Idättäminen eli versojen kasvattaminen on mainio tapa rikastuttaa ruokavaliota talven pimeinä kuukausina. Mikä parasta, idätykseen tarvitaan vain suuri lasipurkki, harsokangasta ja siemeniä tai papuja.

Idätykseen soveltuvat muun muassa mungpavut, soijapavut, linssit, herneet ja kikherneet. Lisäksi auringonkukansiemenet, sarviapila ja sinimailanen sopivat mainiosti idätystarkoitukseen. Erilaiset viljat kasvattavat myös versoja ilman auringonvaloa, joten vehnän, rukiin, tattarin ja hirssin versot ilahduttavat tuoreudellaan talven pakkassäillä.

Idätys

Kasvata ituja itse näin:

1. Huuhtele siemenet huolella ennen idättämisen aloittamista ja kaada lopuksi päälle yli 60-asteista vettä.
2. Liota siemeniä runsaassa vedessä noin 4–5 tuntia. Papujen liotusaika on pidempi eli 6–12 tuntia.
3. Huuhtele siemenet ennen lasipurkkiin siirtämistä.
4. Pingota purkin suulle kuminauhan avulla ohut harsokangas ja nosta lasipurkki ylösalaisin 45 asteen kulmaan astiankuivauskaappiin.
5. Huuhtele siemeniä 2–4 kertaa päivässä. Siirrä siemenet jokaisen huuhtelukerran jälkeen takaisin lasipurkkiin, jotta siemenet pääsevät itämään astiankuivauskaapin pimeydessä.
6. Nauti idätyksen tuotoksista 2–5 päivän kuluttua lajikkeesta riippuen.

Herkullista ruokaa iduista

Idut tuovat raikkaan lisän salaatteihin, mutta ne sopivat myös lämpimiin ruokiin, kuten vokkeihin. Ainoastaan kikherneen ja soijapavun idut vaativat aina kuumennuksen.

Rapsakka salaatti tarjoaa nimensä mukaisesti pientä vastusta hampaille, jolloin salaattia on ilo rouskutella ruoan lisäkkeenä. Retikka, porkkana, vesikrassi ja sinimailasen idut muodostavat herkullisen kokonaisuuden, jota täydennetään pirteällä porkkanakastikkeella. Hurmaavan kastikkeen salaisuus piilee porkkanatuoremehussa, seesamiöljyssä ja makeassa chilikastikkeessa.

193094-kanakeitto.jpg

Idut ovat tuttu näky aasialaisen keittiön antimissa, mistä vietnamilainen kanakeitto on mainio esimerkki. Mausteisen keiton sattumista vastaavat broilerin fileepalat, riisinuudelit ja mungpavun idut. Höyryävän kuuma herkku tarjoillaan hienonnettujen yrttien, chilin ja rapeiden kurkkusuikaleiden kera.

kasvishampurilainen

Itujen raikkaus on omiaan piristämään tuhtien kasvishampurilaisten makumaailmaa. Burgerin erikoisuutena on sämpylättömyys, jolloin kokonaisuus kootaan kahden kasvispihvin väliin. Täytteinä maistuvat paistettu kananmuna, ohuet tomaattiviipaleet ja sinimailasen idut. Helppoa, hyvää ja taatusti erilaista!

190432-itamainensalaatti.jpg

Itämainen salaatti on kevyt lisäke, jonka kiehtovat aromit hurmaavat ruokailijat. Pavun idut saavat salaatissa rinnalleen vihreitä papuja, porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Nuudelit tuovat lisäkkeeseen ruokaisuutta ja cashewpähkinät mukavaa purutuntumaa. Tilkka thaikastiketta viimeistelee pirteän salaatin ja johdattelee herkuttelijat etelän auringon alle.

Hurmaavia salaattiohjeita:
Salaatti x 7
Juhlien näyttävät salaatit – 6 maukasta reseptiä
Salaatti on raikasta ruokaa
Raikkaat ja ruokaisat salaatit
Ruoka.fi: Salaatti x 7