Keitot, kastikkeet, padat, salaatit – kokkaa omenoista arkiruokaa

Omenat tuovat raikasta hedelmäisyyttä ruokiin ja ne sopivat makumaailmaltaan niin lihan, broilerin kuin kalankin rinnalle.

Broilerivartaat ja talvisalaatti maistuu koko perheelle. Syksyn viiletessä broilerivartaat kypsennetään uunissa, jossa ne muhivat valmiiksi 20 minuutissa. Vartaiden rinnalla tarjoillaan raikasta salaattia, jossa maistuvat kaali, retikka ja omena. Talvinen salaatti viimeistellään broilerin paistoliemellä ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

129381-omenainen_possupata.jpg

Omenainen possupata on tuhti arkiruoka, josta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Porsaan ulko- tai sisäfileesuikaleet haudutetaan kypsiksi mausteisessa liemessä, jonka aromeista vastaavat curryjauhe, kanelitanko ja inkiväärisiirappi. Omenalohkot ja keltaiset rusinat tuovat pataan makeutta ja hedelmäisyyttä. Höyryävän kuuma herkku nautitaan riisin tai perunoiden seurana.

133228-taytetytpaprikat.jpg

Täytetyt paprikat on kuvankaunis ruokalaji pienempään nälkään. Eriväriset paprikat lusikoidaan kukkuroilleen herkullista täytettä, jossa yhdistyvät omenakuutiot, herkkusienet ja suolakurkut. Paprikoiden pinta kuorrutetaan sinihomejuustolla, joka saa kullanruskean värin uunin lämmössä. Paprikat ovat erinomainen lounas sellaisenaan tai ne voidaan tarjoilla maukkaana kasvislisäkkeenä erilaisten liharuokien rinnalla.

pariloitu siika

Syksyiset omenat maistuvat myös kalaruokien rinnalla, mistä pariloitu siika ja fenkoli-omenasalaatti on maukas osoitus. Kullanruskeaksi paistetut siikafileet saavat seurakseen herkullisen salaatin, jossa maistuvat nimikkoainesten lisäksi vesikrassi ja punasipuli. Raikas salaatti mehevöitetään öljypohjaisella salaatinkastikkeella.

185380-sellerikeitto.jpg

Omenainen sellerikeitto on gluteeniton arkiruoka syyssadon antimista. Selleri, palsternakka ja peruna muhivat kypsiksi kasvisliemessä, minkä jälkeen ne soseutetaan samettiseksi sosekeitoksi. Joukkoon lisätään maukasta omenasosetta sekä täyteläistä omena-piparjuurituorejuustoa. Loraus kermaa viimeistelee syksyn suosikkikeiton.

134641-Omenainen-kanakastike.jpg

Omenaisessa kanakastikkeessa on omenaa kahdessa eri muodossa: tuoreina lohkoina ja valmiina siiderinä. Omenasiideri suurustetaan maissijauhon avulla sakeaksi kastikkeeksi, johon loraus kermaa tuo kaivattua täyteläisyyttä. Ruoan valmistus on erityisen nopeaa, kun kastikkeessa hyödyntää valmiiksi kypsennettyjä broilerin rintaleikkeitä. Maukas kanakastike tarjoillaan riisin kera.

Lisää ideoita omenasadon hyödyntämiseen:
Oivat omenaherkut
Omenapiirakka kahdeksalla eri tavalla
Syksy maistuu omenalta
Alkusyksyn omenaherkut
Ruoka.fi: Omanapiirakka x 9

Keskustelu

Kommentoi juttua: Keitot, kastikkeet, padat, salaatit – kokkaa omenoista arkiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X