Ruoka

Kasviskapinan Hanna Hurtta kertoo, miten saat tutut kasviproteiinit maistumaan – ota haltuun pakastettu tofu, risoton tyyliin kypsennetty soijarouhe ja texmex-maustettu soijasuikale

Miten saada tofusta rapeaa? Mitä tulee tehdä, jotta soijarouheesta ei tule mössöä? Entä miten soijasuikaleet saisi maistumaan? Ruoka-alan ammattilainen Hanna Hurtta kertoo, miten tutut kasviproteiinit kannattaa valmistaa.

Ei lainkaan makua. Omituinen koostumus. Liian vaikeita valmistaa perinteiseen jauhelihaan verrattuna.

Osa kotikokeista kiertää kasviproteiinit kaukaa. Kasvisruokaan erikoistunut kokki, ruokatoimittaja ja -vaikuttaja Hanna Hurtta tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa kasviproteiinivalmisteisiin liittyvät ennakkoluulot johtuvat useimmiten kahdesta syystä: niitä ei osata valmistaa eikä niihin ole totuttu.

”Kaikkiin kasviproteiineihin liittyy tottumuskysymys. Makuaisti on todella muokkautuvainen. Jos jokin ei ole ensimmäisellä kerralla lemppariruokaa, voi siitä tulla muutaman kerran jälkeen lempparia”, Hanna sanoo.

Hän itse on syönyt kasvispainotteisesti koko aikuisikänsä, mutta ei vielä muutama vuosi sitten voinut kuvitella luopuvansa juustosta tai pekonista. Nyt Hanna on noudattanut vegaanista ruokavaliota vuoden verran. Syksyllä 2022 hän lopetti eläinperäisten reseptien tekemisen ruokatoimittajana, poisti suositun Hannan soppa -bloginsa ja perusti uuden, vegaanisen Kasviskapina-sivuston.

”Minulla lihan vähentäminen lähti ilmastosyistä. Sitten kun tutustuin enemmän veganismiin ja vegaaniseen ravitsemukseen, suuremmaksi syyksi nousivat eläimet ja eläinten hyvinvointi. Eläinten takia pekoni ja juustot alkoivat maistua huonoilta.”

Hanna Hurtta
Hanna Hurtta kehottaa kokeilemaan rohkeasti erilaisia kasviperäisiä tuotteita eri valmistajilta. © Hanna Hurtta

Hurtan mukaan sekasyöjänkin kannattaisi tutustua kasviproteiineihin paitsi maapallon ja eläinten myös oman hyvinvoinnin takia. Alkuun pääsee tofulla, soijarouheella ja soijasuikaleilla. Ne ovat edullisia, vähärasvaisia, sisältävät runsaasti proteiinia eivätkä ne ole niin pitkälle prosessoituja kuin esimerkiksi lihan kaltaiset vegemakkarat ja -pihvit.

”Ne ovat myös todella monikäyttöisiä. Kun niitä oppii valmistamaan, niistä saa paljon erilaisia maukkaita ruokia”, Hanna sanoo.

Tässä jutussa Hanna paljastaa parhaat vinkkinsä tofun, soijarouheen ja soijasuikaleiden käsittelyyn ja maustamiseen.

Kasviproteiinit: Tofu toimii aasialaisissa ruoissa

teriyaki-tofuvartaat
Teriyaki-tofuvartaat saavat makua teriyakikastikkeestsa. © Niclas Mäkelä

Tofu eli soijajuusto valmistetaan juoksettamalla soijamaidoista. Kiinasta lähtöisin oleva tofu sopii erityisesti aasialaishenkisiin ruokiin. Hanna Hurtan mukaan tofun valmistuksessa on yleensä kaksi pulmaa.

”Sitä ei osata maustaa eikä sitä saada rapeaksi. Lötkö rakenne saattaa tuntua huonolta suussa. Tosi usein näkee ohjeita, joissa tofu laitetaan ensin marinoitumaan. Niin ei kannata tehdä ”, Hanna sanoo.

Seuraa alla olevia ohjeita, niin onnistut.

1. Kuivaa tofu

Rapean ja maukkaan tofun salaisuus on kuivaaminen. Mitä kuivempaa tofu on, sitä rapeamman pinnan siihen saa ja sitä paremmin mausteet imeytyvät siihen.

Tofun voi kuivata painelemalla sen pintaa ruoanlaittoon soveltuvalla talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Halutessaan kuivauksessa voi käyttää apuna myös painoa.

”Itse käärin tofun keittiöpyyhkeeseen ja laitan päälle painoksi valurautapannun noin vartiksi, jotta tofu kuivuu kunnolla”, Hanna neuvoo.

2. Pakasta tofu

pakastettu tofu
Pakastaminen kuivattaa tofua ja muuttaa sen koostumusta lihamaisemmaksi. © iStockphoto

Toinen tapa kuivata tofu on pakastaa se. Pakastaminen kuivattaa elintarvikkeita. Lisäksi se muuttaa tofun rakenteen huokoisemmaksi ja sienimäisemmäksi, jolloin se imee makuja paremmin itseensä.

Pakasta tofua ensin vähintään yön yli, jotta se jäätyy kauttaaltaan. Kun tofu on jäätynyt, ota se sulamaan jääkaappiin. Kun tofu on sulanut kauttaaltaan, kuivaa se puristamalla ylimääräiset nesteet pois.

”Sulatettu tofu on kuin taulusieni. Siitä voi vain puristaa nesteet pois”, Hanna sanoo.

3. Paista tofu ensin kuivalla pannulla

Tofun voi käyttää kuutioina, revittynä tai kokonaisena ja paistaa uunissa, pannulla tai airfryerissa. Jos haluat, pyörittele tofupalat maissitärkkelyksessä ennen paistoa, jotta saat pinnasta vielä rapeamman.

Paista tofua ensin pari minuuttia keskilämmöllä kuivalla pannulla, jotta tofun pinta kuivuu kunnolla. Muista käännellä paloja välillä, jotta tofut eivät pala ja paistuvat tasaisesti.

Kun pinta on saanut hieman väriä, lisää joukkoon öljy ja paista tofua niin kauan, kunnes pinta muuttuu rapeaksi ja kullanruskeaksi. Lisää lopuksi mausteet.

4. Hae makua Aasiasta

Maustamaton tofu on maultaan mieto. Lisää makua tofuun antavat aasialaisesta keittiöstä tutut mausteet, kuten seesamiöljy, soijakastike, chili, kookossokeri sekä lime ja muut happoa tuovat raaka-aineet.

Jos haluat päästä helpolla, valitse maustamattoman tofun sijaan maustettu versio. Kuutioitu savutofu toimii savukalan korvikkeena kalattomassa keitossa, suikaloitu savutofu ajaa savukinkun virkaa kiusauksessa.

”Savutofu on hyvää myös sellaisenaan juustohöylällä leikattuna leivän päällä”, Hanna vinkkaa.

Kasviproteiinit: Soijarouhe soluttautuu jauheliharuokiin

Soijarouhe valmistetaan soijapavuista kylmäpuristamalla. Marketeista sitä saa sekä vaaleana että tummaksi sokerikulöörillä värjättynä. Proteiinipitoisella soijarouheella voi korvata jauhelihan. Siitä valmistuvat esimerkiksi kasvisversio jauhelihakastikkeesta, makaronilaatikko, lasagne, tortillat, pihvit ja pyörykät.

Tavanomaisin moka soijarouheen valmistamisessa on Hurtan mukaan soijarouheen keittäminen.

”Ainakin joidenkin valmistajien pusseissa on ohje, että soijarouhe keitetään kasviliemessä, mutta niin ei saa hyvää lopputulosta. Keittämällä soijarouheesta tulee mössöä.”

soijarouhe
© iStockphoto

1. Paista kuiva soijarouhe pannulla

Soijarouheessa on vain vähän rasvaa, joten se kaipaa reippaasti öljyä. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kuiva soijarouhe pannulle. Paista kuivaa soijarouhetta öljyssä muutama minuutti keskilämmöllä. Varo polttamasta soijarouhetta.

2. Lisää vesi vähitellen

Soijarouhe tarvitsee turvotakseen nestettä, kuten vettä, kasvislientä tai vegaanista kana- tai lihalientä. Nestettä on lisättävä puolitoista–kaksinkertainen määrä soijarouheen määrästä.

Lisää vesi risoton tapaan vähitellen, jotta soijarouheesta ei tule mössöä, vaan se pysyy irtonaisena. Kaada vettä pannulle puolesta yhteen desiin kerrallaan ja anna nesteen imeytyä, ennen kuin lisäät seuraavan vesierän.

3. Muista mausteet

Soijarouheen voi maustaa joko ennen veden lisäämistä tai lopuksi, kun kaikki vesi on imeytynyt soijarouheeseen.

Mausteeksi sopivat savupaprika- tai paprikajauhe sekä soijakastike, joka antaa soijarouheelle suolaisuutta ja umamisuutta. Lisää kahteen desiin soijarouhetta yksi–kaksi ruokalusikallista soijakastiketta.

Muita soijarouheen kanssa toimivia mausteita ovat esimerkiksi kuivatut yrtit, jauhelihamauste, grillausmauste sekä umamiset barbeque-kastikkeet.

Kasviproteiinit: Soijasuikale korvaa broilerisuikaleet

Soijasuikale
Soijasuikaleita myydään myös palan mallisina. © iStockphoto

Soijasuikale on teksturoidusta soijaproteiinista kuivattu, lihamainen kasviproteiini. Sillä voi korvata esimerkiksi broilerisuikaleet.

Soijasuikaleet vaativat soijarouheen tapaan nestettä turvotakseen käyttöön sopiviksi. Sudenkuopat liittyvät useimmiten soijasuikaleiden kypsentämiseen.

”Soijasuikaleisiin pätevät samat ongelmat kuin soijarouheeseen. Joko se keitetään ylikypsäksi mössöksi tai sitä ei kypsennetä tarpeeksi. Sitä ei osata myöskään maustaa”, Hannaa sanoo.

1. Paista pannulla

Paista kuivat soijasuikaleet reilussa öljyssä pannulla samaan tapaan kuin soijarouhe. Lisää mausteet.

Lisää neste muutamassa erässä niin, että neste ehtii imeytyä soijasuikaleisiin välissä. Nestettä tarvitaan noin puolitoista–kaksinkertainen määrä soijasuikaleiden määrästä.

2. Turvota kuumassa vedessä

Soijasuikaleet voi turvottaa vaihtoehtoisesti myös kiehuvassa vedessä. Murenna kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen ja kaada neste soijasuikaleiden päälle kuumuutta kestävään astiaan. Anna soijasuikaleiden turvota noin viisitoista minuuttia. Kaada vesi pois ja purista ylimäärinen vesi soijasuikaleista.

3. Paneroi ja paista uunissa

Jos haluat soijasuikaleista oikein rapeita, pyörittele vedessä turvotetut soijasuikaleet esimerkiksi maissijauhoa ja mausteita sisältävässä crispy chicken -mausteseoksessa ja paista sen jälkeen 220-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia.

”Monille soijasuikaleiden lötköä suutuntumaa ja mietoa makua vierastaneille crispy chicken -mausteseos on ollut portti soijasuikaleiden maailmaan”, Hanna sanoo.

4. Mausta esimerkiksi currylla tai marinoi

Soijasuikaleet kannattaa maustaa pannulla ennen veden lisäämistä. Näin mausteet imeytyvät soijasuikaleisiin paremmin. Mausteiksi sopivat esimerkiksi curryjauhe tai -tahna, loraus soijakastiketta, grillimausteet sekä garam masala -mausteseos. 

Vedessä turvotetut soijasuikaleet voi myös marinoida. Uita kypsät soijasuikaleet esimerkiksi yrttimarinadiin tai balsamiviinietikkamarinadiin ja anna marinadin imeytyä soijasuikaleisiin jääkaapissa vähintään muutaman tunnin tai yön yli.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasviskapinan Hanna Hurtta kertoo, miten saat tutut kasviproteiinit maistumaan – ota haltuun pakastettu tofu, risoton tyyliin kypsennetty soijarouhe ja texmex-maustettu soijasuikale

Lukija360784

”Minulla lihan vähentäminen lähti ilmastosyistä.”
Tuontisoija on varmaan ekologista, kun kuskataan pitkin merta raskaan polttoöljyn voimalla…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.