Ruoka

Helsinkiläisravintolan karamellipossu on niin järjetön hitti, että potkaa kuluu jopa 8 tonnia vuodessa – näin kokkaat rakastetun annoksen kotona

Makeantulinen ja rapea karamellipossu – niin hyvää, että lautanen tekee mieli nuolla tyhjäksi! Farangin karamellipossun valmistus onnistuu myös kotikeittiössä. Ota ohje kokeiluun.

Helsinkiläinen ravintola Farang on vakiinnuttanut paikkansa herkkusuiden suosikkina jo 13 vuoden ajan. Parhaiten ravintola tunnetaan aasialaisista mauista, mutta erityisesti yksi klassikko-menun annos sellainen, josta kuulee kehuja vuodesta toiseen: karamellipossu.

Farangin karamellipossu on pitkään haudutettua ja paistettua possun potkaa. Pieteetillä valmistettu liha saa koukuttavan maun palmusokeriin tehdystä karamellikastikkeesta.

Kiitos tämän gastronomisen innovaation, Farangissa possunpotkaa menee joka päivä noin 25 kiloa. Vuodessa se tekee jopa 7 000-8 000 kiloa.

”Se on täydellinen yhdistelmä sokeria, etikkaa sekä suolaista ja rasvaista possua”, arvioi  keittiöpäällikkö Alex Räsänen syitä annoksen suosiolle.

Alun perin karamellipossu on perinteinen aasialainen katuruoka, mutta sen moderni versio on peräisin Australiasta, ravintoloitsija Matti Wikbergin matkoilta.

Ei mitään pikaruokaa – näin syntyy karamellipossu

Possun potka käy Farangin keittiössä läpi pitkän matkan asiakkaan lautaselle. Sen valmistamiseen kuluu kaksi päivää, joten jos reseptiä mielii kokeilla kotikeittiössä, se ei sovi hätähousuille.

Räsänen kertoo, että Farangissa possua haudutetaan uunissa yön yli niin kutsutussa master stockissa, eli haudutusliemessä. Master stock syntyy, kun ruoan valmistuksessa käytetty liemi otetaan talteen ja käytetään aina uudelleen. Käytössä sen maku syvenee ja vahvistuu.

Farangissa samaa lientä käytetään vuosia. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana liemi jouduttiin tekemään uudelleen vain kahdesti.

”Kerran se jäi liian pitkäksi aikaa huoneen lämpöön, ja toisella kertaa kokin puhelin tippui liemeen. Uusi liemi tehtiin myös silloin, kun muutettiin uusiin tiloihin Arkadiankadulle 2020”, Räsänen kertoo.

farangin karamellipossu
Karamellipossu ei ole tarkoitettu nopeaan nälkään, mutta lopputulos palkitsee pitkän kokkailun päätteeksi. © Santeri Stenvall / Farang

Tiivis liha prässäämällä, rapeus uppopaistamalla

Toinen tärkeä vaihe possun valmistuksessa on lihan prässääminen yön yli. Se tekee lihasta tiiviimpää. Lopuksi liha kuutioidaan ja uppopaistetaan rapeaksi öljyssä.

Täydellisen lihan lisäksi annoksen toinen kulmakivi on haudutusliemestä ja balilaisesta palmusokerista valmistettu karamelli, jolla possu maustetaan ennen tarjoilua. Karamelli saa jopa hieman jouluisen säväyksen tähtianiksesta, inkivääristä ja cassian kuoresta.

Karamellin lisäksi karamellipossu-annos viimeistellään raikastavalla riisiviinietikalla, korianterilla, chilillä sekä paahdetulla sipulilla ja valkosipulilla.

Katso alta alkuperäinen resepti rakastettuun karamellipossuun. Kotioloissa potkan sijaan kannattaa valita kasleri, joka on helpommin käsiteltävä. Monet tekevät karamellipossua myös ylijääneestä joulukinkusta. Vinkki! Voit kokeilla kypsennetyn possun paistamista myös airfryerissa.

Lue myös: Testasimme airfryerit kolmesta eri hintaluokasta – halvin laite yllätti tehollaan ja erityisen rapeilla lohkoperunoilla

Lue myös Anna.fi: Huippukokki Henri Alénin lempipizza syntyy yksinkertaisista raaka-aineista: ”Elämä on liian lyhyt siihen, että söisi huonoa ruokaa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helsinkiläisravintolan karamellipossu on niin järjetön hitti, että potkaa kuluu jopa 8 tonnia vuodessa – näin kokkaat rakastetun annoksen kotona

Sinun täytyy kommentoidaksesi.