Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!
Oletko aina halunnut oppia karjalanpiirakoiden valmistuksen? Kokosimme selkeät vinkit leipomiseen.
Vinkit karjalanpiirakoiden leivontaan:
- Aidon karjanpiirakan tunnistaa rukiisesta kuoresta.
- Yli puolet jauhoista pitää olla ruista, jotta se täyttää karjanlanpiirakan määritelmän. Jos nämä ei täyty, sitä kutsutaan riisipiirakaksi. Perinnetietoisimmat käyttävät piirakoihin pelkkää vettä, suolaa ja ruisjauhoja
- Täytteenä voi olla riisi- tai ohrapuuroa tai perunasosetta. Voit lisätä jäähtyneeseen puuroon kananmunan. Puurosta tulee notkeaa ja se on helppo levittää pohjan päälle.
- Älä laita pellille leivinpaperia, se palaa uunissa.
- Piiirakat voi voidella pelkällä voilla ja jättää maito-voiseoksen pois.
- Uunin täytyy olla mahdollisimman kuuma, mieluiten yli 300 astetta. Leivinuunissa se onnistuu, mutta ei kaikissa kotiuuneissa. Kuumenna uuni kuitenkin niin kuumaksi kuin se kotona onnistuu.
- Aluksi ruisjauhojen kanssa on vaikea leipoa. Aloittelija voi korvata ne vehnäjauhoilla, jolloin leipominen helpottuu, mutta silloin piirakoita kutsutaan riisipiirakoiksi.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!
Hyvä ohje mutta rypytystä ei sitten nipistellä etu ja peukalo otteella. Etusormella rypytetään tehden mahdollisimman pyöreä kärkisiä vekkejä,koska muuten ne palavat paistaessa.
Voiteluun voi käyttää myös voivesiseosta.
Ei öljy kuulu aitoon karjalanpiirakkataikinaan. Ole ollut jo n. 60 v tekemässä. Ensin mummoni opissa ja sitten äidin kanssa samalla tavalla ja näin teen vieläkin eikä öljyä tarvitse.
Pellin voitelen voilla, saa pohja samalla
Pellin voitelen voilla, saa pohja samalla voitelun
Hieno ohje. Rypytysohjetta myöten. Jos jokunen ryppy on vähän paremmin paistunut, ei haittaa, makeampaa on. Mukavaa hommaa, olen opettanut Turussa asuville pojantyttärillekin. Meillä on yhdessä niin mukavaa leipoa karjalanpiirakoita ruisjauhosta.
Melkein joka viikko teen karjalan piirakoita,helpot ja nopeat,kun puurovaan on jähtynyt huoneen lämpöiseksi,sitten vaan kuorta kauliamaan ja puuro kuorelle,rypytys,uuniin,voitelu,ja NAM😋
Aloita rypytys keskeltä ensin toiseen päähän, käännä ja sitten toiseen päähän. Näin saat oikean muotoisia.