Ruoka

Kananmuna on superruokaa! Lue munan terveyshyödyistä ja nappaa talteen maukkaat reseptit

Kananmuna on keittiön yksi monipuolisimmista raaka-aineista ja ravitsemuksellisesti rikas tehopakkaus. Tästä teemasta löydät tietoa kananmunan säilyvyydestä, vinkit kananmunan keittämiseen sekä liudan maukkaita munaruokia.

Kananmuna on ruoanlaiton ja leivonnan moniottelija. Siitä valmistuvat herkulliset aamiais- ja brunssiruoat, alkupalat, juhlien suloiset suupalat sekä toinen toistaan upeammat leivonnaiset. Ruoanlaitossa muna sakeuttaa ja sitoo, leivonnassa puolestaan se pitää huolen kakkujen kuohkeudesta ja tuulihattujen ilmavuudesta. Kananmuna antaa leivonnaisille myös kauniin värin ja kiillon.

Kananmunan keittäminen

Kananmunan keittäminen on helppoa ja sen voi tehdä monella tavalla. Kananamunan keittoaika vaihtelee sen mukaan millaisen lopputuloksen  haluat; löysän, pehmeän vai kovaksi keitetyn.

Kananmunan keitto onnistuu laittamalla munat joko kylmään tai kiehuvaan veteen. Kiehuvaan veteen laskettu kananmuna kypsyy löysäksi 5 minuutissa, pehmeäksi 7 minuutissa ja kovaksi 12 minuutissa.

Kylmään veteen pantaessa keittoajan lasketaan alkavan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa.

Keitä kananmunat maltillisella lämmöllä ilman kantta. Keittäminen on minuutti- tai jopa sekuntipeliä, joten ota avuksi munakello. Keitetyt kananmunat upotetaan lopuksi kylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu ja kuori irtoaa.

Keitetyt kananmunat maistuvat sellaisenaan, marinoituina, leivän päällä tai vaikka paholaisen munina.

Kananmunan säilyvyys

Kananmunan säilyvyys herättää usein keskustelua. Kananmunan ehjä kuori ja sitä suojaava kalvo eli kutikula suojaavat munaa, minkä takia muna säilyy huoneenlämmössä. Toki kananmunat voi säilyttää myös jääkaapissa. Tärkeintä on, ettei säilytyslämpötila muutu, sillä kosteustasapainon ja lämpötilan vaihtelu saattaa rikkoa munaa suojaavan näkymättömän kalvon.

Optimaalisin paikkaa kananmunien säilytykselle olisi kuiva ja pimeä paikka, jossa olisi tasainen 12–14 asteen lämpötila. Harvalla kuluttajalla on kotona tällaista paikkaa. Jääkaapissa paras paikka munille on ylähyllyllä. Jääkaapin ovessa niitä sen sijaan ei kannata säilyttää. Oven jatkuva avaaminen ja sulkeminen aiheuttaa kananmunien hölskymisen ja heilumisen, mikä nopeuttaa niiden pilaantumista.

Jos pidät kananmunia huoneenlämmössä, säilytä ne suojassa suoralta auringonvalolta.

Parasta ennen -päiväys on aina 28 vuorokautta muninnasta, koska lainsäädäntö näin määrittelee. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jopa useita kuukausia, jos niissä ei ole säröjä ja ne on säilytetty asianmukaisesti.

Jotkut testaavat kananmunan tuoreuden vesiastiatestillä. Tuoreen munan pitäisi painua pohjaan, kun se asetetaan vedellä täytettyyn astiaan.

Kun kananmuna kelluu, sen sisällössä on enemmän ilmaa kuin sellaisessa, joka vajoaa astian pohjaan. Tämä johtuu siitä, että munasta haihtuu ajan myötä nestettä. Vaikka nestettä olisi haihtunut jo paljonkin ja muna jää kellumaan, se ei ole välttämättä vielä pilaantunut. Toisin sanoen, kananmunan kelluminen kertoo vain sen, kuinka paljon kuoren sisällöstä on ilmaa eli kuinka pitkä aika sen muninnasta on kulunut.

Pilaantunut kananmuna on helpointa ja varminta tunnistaa pistävästä, epämiellyttävästä tuoksusta. Tuoreen munan ei kuulu tuoksua miltään.

Keitetty tai paistettu kananmuna säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Rikottu kananmuna säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, pelkkä valkuainen pari päivää suljetussa astiassa.

Kananmunaruokia aamupalapöytään

Kananmuna kuuluu monen aamiaispöytään etenkin viikonloppuisin. Tarjoa aamiaisella vaihteeksi vaikka meheviä uppomunia tai paista uunissa herkulliset uunimunat.

Proteiinismoothie on yhtä aikaa raikas ja täyttävä. Raaka kananmuna tekee smoothiesta kuohkean ja todellisen valkuais- ja vitamiinipommin.

Kananmuna rikastaa salaatit

Keitetty kananmuna tekee salaatista ruokaisan ja värjäämällä muniin saa ihan uutta menoa ja meininkiä. Punajuurivärjätyt kananmunat säväyttävät parmankinkkusalaatin.

Erityisen ihanasti kananmuna sopii perunan makupariksi. Kananmunilla rikastettu parsa-perunsalaatti sopii erityisen ihanasti pääsiäisaterialle. Lipstikkapestolla ryyditetty perunsalaatti tehdään letkeästi muurikassa.

Kananmuna tukevoittaa lämpimät ruoat

Kananmuna rikastaa monet aasialaisvivahteiset keitot. Erityisen hyvin se sopii ramenkeiton höysteeksi.

Shakshuka on Lähi-idässä suosittua brunssiruokaa, jonka jekku piilee sakean tomaattikastikkeen syleilyssä kypsennetyissä kanamunissa. Munia kypsennetään vain sen verran, että kananmunan valkuainen hyytyy, mutta keltuaiset jäävät vielä pehmeän juokseviksi.

Munakas on täydellisyyttä hipova arkiruoka: nopea, edullinen, loputtoman monipuolinen ja maistuu aamusta iltaan. Parhaimmillaan se myös häätää hävikin varsin mallikkaasti. Munakkaan täytteeksi sopii esimerkiksi lohi, makkarat, erilaiset kasvikset sekä tietysti juustot.

Kananmunakastike on tuttu jo isoäidin keittiöstä. Se höystää kalaruoat ja maistuu mainiolta keitettyjen perunoiden kanssa. Kokeile munakastiketta vaikkapa varhaisperunoiden ja savusärkitahnan kanssa.

Kananmuna ja leivonta

Kananmuna on leipurin luottoraaka-aine ja monen taikinan välttämätön ainesosa. Kananmuna kuohkeuttaa taikinan ja sitoo ainekset yhteen. Se antaa myös kiiltoa ja väriä monelle leivonnaiselle. Kananmunan valkuaisesta valmistat vatkaamalla kuohkean marengin, joka viimeistelee monen kakut, piiraat ja leivokset.

Uskoisitko, että kananmunan keltuainen sopii myös graavattavaksi? Kyllä vain! Tarvitset runsaasti suolaa sekä muutaman päivän aikaa. Graavattu keltuainen viimeistelee esimerkiksi juhlavan kylmäsavulohipiirakan.

Lohikulibjaka on klassikko, joka ei esittelyjä kaipaa. Riisillä, lohella sekä kananmunalla täytetty piirakka on ruokaisa herkku niin vieraille tarjottavaksi kuin vaikkapa lounasevääksikin.

Lue myös Anna.fi: Mausteinen shakshuka, lempeä uunimunakas ja 5 muuta nopeaa ja edullista ruokaa kananmunasta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kananmuna on superruokaa! Lue munan terveyshyödyistä ja nappaa talteen maukkaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.