ja makua terästetään inkiväärillä, valkosipulilla sekä sitruunaruoholla. Kotimainen kirjolohi sopii hyvin tähän ruokaan. Maukas kastike tarjoillaan jasmiiniriisin ja cashewpähkinöiden kanssa.

Kermainen lohi piccata vie kielen mennessään ja sopii vähän fiinimmällekin aterialle. Kapriksista ja sitruunasta tulee kermaiseen kalaruokaan ihanan pikantti maku. 

Portugalilainen kalapata on kalaruoka leppoisaan viikonloppuun. Siika- ja kuhafileiden seurana on myös sinisimpukoita ja mustekalaa. Tomaattisen kastikkeen viimeistelee valkoviini ja savupaprikajauhe.

Kalaruokaa helposti vuoassa tai laatikossa

Erilaiset laatikko- ja vuokaruoat ovat arjen aatelisia ja kärytön tapa valmistaa kalaruokaa arjen iloksi. Tee perinteinen lohikiusaus tai supermaukas lohilaatikko, joka saa raikkaan päivityksen lehtikaalista. Tähän laatikkoon käytetään keitettyjä perunoita, joten niitä kannattaa tehdä edelliselle aterialle reilusti.

Lohi loistaa myös kesäisessä lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikossa. Siinä on rapea saaristolaisleipäkuori, jonka alta paljastuu kermainen täyte. Tilli ja sitruuna tuovat kesäisen makuvivahteen.

Särki-perunalaatikko on arkiruokien kunkku. Säilykesärjestä ja perunasta valmistuu hetkessä iso satsi ruokaa. Vuokaan laitetaan vain purkillinen maustettua Järki Särkeä, perunoita ja kerma-kalalientä.

Muikkuja ja silakoitakaan ei kannata unohtaa. Edulliset ja superterveelliset pikkukalat ovat monipuolista ja herkullista syötävää, joista on helppo valmistaa monenlaista kalaruokaa. 

Unohda hetkekesi perinteiset silakkapihvit ja tee feta-oliivisilakat Välimeren tyyliin. Kermaiset silakkarullat puolestaan maistuivat sekä lämpimänä että kylmänä vaikka leivän päällä.

Muikkupelti on loisto arkiruoka, sillä koko ateria valmistuu näppärästi samalla pellillä. Rapsakat muikut saavat rapeutensa pankokorppujauhosta. 

Rapu-kuha-perunasoselaatikko on kalaruoka todelliseen herkkuhetkeen. Kuuman perunamuusin alta paljastuu kermainen kalakastike, jota höystävät katkaravut. 

Välimeren tapaan maustetussa kuhassa maistuvat yrtit, valkosipuli ja oliivit. Makeat kirsikkatomaatit sekä aromikas fenkoli muhivat uunivuoassa kalan kanssa rinta rinnan.

Paista fileenä tai kypsennä kokonaisena 

Upea kalaruoka valmistuu myös kokonaisesta kalasta. Uunissa kokonaisena kypsennetty kala on helppo valmistettava ja niin näyttävä tarjottava, että se sopii vaikka vähän fiinimmällekin aterialle.

Kokonaisen kalan voi kypsentää uunissa monella tapaa. Upota made kermaiseen kastikkeeseen, hauduta lohi meheväksi lempeässä lämmössä tai peittele siika suolakuoreen. Kokonaisesta siiasta saa herkkua myös täyttämällä sen välimerellisin maustein.

Myös kirjolohi uunissa on helppo kalaruoka, joka tuo perinteiseen uuniloheen uutta jujua. Espanjalaisten makujen innoittama yrttitahna maustaa kalan sisältä käsin. Kypsennä kala isossa vuoassa kermaisten perunaviipaleiden päällä, niin saat kokonaisen aterian samalla vaivalla.

Leivinpaperipaketeissa kypsennetty kala (en papillote) on kätevä ja helppo tapa valmistaa takuuvarmasti mehevä kala. Kasvikset ja kuha muhivat mausteiden kanssa uunissa herkullisiksi annoksiksi.

Myös rasvassa kypsentämällä kalasta saa takuuvarmasti maukasta ja mehevää. Kalan rasvakypsennykseen tarvitset paistomittarin, ison korkeareunaisen pannun ja reippaasti öljyä. Kala ja kasvikset kypsyvät öljyssä matalassa lämpötilassa.

Pakastekalako muka tylsää ja mautonta? Höpsistä! helppo taa saada seitifileisiin makua ja meininkiä, on upottaa kalapalat kermaiseen sweet chili -kastikkeeseen. 

Kalaruoka pastalla ja perunoilla höystettynä

Kalaruoka voi olla myös nopea lohipasta tai hienostunut kalastajan pasta. Kylmäsavulohipasta sekä kalapasta puttanescan tyyliin valmistuvat nopeasti myös arkiaterialle.

Vai herkutteletko mieluummin perunalla. Pyöräytä savusärjestä maukas kalatahna ja tarjoa se keitettyjen varhasiperunoiden sekä isoäidin ohjeella valmistetun munakastikkeen kera. 

Uuniperunat kalatäytteellä on nykypäivään tuunattua retroruokaa. Kotimainen luonnonkala­säilyke sopii hyvin tonnika­lan korvaajaksi uuniperunan täytteessä. Tästä ei kalaruoka parane!

Kalaruoka saa jujua mausteista

Kalan mietoa makua ei ole syytä peittää liialla maustamisella. Rasvaiset lohikalat sekä hauki ja silakka kestävät ronskimpia mausteita paremmin kuin hienonmakuiset siika, ahven ja kuha, joille riittää yleensä suola ja pippuri, sitruuna ja erilaiset yrtit.

Inspiraatiota mausteisiin voi hakea maailmalta. Aasiassa kalaruoka maustetaan limetillä, chilillä, korianterilla, valkosipulilla, sitruunaruoholla sekä inkiväärillä ja makua terästetään esimerkiksi kalakastikkeella ja tulisilla maustetahnoilla. Ranskalainen puolestaan sujauttaa joukkoon fenkolia ja kirveliä.

Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle

Kalaruoka kypsyy nopeasti lempeässä lämmössä

Kala kypsyy nopeasti. Hiljalleen keittäminen, höyryttäminen tai miedossa uuninlämmössä hauduttaminen ja nopeasti paistaminen tai grillaaminen ovat kalalle sopivia kypsennysmenetelmiä. Keittoihin kala lisätään vasta lopuksi, sillä se kypsyy kuumassa liemessä muutamassa minuutissa.

Kalaruokien paistamiseen sopii voi, joka antaa hyvää makua, kauniin värin ja rapean pinnan. Käytä mielellään pinnoitettua pannua, jolloin hauras kala on helposti käsiteltävissä. Kalan paistolämpötila on miedompi kun lihan.

Iso kala kannattaa paistaa fileestä leikattuina paloina. Kalapalat voi paistaa sellaisenaan tai leivittää eli paneroida ensin. Sekoita jauhoihin suolaa ja pippuria, pyöräytä palat jauhoissa ja paista. Käytä leivitykseen vehnä- tai ruisjauhoja. Ruisjauhot sopivat erityisesti silakalle ja muikulle, mutta myös kuhalle ja ahvenelle.

Kalalle riittää yksinkertainen leivitys, mutta halutessaan sen voi tehdä myös kolminkertaisena. Tällöin kalapalat pyöräytetään ensin jauho-mausteseoksessa, sitten kevyesti vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Niiden joukkoon voi lisätä yrttejä tai vaikkapa parmesaaniraastetta. Superrapean pinnan saat aikaiseksi japanilaisilla panko-korppujauhoilla.

Syö kalaruokaa monipuolisesti vaihdellen. Suosi kotimaista, kestävästi kalastettua järvikalaa ja vastuullisesti kasvatettua kalaa. Apua vastuullisiin kalavalintoihin kannattaa etsiä WWF:n kalaoppaasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo kalaruoka maistuu arjen kiireiden keskellä – poimimme parhaat kalareseptit puikoista keittoihin ja laatikoista pastoihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.