Ruoka

Kantarelli on suomalaisten rakastama herkullinen ruokasieni – kokosimme parhaat kantarellireseptit

Kantarelli eli keltavahvero on suomalaisten suosikkisieniä. Eikä ihme! Mahtavan monipuolinen keltalakki on hurjan herkullinen ja loputtoman monikäyttöinen sieni. Kokosimme kantarellin käsittelyohjeet ja parhaat vinkit valmistukseen.

Kantarelli, toiselta nimeltään keltavahvero (Cantharellus cibarius), on herkullinen sieni. Se on myös helppo tunnistaa keltaisesta väristään.

Kantarelli on helpoimpia sieniä aloittelevalle sienestäjälle, sillä se on vaivaton käsitellä ja nopea valmistaa. Miedon makunsa ansiosta se taipuu mitä moninaisimpiin ruokiin ja maistuu myös niille, jotka eivät sienistä muutoin liiemmin välitä.

Kermainen kantarellimuhennos ja -pasta ovat klassikkoherkkuja, mutta sieni maistuu ihanalta myös piirakoissa, risotoissa sekä pestoksi pyöräytettynä esimerkiksi leivän päällä. Kokosimme tarjolle Kotilieden parhaat kantarellireseptit, joista löydät taatusti suosikkisi.

Kantarellin käsittely

Kantarelli on helppo valmistettava, sillä sitä ei tarvitse ryöpätä, vaan sen voi paistaa sellaisenaan. Ensin on kuitenkin syytä tarkastaa, ettei sen poimuihin ole jäänyt hiekanjyviä. Jos niitä löytyy, harjaa hiekka pois vaikka pullasudilla ja huuhtele tarvittaessa. Siisteimpinä sienet säilyvät, kun multaisen tyven leikkaa sieniveitsellä jo metsässä.

Lisää puhdistetut kantarellit kuivalle, kuumalle pannulle ja paista niitä, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut kokonaan. Lisää sitten pannulle voita ja paista sieniä vielä tovi.

Mitä tehdä kantarelleista?

Kantarellista valmistuu pannulla herkullinen kastike, kermainen muhennos tai helppo pastakastike, mutta monipuolisena raaka-aineena siitä on muunkinlaiseen ruuanlaittoon. Kantarelleja kannattaa lisätä piiraiden täytteiksi, salaatteihin, kasvislisukkeisiin ja maustuupa niillä makoisaksi myös maustevoi.

Kerma, juusto, sipuli ja erilaiset yrtit sekä vahvanmakuiset lihat, kuten pekoni ja savuporo ovat kantarellin luottokumppaneita, kuten oheisista resepteistä huomaat.

Kantarelli maistuu leipien ja piirakoiden täytteenä

Sujauta sienisaalis mehevän piirakan täytteeksi. Kotilieden herkullisella kantarellipiirakan ohjeella onnistut varmasti.

Piirakkaa nopeammin kantarellien makuun pääsee tekemällä niistä maukkaan iltapala- tai lounasleivän. Metsästäjän leipä on tuhti herkku, joka täyttää kurnivimmankin vatsan. Kantarellimuhennoksella viimeisteltynä kyseessä on todellinen gourmetherkku.

Lämpimät sienivoileivät kätkevät sisäänsä kantarellien lisäksi italialaista juustoa, kinkkua ja rucolaa. Mikä parasta, et tarvitse voileipägrilliä, sillä lämppärit valmistuvat helposti pannulla.

Astetta pienempään nälkään maistuvat rapeat bruschettat. Pyöräytä kantarelleista pesto ja lusikoi sitä rapeaksi paahdettujen patonkiviipaleiden päälle. Kantarellipestobruschettat sopivat pikkusuolaisiksi suupaloiksi tai vaikkapa lounaskeiton kylkeen.

Kantarelli on ihanaa kastikkeissa ja keitoissa

Kantarellikeitto on samettinen syyskeitto, jonka voi tehdä monella tapaa. Varsin perinteinen versio kätkee sisäänsä sipulia ja valkoviinillä terästetyn kermaisen liemen.

Kantarellikeiton uusi ilme syntyy espanjalaisesta makumaailmasta. Tomaattipohjainen liemi sakeutetaan leivällä, mutta sopan varsinainen juju on picaon eli manteleista jauhettu, valkosipulilla ja sahramilla maustettu seos, joka tekee keitosta ylihyvää. Ruokaisa annos syntyy, kun grillaat katalonialaisen kantarellikeiton kaveriksi broileri- ja lohivartaita.

Vai tekisitkö keiton sijaan sittenkin sienimuhennosta? Kermainen kantarellimuhennos sopii erinomaisesti esimerkiksi lihan tai kalan lisukkeeksi.

Kantarelli sopii risottoihin ja pastaan

Kantarellipasta on herkkua! Alla neljä kovaa kantarellipastaohjetta, kaksi kermaista ja kaksi astetta raikkaampaa.

Ainakin kerran vuodessa on tehtävä suussa sulava kantarellirisotto. Ruokaisaan kantarellirisottoon paistetaan myös jauhelihaa, mutta kasvisversio onnistuu jättämällä liha pois ja maustamalla risotto parmesaanijuustolla sekä tuoreilla yrteillä. Ihana idea on lisätä sienten makupariksi salviaa ja sitruunaa, kuten tässä risotto-ohjeessa on tehty.

Kantarelliruokia uudella tavalla

Tuttujen kantarelliruokien lisäksi kannattaa vaihteeksi kokeilla jotain uutta. Kantarelli sopii myös kesäisen perunasalaatin sattumiksi, mangoldikääryleiden täytteeksi tai pizzan päälle.

Juustoinen kantarellimunakasrulla on astetta juhlavampi versio perinteisestä munakkaasta, mutta toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Tätä herkkuja kelpaa tarjota myös astetta fiinimmille vieraille tai vaikka rapujuhlien alkupalana.

Madetta on perinteisesti nautittu keitoissa, mutta upean tarjottavan siitä saa myös uunissa kypsentämällä. Kermaisen liemen sattumina on kantarelleja, jotka antavat uuniruoalle tyylipisteet ja kalalle mahtavan makuparin.

Kantarelli sopii säilöntään ja pakastamiseen

Parhaimmillaan kantarellit ovat tuoreeltaan, heti poimimisen jälkeen, mutta niitä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Ennen pakastamista kantarellit pitää kuumentaa pannulla ilman rasvaa ylimääräisen kosteuden poistamiseksi ja sienten entsyymitoiminnan pysäyttämiseksi. Kun sienet ovat jäähtyneet, ne voi pakastaa sopivankokoisiksi annoksiksi.

Kokeile kantarelleja myös mietoon suolaliemeen säilöttynä tai pikkelöityinä. Pirteään pikkeliliemeen upotetut kantarellit maistuvat vaikka leipien lisukkeena tai salaattien seassa.

Kantarellivoi tehdään kuivatuista sienistä. Tämä luksusherkku kätkee sisäänsä ruskistettua voita, kuivattuja kantarelleja ja timjamia. Maustevoi nostaa grilliruokasi luksusluokkaan ja sopii loistavasti myös paistetun pihvin seuraan.

Lue myös Anna.fi: Kurpitsa-sienipasta on syksyn suosikkiruoka

Mistä kantarelleja löytää?

Ensimmäiset kantarellit ilmestyvät Etelä-Suomen metsiin juhannuksen tienoilla, ja satokausi jatkuu aina myöhäissyksyyn asti.

Kantarellit kasvavat yleensä lehtipuuvaltaisissa sekametsissä ja viihtyvät varsinkin koivujen läheisyydessä. Kantarelleja kohtaa usein metsäteiden ja polkujen varsilla. Kantarelli nauttii valosta, eikä siksi pidä tiheistä ja synkistä havumetsistä.

Kantarelli viihtyy samoilla kasvupaikoilla vuodesta toiseen. Sanotaankin, että kerran kantarellipaikan löydettyään sieniä voi poimia samalta paikalta useita vuosia.

Jos siis kuljet tutussa sienimetsässä, suunnista samoille mättäille, joilta olet löytänyt kantarelleja aiempinakin vuosina.  Tarkasta hyvät paikat säännöllisesti pitkin kesää, sillä keltavahvero on satoisa pitkälle syksyyn.

Artikkelia on muokattu 21.8.2023 klo 17:00

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kantarelli on suomalaisten rakastama herkullinen ruokasieni – kokosimme parhaat kantarellireseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.