Ruoka

Kasperin sitruunamutakakku hurmaa raikkaiden leivonnaisten ystävät – ”Tää menee heti testiin”

Koko Suomi leipoo -ohjelmassa kilpailleen Kasperi Saarenmaan sitruunamutakakku valmistuu kokonaan ilman suklaata. Näin sosiaalisessa mediassa hurmannut raikas kakku valmistuu.

Kun kaksi suosikkia yhdistää, on lopputuloksen pakko olla vastustamaton! Sen huomasi tamperelainen Kasperi Saarenmaa, 26, joka jakoi sosiaalisessa mediassa reseptin kehittelemäänsä sitruunamutakakkuun. Leivontavideo on kerännyt videopalvelu TikTokissa yli 104 100 katselukertaa.

”Tää menee testiin.”

”Nam, näyttää tosi hyvälle.”

”Onneks kohta on viikonloppu, täytyy koittaa”, videota kommentoidaan.

MTV3-kanavan Koko Suomi leipoo -leivontaohjelman seitsemännellä kaudella kilpaillut Kasperi sai idean leipoa raikkaan sitruunan maut mutakakkuun tyttöystävältään, joka rakastaa sitruunaleivonnaisia. Mutakakku on puolestaan Kasperin suosikkileivonnainen.

”Jos pitää tehdä kakku, suosin mutakakkuja. Ne ovat helposti tuunattavissa erilaisiksi, nopeita tehdä eivätkä vaadi vaivaa. Teen niitä ehkä parin viikon välein.”

Aiemmin Kasperi on leiponut muun muassa kahvilla ja tummalla suklaalla, valkosuklaalla ja mansikalla sekä lakritsilla maustettuja mutakakkuja. Sitruunamutakakku nousi kotileipurin asteikolla kärkisijoille.

Sitruunamutakakku leivotaan ilman suklaata – näin onnistut

Perinteisessä mutakakussa on joko tummaa tai valkosuklaata, mutta Kasperin sitruunamutakakussa sitä ei ole lainkaan.

”Halusin, että mutakakku on maultaan lemon curd -tyyppinen. Suklaa olisi vienyt liikaa pois sitruunan makua, joten siksi jätin sen pois”, Kasperi sanoo.

Suklaa tekee mutakakusta valuvan. Jotta kakussa olisi mutakakulle ominaista kosteutta suklaan puuttumisesta huolimatta, tulee nesteen määrää lisätä. Muuten kakku jää kuivaksi. Siksi sitruunamutakakussa on sitruunanmehua neljän sitruunan verran. Myös voita ja sokeria on noin puolet enemmän kuin suklaamutakakussa.

Kriittisin vaihe mutakakun leipomisessa on makuliemen keittäminen, Kasperi sanoo. Mutakakun leipominen alkaa voin, sokerin ja makua antavan raaka-aineen, kuten suklaan tai sitruunanmehun kuumentamisesta.

”Voi ja sokeri eivät saa missään tapauksessa palaa pohjaan. Silloin tulee isoja epäonnistumisia. Kun malttaa keitellä miedolla lämmöllä pitkään, maut yhdistyvät kunnolla.”

sitruunaliemiseos
© Kasperi Saarenmaa

Keittoaika riippuu Kasperin mukaan siitä, mitä liemessä on mukana. Esimerkiksi lakritsijauheesta, voista ja sokerista sekoitettu makuliemi vaatii noin vartin keittoajan. Kasperi kuumentaa seosta yhdeksänportaisella liedellä ensin kuutosella ja tiputtaa lämpötilaa viitoseen, kun seos alkaa kuplia.

Lopuksi seokseen lisätään kananmunat ja vehnäjauhot. Mutakakun voi leipoa myös mantelijauhoihin tai gluteenittomaan jauhoseokseen.

Makea mustikkamousse tasapainottaa sitruunan happamuutta

Sisältä valuva mutakakku paistuu noin vartissa. Pehmeä ja mehukas sitruunamutakakku vaatii hieman pidemmän paistoajan, noin 25 minuuttia.

Kasperi suosittelee tarjoamaan jäähdytetyn sitruunamutakakun mustikkamoussen kanssa. Makea marja tasapainottaa sitruunan happamuutta.

”Julkaisin kakun ohjeen TikTokissa kolmena eri videona. Ensimmäiseen videoon tuli kommenttia, että kakku oli ehkä vähän turhan hapanta. Ne, jotka ovat kokeilleet kakkua mustikkamoussen kanssa, ovat pitäneet siitä”, Kasperi sanoo.

”Ja tuleehan mustikan ja sitruunan yhdistelmästä todella hieno värimaailma”, Kasperi sanoo.

sitruunamutakakku mustikkamoussella
© Kasperi Saarenmaa

Lue myös Anna.fi: Mehevä suklaakakku kruunataan kermavaahdolla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasperin sitruunamutakakku hurmaa raikkaiden leivonnaisten ystävät – ”Tää menee heti testiin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.