kantarelli-perunasalaatti

Kantarelli on kesän sieniherkku

Kauniin keltainen kantarelli on eräs helpoimmin tunnistettavista ja arvostetuimmista sienistämme. Kokosimme tarjolle Kotilieden parhaita kantarellireseptejä ja -vinkkejä.

Kantarelli eli keltavahvero viihtyy etenkin koivuvaltaisissa metsissä. Hyvät kantarellipaikat kannattaa painaa mieleen, sillä kantarelli viihtyy samalla kasvupaikalla useiden vuosien ajan. Koska kantarellikausi kestää kesäkuun lopusta lokakuulle, voi samalta kantarellipaikalta saada satoa useamman kerran kesässä.

kantarellit

Kantarelli on monikäyttöinen ruokasieni, joka ei vaadi muuta esikäsittelyä kuin puhdistuksen. Se sisältää vain vähän rasvaa, mutta runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi kantarelli on hyvä kaliumin, raudan ja seleenin lähde.

Kantarelli on parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen, mutta se säilyy jääkaapissa sieneksi varsin hyvin, jopa useita päiviä. Jos kantarelleja haluaa säilöä, se onnistuu kuivaamalla, pakastamalla tai suolaliemeen säilömällä.

metsästäjän leipa

Kantarellimuhennos on helppo sieniruoka, jossa kantarellit ovat pääroolissa. Muhennoksen voi tarjota perunoiden kera tai sillä voi päällystää maukkaan kantarellileivän. Kantarellimuhennos sopii mainiosti myös ruokaisan metsästäjän broilerileivän päälle.

Muhennoksen sijaan kantarelleista voi pyöräyttää myös peston tapaisen tahnan. Kantarellipestolla päällystetyt bruschettat sopivat alkupalaksi tai viinilasillisen kera tarjottavaksi pikkusuolaiseksi.

kantarellifocaccia

Iltapalaksi, kahvipöydän suolaiseksi tai vaikka piknikkoriin sopii kantarellifoccacia tai kantarellipiirakka, joka saa lisämakua parmesaanista.

Kantarelli-perunakeitto on oiva lounaskeitto, jossa käytetään kesäisiä raaka-aineita: uusia perunoita, tilliä ja kevätsipulia. Juhlavampi tarjottava puolestaan on katalonialainen kantarellikeitto, joka saa makua manteleista, valkosipulista ja sahramista.

mangoldikääröt

Riisillä ja kantarelleilla täytetyt mangoldikääröt ovat maukas ja kesäinen kasvisruoka.

Haalea sieni-perunasalaatti sopii kevyeksi lounaaksi tai iltapalaksi sellaisenaan, mutta grillatun kalan tai makkaran kanssa siitä saa jo kunnon aterian.

Marinoidut kantarellit tarjotaan aterialla lisäkkeenä, ja marinointiliemen voi hyödyntää salaatinkastikkeena tai maukkaana paistoöljynä. Hyvin säilyvät etikkasienet maustetaan rakuunalla ja inkiväärillä.

Lisää ruokaideoita sienien ystävälle:
Ruokasienet tutuiksi
Herkullisimmat ruokasienet
Korvasieni on hienostunutta herkkua
Tatit ovat ruokasienten aatelistoa
Ruoka.fi: Kantarelli on metsän kultaa

Lähde: Arktiset aromit

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kantarelli on kesän sieniherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X