Kalaruokia kevätkaloista

Rantavesissä kutevat nyt suuret kalat. Hauen ja lahnan paras pyyntiaika on touko-kesäkuussa. Himoituin saalis on pulska ahven.

Lahnan pyynti vähentää vesiemme rehevöitymistä. Lahna on parhaimmillaan savustettuna tai uunissa kypsennettynä. Riisillä, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja parmesaanilla täytetty uunilahna on keväinen herkkukala.

Vastapyydetty hauki maistuu fileenä paistettuna, perinteisessä kalakeitossa tai mehevässä uunimurekkeessa. Keitetyt linssit sopivat korvaamaan leipäsuuruksen. Linssimureke käy keliaakikollekin.

Ahvenen hentoa makua kannattaa varoa pilaamasta. Tarjoa se paistettuna tai uunissa sinapilla maustetussa kermakastikkeessa haudutettuna. Pikkuahvenista saa maukkaan kalakeiton. Isot ahvenet sopivat savukaloiksi, joista valmistuu alkupalaksi sopiva savuahventahna.

Kuha on napakkalihainen kala, joka tarjotaan paistettuna, keitossa tai vaikka itämaiseksi kala-tempuraksi tiristettynä. Frityyritaikinaan upotettujen ja öljyssä tiristettyjen kalojen kera maistuvat katkarapukakkuset.

Silakka on perinneherkku, kun pyöräytät sen ruisjauhoissa ja paistat silakkapihvit voissa. Kokeile myös eri tavoin maustetuissa kastikkeissa uunissa kypsennettyjä herkkuja ja graavattuja maustesilakoita.

Lue lisää kalaruoista:
Kotoisia kalaruokia
Teriyaki maustaa lohivartaat ja silakkarullat
3 x kastike kalalle
Ruoka.fi: Edullista ruokaa kalasta

Kuvat: Jorma Marstio

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kalaruokia kevätkaloista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X