Ruoka

Idut parantavat vitamiinipitoisuutta – nakkaa tuoreita versoja salaatteihin, keittoihin ja burgereihin

Idättäminen tarjoaa tuoretta ravintoa talvisin, sillä versot kasvavat ilman auringonvaloa. Tutustu helppoihin idättämisohjeisiin ja valmista iduista maukasta ruokaa!

Idut ovat vitamiinipitoinen lisä ruokavalioon, sillä idätys parantaa siementen tai papujen vitamiinipitoisuutta. Sen lisäksi, että idut ovat terveellisiä ja maukkaita, ne tuovat ruokiin myös hurjan kauniin lisän. Mausta ja väristäkin löytyy paljon vaihtoehtoja. Nappaa ohjeet kokkaukseen!

Lue myös: Itujen kasvatus kotona ei vaadi kuin lasipurkin ja harsokangasta – katso ohjeet ja nauti tuoreita versoja jo 5 päivän päästä

Voimaa ja virtaa iduista

Idut ovat kasvunsa alkuvaiheessa olevia kasvin versoja ja valtavan terveellistä syötävää. Itujen ravintopitoisuus riippuu valituista siemenistä, mutta yleisesti ottaen ne sisältävät runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten C-vitamiinia sekä folaattia ja muita B-ryhmän vitamiineja. Esimerkiksi herne ja linssi ovat palkokasveja, joten niistä kasvatetuista iduista saa runsaasti myös proteiinia. 

Idut tuovat ruokiin makua ja jujua

Itujen maku määräytyy sen mukaan mistä siemenestä itu on kasvatettu. Tuttuja ituja ovat muun muassa sinimailasen eli alfalfan, mung-pavun sekä herneen ja linssin idut. 

Esimerekiksi sinimailasen maku on lempeä ja aavistuksen hernemäinen, retikan iduissa puolestaan on sinappiöljyä, joka maistuu aavistuksen kirpeältä, jopa tuliselta. Yhdistelemällä erilaisia ituja voi saada aikaan herkullisia ja yllättäviäkin makunautintoja.

Idut sopivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen 

Ituja voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa ja keittojen päällä, joihin ne tuovat makua ja suutuntumaa. Kypsennettyinä idut sopivat esimerkiksi wokkeihin. Idut toimivat todella hyvin myös tortilloissa ja hampurilaisen välissä, vietnamilaisissa kevätrullissa tai vaikka aasialaista nuudelikeittojen koristeena.

Inspiraatiota itujen käyttöön voi napata alla olevista ohjeista.

Idut piristävät kulhoruoat ja salaatit

Salaatteihin ituja kannattaa ehdottomasti hyödyntää monipuolisesti, sillä ne tuovat niihin runsaasti makua ja suutuntumaa. Rapsakka salaatti tarjoaa nimensä mukaisesti pientä vastusta hampaille, jolloin salaattia on ilo rouskutella ruoan lisukkeena. Retikka, porkkana, vesikrassi ja sinimailasen idut muodostavat herkullisen kokonaisuuden, jota täydennetään pirteällä porkkanakastikkeella. Hurmaavan kastikkeen salaisuus piilee porkkanatuoremehussa, seesamiöljyssä ja makeassa chilikastikkeessa. 

Keväinen mimosasalaatti sopii täydellisesti pääsiäisaterian alkupalaksi. Raikkaalla alfalfan iduista ja roomansalaatista kootulla kasvispedillä on kovaksi keitettyjä kananmunia ja pehmeää avokadoa. Sinapilla maustettu majoneesikastike kruunaa annoksen.

Erityisen ihania idut ovat aasialaisvivahteisten salaattien seassa. Itämainen salaatti on kevyt ja raikas salaatti, jonka kiehtovat aromit hurmaavat ruokailijat. Pavun idut saavat salaatissa rinnalleen vihreitä papuja, porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Nuudelit tuovat ruokaisuutta ja cashewpähkinät mukavaa purutuntumaa. Tilkka thaikastiketta viimeistelee pirteän salaatin ja johdattelee herkuttelijat etelän auringon alle. Voit syödä salaatin hauskasti myös isoilta salaatinlehdiltä. Pyöräytä ainesosista esimerkiksi salaattiwrap helpottaaksesi syömistä!

Lisää ituja myös vietnamilaisten kevätrullien täytteeksi. Ohuista riisipapereista valmistetut rullat ovat hauskaa ja herkullista vaihtelua salaatille.

Erilaiset kulhoruoat saavat iduista lisäjujua ja ravinteikkuutta. Vesimelonikulho on oikea makupommi. Vesimeloni saa seurakseen tulisen raikkaan kastikkeen, ja rouskuvia kasviksia voi valita kulhoon oman maun mukaan.

Härkäpapukulho nojaa makumaailmaltaan Aasian suuntaan. Mausteisten härkäpapujen, hapankaalin, paistettujen kananmunien sekä retiisien ja porkkanoiden seuraksi voi lisätä myös reilun kourallisen tuoreita ituja.

Idut täydentävät myös lämpimät ruoat

Ituja voi lisätä myös lämpimiin ruokiin. Esimerkiksi keittoihin ne tuovat raikkaan lisän. Lisää kourallinen pavun ituja kevyen sosekeiton päälle ja saat soppaan helposti uutta jujua. 

Idut ovat tuttu näky aasialaisen keittiön antimissa, mistä vietnamilainen kanakeitto on mainio esimerkki. Mausteisen keiton sattumista vastaavat broilerin fileepalat, riisinuudelit ja mungpavun idut. Höyryävän kuuma herkku tarjoillaan hienonnettujen yrttien, chilin ja rapeiden kurkkusuikaleiden kera.

Aasialaiseen makunautintoon pääsee käsiksi myös keittämällä kattilallisen vietnamilaista kalakeittoa. Siihen tarvitaan lohta ja kuhaa, ananasta, tomaatteja ja mung-pavun ituja sekä iso liuta mausteita. Älä säikähdä, keitto on pitkästä ainesosaluettelosta huolimatta yllättävän helppo ja nopea valmistettava. 

Itujen raikkaus on omiaan piristämään tuhtien kasvishampurilaisten makumaailmaa. Tämän vegeburgerin erikoisuutena on sämpylättömyys, jolloin kokonaisuus kootaan kahden kasvispihvin väliin. Täytteinä maistuvat paistettu kananmuna, ohuet tomaattiviipaleet ja sinimailasen idut. Helppoa, hyvää ja taatusti erilaista!

Jos haluat käyttää ituja kuumennettuna, lisää niitä erilaisiin wokkeihin. Erityisesti mung-pavun idut toimivat mausteisissa wokeissa erinomaisesti. Puutarhurin wokki syntyy satokauden herkullisista vihanneksista, iduista ja suikalepossusta tai broilerista. 

Lue myös Anna.fi: Lempeä elämä: Idättäminen – Lyhyt oppimäärä

Itujen käyttö

Itujen käyttöön liittyy ruokamyrkytysriski, sillä itujen idättämisolosuhteet eli sopiva lämpö ja kosteus, suosivat mikrobien kasvua. Mikrobeista suurin osa on ihmiselle vaarattomia, mutta joukossa voi esiintyä myös tautia aiheuttavia bakteereita, kuten salmonella ja EHEC. Siksi Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan Tautikeskus ECDC suosittelevat itujen syömistä vain kunnolla kuumennettuina. Kikherneen ja soijapavun idut vaativat aina kuumennuksen.

Sairastumisriskiä voi pienentää huolellisella hygienialla. Jos ostat ituja kaupasta, käytä ne pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Itse idätettyihin ituihin kannattaa käyttää vain hyvälaatuisia siemeniä ja puhdasta talousvettä sekä puhtaita astioita.

Säilytä valmiit idut jääkaapissa korkeintaan +6 asteessa ja huuhtele ne runsaalla vedellä ennen syömistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Idut parantavat vitamiinipitoisuutta – nakkaa tuoreita versoja salaatteihin, keittoihin ja burgereihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.