Ruoka

Mitä tehdä omenoista, kun puut notkuvat hedelmistä? Kokosimme avuksi Kotilieden himoituimmat reseptit

Mitä tehdä omenoista, kun puut puskevat enemmän omenoita kuin lohkoja jaksaa popsia ja piirakoita paistaa? Älä lannistu runsaan sadon edessä. Näihin ohjeisiin uppoaa paljon omenoita ja saat ihania makeita herkkuja ja säilykkeitä talven varalle!

Mitä tehdä omenoista, on ajankohtainen kysymys ja ihmetyksen aihe elokuun puolen välin tienoilla. Hyvänä omenavuonna omenoita tulee niin paljon, että moni tuskailee, mitä niistä tekisi.

Lue myös: Kotikokin suositut omenalajikkeet

Kotimaisista omenoista pääse nauttimaan aina elokuusta joulukuun alkuun asti, sillä lajikekirjo on todella runsas. Valitse oikea omenalaji käyttötarkoituksen mukaan. Kirpeän hapokkaat ja kovat lajikkeet sopivat parhaiten leivontaan ja ruoanlaittoon, makeat lajit kannattaa syödä sellaisenaan. 

Joskus omenasato on niin runsas, että omppuja riittää useampaan piirakkaan ja paistokseen sekä naapurillekin annettavaksi.

mitä tehdä omenoista

Omenalajikkeita on lukuisia. Makeat maistuvat sellaisenaan, happamammat sopivat leivontaan ja ruoan valmistukseen. Kuva: Jorma Marstio

Mitä tehdä omenoista? Leivo omenat kakuksi tai piirakaksi

Omenapiirakka aloittaa syksyn leivontakauden. Myös monet muut omenaiset herkut maistuvat ihanalta jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 

Omena-mascarponepiirakka on kahvipöydän mehevä hitti. Makoisa ja pehmeä täyte syntyy mascarponejuuston ja rahkan yhdistelmästä.

Talkooväen omenapiirakkaan saa upotettua litran omenalohkoja. Ohje kannattaa napata talteen, kun on loihdittava tarjottavaa isolle joukolle herkkusuita. Muutamalla työvaiheella ja vähistä aineksista syntyy pellillinen hyvää.

Vegaaninen omenapiirakka on tehty ilman valkoista sokeria, voita ja kananmunia, mutta on silti muhkea, mehevä ja suussa sulavan herkullinen. Maapähkinävoilla säväytetty taikina saa lisämakua kardemummasta sekä vaniljasta, pintaa peittävät omenalohkot viimeistellään kanelitupsauksin. Kurkkaa tarkemmin myös kaupan pakastealtaisiin ja kylmäkaappeihin: kasvipohjaisia vaniljajäätelöitä ja -kastikkeita on tarjolla useita ja ne sopivat täydellisesti vegaanisen omenapiirakan kylkeen.

Omena-ricottapiirakka saattaa hyvinkin olla syksyn paras omenaleivonnainen. Mehevän pohjataikinan päällä on ricottajuuston pehmentämä omenatäyte ja pinnalla kardemumman säväyttämä, rapeaksi paahtuva murukerros. Lopputulos on niin maukas ja mehevä, ettei se välttämättä kaipaa kaverikseen edes perinteistä vaniljakastiketta.

Mitä tehdä omenoista, kun kaipaat perinteiseen omenapiirakkaan vaihtelua? Leivo esimerkiksi omenakakku espanjalaiseen tyyliin. Mantelimassa kuuluu olennaisesti keski- ja eteläeurooppalaiseen leivontaperinteeseen ja tuo mehevää makua myös tähän manteliseen omenakakkuun. 

Omenat ja rahka toimivat aina pullan päällä ja erityisen hyvin piirakaksi leivottuna. Koristele omena-rahkapiirakka tomusokerilla ja nautiskele kaikessa rauhassa kahvi- tai teekupillisen kanssa.

Jos pullapohjainen piirakka tylsistyttää, mutta suu halajaa silti jotain pullaisen pehmeää, piilota omput suolakinuskin kera bostonkakun kierteisiin. Raikas omena, makea kinuskikastike ja ripaus suolaa muodostavat bostonkakun peltiversioon täydellisen makusinfonian.

Jos et saa kierteistä tarpeekseksi, tartu myös tähän rapsakkaan omppuherkkuun. Keski-Euroopasta kotoisin olevan rapisevan rapsakan struudelin nimi tulee saksan kielen sanasta Strudel, mikä tarkoittaa pyörrettä. Omenastruudeli on klassikkoherkku, jonka kierteisiin piilotetaan omenakuutioiden kaveriksi myös rusinoita sekä rouhittuja saksanpähkinöitä. Pähkinäisen makea leivonnainen maistuu ihanalta mascarpone-vaahdon, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Kun taikinan poimii valmiina pakastealtaasta, on aikaa keskittyä muuhun näpertelyyn. Lehtitaikinasta pyöräytettyjen omenaruusujen teko vaatii sorminäppäryyttä, mutta lopputulos ilahduttaa.

Mitä tehdä omenoista? Upota omput jälkiruokien joukkoon

Uuniomenat on helppo jälkkäriherkku, jonka idea on ihanan yksinkertainen. Perinteiset uuniomenat täytetään rusinoilla ja maustetaan kanelilla sekä sokerilla, mutta makeaksi karamellisoituneet omput voi tarjoilla myös itse tehdyn  paahtokinuskin kanssa. 

Tai mitäpä jos piilottaisit pudokkaat rapean taikinakuoren tai murupaistoksen alle? Kaura-omenapaistoksen tapaan valmistuu monta makeaa herkkua, joiden idea on sama: kuumassa uunissa omenat karamellisoituvat ihanan makeiksi ja pintaa peittävä muru tai taikinakuori paahtuu herkullisen rapsakaksi.

Omenaisessa crumblessa taikinakerros on erityisen paksu ja rapea. Lehtevän voitaikinan alle taikinoidut omenat sekä ihanasti kanelille maistuva omenapaistos puolestaan saavat molemmat lisämakua mantelimassasta. 

Omenakukko on savolaisesta rättänästä inspiraation saanut jälkiruoka. Omenakukko on parhaimmillaan uunituoreena kavaljeerinaan makea vaniljakastike.

Mitä tehdä omenoista, kun keittiöstä uupuu uuni? Siideriomenoita varten ei tarvitse kuumentaa uunia, vaan ne keitetään puolukoiden kera makoisiksi omenasiiderissä ja tarjotaan rapsakan pähkinäpraliinin kera.  

Wokkaamalla syntyy pikaherkku sesongin marjoista sekä kotimaisista omenoista. Kyytipojaksi sopii kaneli-valkosuklaamousse.

Valkosuklaavaahto omenoiden ja herukoiden kera ei ehkä ole tehokkain tapa hyödyntää runsas sato, mutta niin herkullinen, että ohje kannattaa napata talteen. Makean täyteläinen valkosuklaavaahto on ihana makupari veikeästi inkiväärillä, mintulla ja limetillä maustetuille omenalohkoille sekä kirpsakoille punaherukoille. 

Mitä tehdä omenoista, kun makeaa ei tee mieli?

Omenat sopivat hyvin myös suolaisten ruokien makuun. Erityisen ihania omenat ovat porsaanlihan makuparina. Omenainen possupata maustetaan marokkolaisittain. Lopputulos on hieman hapanimelä, johon raikkaan hapokas omena tuo raikkautta. 

Jos olet koskaan kastanut omenalohkoa maapähkinävoihin tiedät, että niiden olevan kuin luodut toisilleen. Possurulla omena-sataytäytteellä on ihanan mehukas, aasialaisittain maustettu possuruoka, jossa omena paritetaan pehmeän maapähkinävoin kanssa. Pitkään uunissa kypsytetty porsaankylki sopii täydellisesti syyspäivien pyhäruoaksi.

Unohda hetkeksi perinteiset keittojuurekset ja upota kanakeiton sekaan muutama omenalohko. Currylla keltaiseksi värjätty ja makoisaksi maustettu kanakeitto saa uutta jujua liemen joukkoon pilkotusta omenasta. Kookosmaito pyöristää maun suussa sulavaksi.

Makeahko kurpitsakeitto on syksyn lämmittävin soppa, johon happamat omenat tuovat mukavan makulisän. Makua voi terästää mielen mukaan ripauksella chiliä ja jauhettua muskottipähkinää. 

Syksyn ehdoton suosikkilisuke puolestaan tehdään kaalista ja omenasta pannulla kevyesti ruskistaen. Veikeän maun salaisuus piilee piparjuuressa.

Kaali ja omenat ovat mahtava makupari myös raikkaan salaatin seassa. Jogurtista ja sitruunasta syntyy nopea ja mehevä kastike, johon ripaus inkivääriä tuo veikeän vivahteen.

Säilö loppu omenasato talven varalle

Mitä tehdä omenoista, kun piirakka tai toinenkin on paistettu ja puut puskevat edelleen ylenmäärin hedelmää? Silloin kannattaa omenat säilöä talven varalle myöhempää käyttöä varten.  

Raikas omenahilloke on perinteinen tapa hyödyntää syksyn omenasato. Vesi, sokeri ja omenat keitetään maukkaaksi hillokkeeksi, joka saa makua valinnan mukaan joko inkivääristä tai kanelista. Kauniin värin säilyttämiseksi joukkoon kannattaa lisätä hieman askorbiinihappoa, jolloin lopputuloksesta tulee entistäkin houkuttelevampi.

Perinteinen omenahillo on saanut rinnalleen monia makoisia haastajia, kun soseet maustetaan mitä mielenkiintoisemmilla tavoilla: yrteillä, marjoilla tai vaikka calvadoksella.  

Erityisesti yrttien hurmaavat aromit ovat maukas lisä hedelmäsoseisiin, mistä omena-minttuhillo on raikas osoitus. Kourallinen mintunlehtiä antaa rutkasti makua ja tilkka sitruunamehua tuo kaivattua hapokkuutta makean hillon joukkoon. Kauniin värinen hillo on myös mainio lahjaidea kyläilyreissulle.

Kun hillohammasta kolottaa, mutta aika ei riitä kattilassa keitettyn omenahillon valmistukseen, on aika valmistaa omenasosetta mikrossa. Sose syntyy näppärästi, kun omenalohkot nostetaan mikroon yhdessä sokerilisäyksen kanssa. Mikron annetaan pyöriä täydellä teholla kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen herkku on valmis.

Joko olet kuullut omenavoista? Siinä omenat keitetään soseeksi yhdessä ruokokidesokerin ja omenamehun kanssa. Lopuksi kokonaisuus soseutetaan sileäksi voiksi, jonka pehmeys hurmaa syöjänsä. Mausteinen omenavoi saa makunsa kanelista, neilikasta ja muskottipähkinästä, joten se sopii loistavaksi syksyn sadon kaveriksi tai joulupöytään.

Omenainen sipulimarmeladi yhdistää omenoiden ja sipulien makeuden mielenkiintoisella tavalla. Maukas hillo on oiva valinta porsaanlihan rinnalle tai mukava vaihtoehto perinteiselle sipulihillokkeelle.

Vieläkin omenoita hyödynnettäväksi? Runsaasta sadosta saa kaiken irti, jos vie omenat mehuasemalle.

Lue myös Anna.fi: Nyt on omenan aika: Poimi parhaat omenareseptit ruoanlaittoon ja jälkiruokiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä omenoista, kun puut notkuvat hedelmistä? Kokosimme avuksi Kotilieden himoituimmat reseptit

Epe

Tietysti teen ensin piirasta ja pistosta kyllästymiseen asti. Lopuista teen mehua mehumaijalla. Viimeksi tuli hyvää,joskin aika haaleaa, vaikka jätin kuoret mukaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.