Paistettu kotitekoinen makkara.

Katso video: Näin teet itse makkaraa kotona – onnistuu aloittelijaltakin

Kotimakkaran valmistus on helpompaa kuin kuvittelet. Se vaatii vähän aikaa, mutta on odotuksen arvoista.

Kutsu viikonlopuksi iso porukka kavereita koolle ja pitäkää makkaratalkoot. Kotitekoinen makkara on mahtavaa viikonloppuruokaa. Kotimakkara on gourmetherkku, jota kannattaa valmistaa kerralla suurempi määrä.

Lue lisää: Tee raakamakkarasta pyttipannua 

Miten tehdään makkaraa kotona?

Makkaran valmistukseen tarvitset lihamyllyn, lihaa, luonnonsuolta, mausteita ja ripauksen mielikuvitusta.

Kokosimme parhaat vinkit, ja näytämme videolla kuinka makkaranvalmistus onnistuu kotona.

Tarvikkeet makkaran valmistukseen

Ajoissa suunniteltu on puoliksi tehty. Makkaravalmistukseen tarvitset lihamyllyn, suppilon, suolta ja lihaa. Helpoiten makkaran valmistus käy sähkökäyttöisellä yleiskoneella, johon voi kiinnittää lihamyllyn ja suppilon. Mutta onnistuu se ilmankin ja pienemmällä panostuksella, jos kotona ei ole yleiskonetta. Vanhan ajan käsikäyttöisiä lihamyllyjä saa kirpputoreilta, ja ne toimivat loistavasti tässä tarkoituksessa. Tässäkin kohtaa voi oikaista ja pyytää lihamyyjää jauhamaan lihat valmiiksi. Näin sinulle jää kotona tehtäväksi vain maustaminen ja pursotus.

Makkaramassan saa pursotettua suoleen myös ilman yleiskoneeseen kiinnitettävää suppiloa. Suppilona voi käyttää esimerkiksi tyhjää ketsuppipulloa tai muuta suppilomaista muovipulloa, johon suolen voi virittää paikalleen. Apua massan suoleen saamisessa voi käyttää esimerkiksi perunanuijan kapeaa päätä. Keittiötarvikeliikkeet myyvät suppiloita ja tukevia pursotinpusseja, jotka ovat tarkoitettu kotimakkaran valmistukseen, joten kysy apua sieltä.

 

Mitä luonnonsuoli on?

Välineiden lisäksi tarvitset luonnonsuolta.  Makkara valmistetaan ohuempaan lampaansuoleen tai paksumpaan siansuoleen. Videolla käytämme lampaansuolta. Molempia saa lihakauppojen tiskeiltä. Kysy kauppiaalta ajoissa, niin hän osaa varata sitä. Ruokahallien lihakaupoissa suolia on saatavilla myös ilman tilausta.

Makkaran tekoon tarvitset luonnonsuolta.

Luonnonsuoli säilötään muoviputkeen. Se kannattaa liottaa kylmässä vedessä ennen käyttöä, koska suoli säilötään suolaan.

Suolet ovat pesty ja säilötty muovisen tuubin ympärille. Ne säilytetään suolassa. Yhteen myytävään satsiin mahtuu noin 2–3 kg makkaramassaa. Suolet ovat todella suolaisia, joten liota niitä ennen käyttöä kylmässä vedessä. Suolet pitää pitää koko ajan kosteana, muuten ne kuivuvat.

Ylimääräisen suolen voi myös pakastaa.

Mitä lihaa makkaraan ja mitä mausteita?

Perusmakkara valmistuu lihasta, rasvasta ja mausteista.  Lihana kotimakkarassa voi käyttää possua, nautaa, lammasta, riistaa kuin jotain lintuakin. Parhaita paloja ovat etupään osat niska, lapa ja kylki. Myös sisäelimet sopivat makkaraan loistavasti. Ilman rasvaa makkarasta ei tule mehevää. Makkara vaatii rasvaa, joten varaa rasvaista lihaa noin 20–30 prosenttia lihan määrästä. Voit käyttää possun silavaa tai esimerkiksi ankanrasvaa, jota myydään säilykkeenä.

Makkaran maustamisessa on rajana vain mielikuvitus. Kokeile yrttejä, paprikajauhetta, chilejä, sieniä ja pippureita. Lisäksi joukkoon voi lisätä punaviiniä tai olutta. Ryynimakkaraan sopii speltti, ohra tai riisi.

Kotilieden perusmakkaraohjeeseen tulee nautaa, riistaa ja silavaa. Mausteeksi tulee metsäsieniä, paprikaa ja valkosipulia. Nappaa herkullinen ohje tästä.

Makkaran mausteet.

Valitse makkaran maustamiseen mielimausteitasi. Tässä ohjeessa on käytetty valkosipulia, metsäsieniä, chili ja yrttejä.

Makkaran valmistus

Jos käytät lihamyllyä jauha lihapalat kaksi kertaa. Ensin suurempireikäisellä leikkuuterällä ja toisen kerran pienempireikäisellä. Sen jälkeen makkaramassa maustetaan, ja siitä paistetaan pieni koepala mausteiden testaamiseksi. Lisää halutessasi mausteita tässä vaiheessa. Makkaramassan voi tehdä etukäteen maustumaan jääkaappiin vuorokautta ennen valmistusta.

Pidä suoli kosteana, niin sen pujotus onnistuu paremmin. Pujota suoli suppilon ympärille varovasti. Pujota suolta tarpeeksi pitkälle, niin helpotat valmistusta. Suoli purkautuu suuttimen varrelta sitä mukaa, kun massa täyttää suolen. Työnnä lihamassaa suoleen varovasti. Jos massa tulee liian nopeasti ja tiukasti sisään, suoli hajoaa herkästi paistaessa.

Valmista sen pituisia makkaroita kuin haluat. Solmi suolen loppupää kiinni. Aloita alusta kunnes makkaramassa on käytetty.

Helpoiten tämä onnistuu jos tekijöitä on kaksi. Toinen syöttää ja toinen ohjaa makkaramassaa suoleen. Jos suoleen jää epätasaisuuksia tai ilmakuplia, niitä voi puristella varovasti käsin.

Jos teet makkaroita ilman sähkökäyttöistä konetta, tee lyhyitä makkaroita. Kovin pitkien makkaroiden valmistus ei onnistu ilman konetta.

Makkaroiden kypsennys

Valmista makkarat heti paistamalla. Paista niitä keskilämmöllä muutamia minuutteja molemmilta puolilta. Makkarat voi myös pakastaa raakana.

Makkarat voi paistaa myös uunissa. Paista ne silloin noin 150–180 asteessa. Jos haluat grillata makkarat, keitä niitä ensin hetki. Näin ne eivät hajoa niin herkästi grillissä.Keitinliemen voi maustaa halutessaan pippureilla, laakerinlehdillä ja yrteillä.

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Katso video: Näin teet itse makkaraa kotona – onnistuu aloittelijaltakin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X