Ruoka

Kaneli sisältää myrkyllistä kumariinia – kuinka paljon kanelia saa syödä?

Suomalaisten rakastama kaneli on tuttu maku niin omenapiirakoissa kuin riisipuurossakin. Kanelin sisältämä kumariini on kuitenkin ihmisen maksalle myrkyllistä. Jouluisen mausteen rakastajille tieto on huolestuttava – kuinka paljon kanelia uskaltaa enää syödä?

Kaneli maustaa monia rakastamiamme herkkuja ja kruunaa niin makean kuin suolaisenkin ruoan. Sen käytön kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkka, sillä herkullisuudestaan huolimatta kaneli sisältää maksalle myrkyllistä kumariinia. Uskaltaako kanelia syödä enää lainkaan?

Lue lisää: Väsynyt ja mieli maassa? Syö itsesi virkeäksi – suosi näitä raaka-aineita

Tuttuakin tutummalta tuntuva kaneli on kuitenkin yllättävän monimuotoinen mauste. Kanelilajikkeita on monia, ja niiden sisältämät kumariinimäärät vaihtelevat.

Valtaosa leivonnaisiin ja ruokiin päätyvästä kanelista on kassiakanelia. Kassiakaneli onkin ruokakaupoissa myytävistä kaneleista ylivoimaisesti yleisin. Suosittu kassiakaneli on myös ironisesti juuri se, joka sisältää eniten kumariinia.

Huomattavasti vähemmän kumariinia löytyy Sri Lankan saaren harvinaisemmasta ceyloninkanelista, eli ”aidosta kanelista”. Harvinaislaatuisuus näkyy kuitenkin myös tuotteen hinnassa.

Kaneli auttaa painonpudotuksessa ja parantaa muistia

Kumariinista huolimatta kanelilla on lukuisia tutkittuja terveysvaikutuksia. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja taistelee tulehduksia vastaan. Kaneli voi myös auttaa mielialanvaihteluista ja krampeista kärsiviä PMS-oireiden aikaan. Mausteen antibakteeriset ominaisuudet voivat lisäksi freesata pahanhajuisen hengityksen ja olla avuksi jopa aknen hoidossa.

Koska kaneli tehostaa aineenvaihduntaa ja säätelee verensokeritasoja, mauste voi olla avuksi myös painonpudotuksessa.

Tuoreimpien tutkimusten mukaan kaneli on myös aivojen kaveri. Pelkästään kanelin haistaminen voi jo tehostaa aivotoimintaa. Mauste voi myös parantaa muistia ja keskittymiskykyä, sekä hidastaa esimerkiksi Alzheimerin taudin etenemistä.

Lue lisää: Ehkäise muistin heikkenemistä näillä ruoka-aineilla – entä tepsiikö kurkuma?

Kuinka paljon on liian paljon?

Maltti pitää kuitenkin pitää matkassa mukana. Hyvistä terveysvaikutuksistaan huolimatta kaikki kanelilajit sisältävät maksalle myrkyllistä kumariinia – ceyloninkaneli kuitenkin ylivoimaisesti vähiten.

Kumariinin liikasaanti voi paitsi vahingoittaa maksaa, joidenkin tutkimusten mukaan myös lisätä syövän riskiä. Evira ei suosittelekaan kanelin säännöllistä käyttöä. Erityisesti pienten lasten turvallisuudesta on tärkeä pitää huolta – kanelia sisältäviä tuotteita ei saa syödä päivittäin.

Lue lisää: Näitä herkkuja kokataan lasten kanssa

Ovatko piparit nyt pannassa? Eivät suinkaan. Kumariinin saanti voi ylittyä tilapäisesti – esimerkiksi parin viikon ajan jouluna – ilman, että suurta riskiä terveydelle on. Koska kumariini ei kerry pysyvästi kroppaan, sen haitalliset vaikutukset poistuvat käytön loppuessa.

Kanelia ei myöskään tarvitse karsia aamupuuroista kokonaan pois joulun jälkimainingeissa. Euroopan turvallisuusviranomaisen EFSA:n ohjeiden mukaan kanelin siedettävän päiväsaannin raja on 0,1 mg painokiloa kohden. 50-kiloisella henkilöllä raja on siis 5 mg kumariinia vuorokaudessa – eli noin teelusikallisen verran.

Lähteet: Evira, Healthline

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaneli sisältää myrkyllistä kumariinia – kuinka paljon kanelia saa syödä?

Anneli

Leivon aina kanelipullia/korvapuusteja ja syömme niitä lähes joka päivä ja lapsetkin syövät niitä . Olen lukenut joskus aiemminkin kanelin haitallisuudesta terveydelle,pitäisikö vähentää kanelipullan leipomista?

lämmitettynä vielä enemmän allergiselle oireita

Kyseistä yleistä kanelia käytetään hinnan vuoksi, kun se on halvempaa. Monta henkilöä on allerginen kanelille ja sitä on yllättävän monessa elintarvikkeessa, esim. makkarassa, leikkeleessä, juomissa, mausteseoksissa. Allergioita olisi mahdollisesti vähemmän, jos täällä olisi parempaa, laadukkaampaa kanelia kuin tätä halpiskanelia.

riisipuuro

Ceyloninkaneli on niin kovin mietoa, kun on tottunut kassiakanelin makuun ja voimakkuuteen.

Juhani L

älkää syökö kanelia, ettei tarvi katua.

Lusikkatesti

Teelusikallinen päivässä

Jarppa

Teelusikallinen päivässä, eihän kukaan sellaista määrää käytä. Itse ripautan joskus jäätelöön ja jogurttiin. Oma arvioni on n. 2tl/kk jonka käytän.

Henkka

Ite kun painan lähelle 100 kiloo, niin huoletta voi käyttää 2 tl joka päivä 😉🙂🦾

Peterpole

Mummoni kuoli kaneliin kun söi kokonaisen kanelitangon ja tukehtui siihen. Vaarillista on.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.