juuressalaatti

Kasvisruokia sadonkorjuukauden antimista

Vihannesten tarjonta on nyt runsaimmillaan. Käytä sadonkorjuukauden antimia säästelemättä syksyisiin salaatteihin, muhkeisiin leipiin tai vaikka hienostuneeseen risottoon.

Syksyn myötä kevyet kesäsalaatit korvataan muhevimmilla, paahdetuilla juureksilla täydennetyillä salaateilla, jotka voi tarjoilla lämpimänäkin. Lisukesalaatiksi sopii esimerkiksi paahdettu kurpitsasalaatti, joka tarjoillaan jogurttipohjaisen appelsiini-tahinikastikkeen kera.

Uunissa makeaksi paahtuneista juureksista ja kikherneistä sekoitettu lämmin juurikassalaatti sopii lisukkeeksi ai kevyeksi kasvisateriaksi. Samoin lämmin juuressalaatti, joka syntyy porkkanasta, palsternakasta sekä lehtikaalista ja täydennetään kotijuustolla ja kurpitsansiemenillä.

kurpitsafocaccia

Salaattien kylkeen sopii omatekoinen leipä, johon kannattaa myös upottaa kauden kasviksia. Kurpitsasose antaa mehevyyttä kurpitsafocaccialle, joka päällystetään ruokaisaksi kesäkurpitsasiivuilla ja sienillä.

Maukkaat porkkanasämpylät saavat makua, makeutta ja mehevyyttä porkkanaraasteesta. Juurevat sämpylät sopivat paitsi aterialle myös aamiaispöytään.

Peruna-sienirieskat pyöräyttää päivälliselle tai iltapalaksi parissakymmenessä minuutissa. Helppoihin rieskoihin sopivat hyvin pakastetut suppilovahverot.

kasviscurry

Kotimaiset kasvikset – porkkana, kukkakaali ja ruusukaalit – sopivat hyvin myös thaihenkiseen kookos-kasviscurryyn, joka tarjotaan höyryävän kuumana keitetyn riisin kera.

Maa-artisokkasose ja valkoviini antavat hienostuneen maun kermaisen pehmeälle maa-artisokkarisotolle. Pinaatti ja voissa paistetut maa-artisokkaviipaleet täydentävät syysillalliselle täydellisesti sopivan risoton.

Risoton lähiversio tehdään riisin sijaan ohrahelmistä, jotka keitetään kasvisliemessä pehmeiksi. Paahdettu myskikurpitsa ja parsakaali antavat kurpitsaohratolle väriä ja ruokaisuutta.

maa-artisokkapihvit

Maa-artisokka ja mustajuuri ovat myöhäissyksyn hienostuneen makuisia juureksia, joihin törmää useimmiten keitoissa, mutta ovat mainettaan monikäyttöisempiä kasviksia. Kokeile vaikkapa mausteisia maa-artisokka-perunapihvejä tai juustolla kuorrutettua mustajuurigratiinia.

Lisää kasvisruokaideoita:
Hyviä ja helppoja kasvisruokia
Kasvisruokia arjesta juhlaan
Kasvisruokaa koko perheelle
Arjen helppoja ja nopeita kasvisruokia
Ruoka.fi: Kasvisruoka x 9

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kasvisruokia sadonkorjuukauden antimista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X