Ruoka

Paras kesäkakku ei keikaile raaka-ainelistan pituudella ja valmistuu jopa ilman uunia – nappaa talteen helpot ohjeet!

Paras kesäkakku päästää leipurin vähällä, sillä valmista tulee ilman tuntien hikoilua ja pikkutarkkaa näpräämistä. Vaikka mutkat vedetään suoriksi ihan luvan kanssa, ei maku kalpene. Nämä kakut katoavat nimittäin lautasilta niin kesäjuhlissa kuin rennossa illanvietossakin.

Paras kesäkakku valmistuu helposti ja nopeasti myös mökkikeittiössä, jossa ei välttämättä ole saatavilla kaikkia vempaimia ja välineitä – pari kulhoa, vatkain ja vuoka riittävät. Helteellä kannattaa suosia ilman uunia onnistuvia vaihtoehtoja, jotta sisätilat eivät pitkän paistoajan aikana lämpene pätsiksi. Simppeli mutta maistuva kesäkakku ei vaadi myöskään pitkää kauppalistaa, vaan valmistuu kuivakaapin antimista ja satokauden marjoista ja hedelmistä.

Kokosimme Kotilieden parhaat kesäkakut, jotka päästävät kokin vähällä, mutta katoavat pöydältä viimeistä murua myöten.

Mansikkakakku on suven ikisuosikki

Mansikkakakku on keskikesän juhlien ykkönen olipa kyseessä syntymäpäivät, nimipäivät, juhannus tai jokin muu ilonaihe. Perinteinen mansikkakakku leivotaan sokerikakkupohjaan ja koristellaan mansikoilla ja kermavaahdoilla. Kermavaahdolla kuorrutettu mansikkatäytekakku on näyttävä kruunu klassisten kesäjuhlien, kuten häiden ja rippijuhlien, jälkiruokapöytään.

Rentoihin kesäpirskeisiin tai mökkiviikonlopun jälkiruoaksi sopii mansikkatäytteinen nakukakku, joka jätetään nimensä mukaisesti paljaaksi reunoista. Myös mansikkatorttu on vaivattomuutta arvostavan valinta, sillä sitä ei tarvitse kerrostaa, vaan marjat ja kermavaahto vain kumotaan pohjan päälle. Helpoimmillaan torttu valmistuu kaupan valmiista torttupohjasta.

Kun syöjiä on vain muutama, eikä jääkaapissa ole ylimääräistä tilaa, on pieni mansikkakakku ratkaisu. Yhden munan kakku katoaa nimittäin kertaherkuttelulla!

Hellepäivän paras kesäkakku valmistuu ilman uunia

Useimmat uunissa paistettavat kakut vaativat paistoaikaa puolesta tunnista tuntiin. Kun lämpömittari lähentelee +30 astetta, ei kotia kannata kuumentaa yhtään enempää kuin muu ruokailu vaatii. Paras hellepäivän kakku valmistuu ilman uunin edessä hikoilua joko pakastimen, jääkaapin tai mikron avustuksella tai kaupan valmiista kakku- tai marenkipohjista, kuten tämä mansikka-marenkitorttu.

Jos käytössä on pakastin, rakenna kesäkakku jäätelöstä. Lastenkutsuilta tuttu jäätelökakku on vartissa valmis. Kakku pitää hyvin muotonsa, kun sen kokoaa valmiista puffetti-keksijäätelöistä, mutta onnistuu myös tavallisesta litran pakettijäätelöstä. Koristeiksi sopivat tuoreet marjat, hedelmät, keksimurut, pähkinät sekä erilaiset kastikkeet.

Liivatteella hyydytetyt juustokakut tarvitsevat jääkaapin, jonne ne nostetaan hyytymään yön yli. Mökillä jääkaappi on usein tavanomaista pienempi tai täytetty pitkien kauppamatkojen vuoksi koko viikon edestä. Tällöin juustokakku kannattaa koota valmiiksi annoksiksi purkkeihin, jotka voi nostaa pöytään jo heti kokoamisen jälkeen. Juustokakku lasissa kootaan tuorejuustosta, kermasta, keksimuruista ja tuoreista mansikoista. Samaan tapaan pinoat myös heti tarjoiluvalmiin vadelmaisen tiramisun sormikekseistä, mascarponejuustosta ja tuoreista marjoista.

Nopeimmillaan kesäkakku valmistuu vain muutamasssa minuutissa. Suklaamukikakku on alle viiden minuutin ihme! Riittää, että sekoitat raaka-aineet kulhossa, kumoat kuppiin ja työnnät mikroon minuutiksi täydellä teholla kypsymään. Suklainen herkku maistuu esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

Pinottu lettukakku tai kääretorttu tuo pöytään näyttävyyttä pienellä vaivalla

Ei kesää ilman rapeareunaisia lättyjä, kermavaahtoa ja mansikoita! Kesän parhaat letut paistetaan perinteisesti muurinpohjapannulla, mutta myös vohvelirauta on oiva apuri, kun muurikka puuttuu. Kun pinoat letut ja vohvelit yhdelle tarjoiluastialle päällekkäin ja koristelet ne marjoilla, syötävillä kukilla, hedelmillä, jäätelöllä ja kastikkeilla, on katseet keräävä lettukakku tai vohvelikakku valmis.

Samaan tapaan kohoaa myös annospaloista leikattu kääretorttukakku. Näyttävämmän version saat, kun teet kääretortun yhdeksi, spiraalin muotoiseksi kakuksi.

Kesäkakku valmistuu ulkokeittiössä grillissä. Ritilän päällä valurautapannussa paistuu esimerkiksi hollantilainen pannukakku eli Dutch baby. Pannukakku muuntautuu somaksi minikakuksi, kun jokaisen annoksen koristelee mintulla ja limellä maustetuilla, mehustetuilla mansikoilla.

Vaihtele marjoja sesongin mukaan

Vaikka mansikkakakku lienee kesäkakuista klassisin, ei muita satokauden kypsyttämiä marjoja pidä unohtaa. Kesän marjasesongin aloittaa mansikka ja päättää loppukesästä kypsyvä tyrni. Mökillä et tarvitse välttämättä edes kakkuvuokaa, sillä marjakakku paistuu helpommillaan uunipellillä. Kokeile esimerkiksi riittoisaa ja mehevää mustikkakakkua.

Britakakku ja pavlova yhdistävät raikkaat marjat ja rouskuvan marengin

Britakakku ja pavlova on helppo tehdä kesällä myös mökilla, kunhan keittiöstä löytyy uuni ja sähkövatkain. Päältä rapea ja sisältä sitkeä pavlova onnistuu, kun lorautat marenkivaahtoon maissijauhoja ja viinietikkaa. Kepeää marenkiherkkua voi varioida loputtomiin vaihtamalla päälle ripoteltavia marjoja ja hedelmiä satokauden mukaan.

Britakakkua varten tarvitset uunipellin, johon kaadat ensin kakkutaikinan, sitten kananmunan valkuaisista vatkatun marenkivaahdon. Paiston jälkeen kakku leikataan kahdeksi kerrokseksi, joiden väliin tulee perinteisesti kermavaahtoa ja marjoja. Vaihtelua perinteiselle britakakulle tuo uusiseelantilainen marengilla hunnutettu raparperibrita.

Muista ruokavaliot! Gluteeniton kesäkakku on helppo valmistaa

Kesäjuhlissa on syytä muistaa erikoisruokavaliot. Gluteeniton ruokavalio tulee huomioida, kun paikalla on henkilöitä, joilla on keliakia. Myös jotkut toiminnalliset suolistosairaudet, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS, voivat olla syy välttää gluteenia sisältäviä viljoja, joita ovat vehnä, ruis, ohra sekä vehnälajeihin kuuluvat durum ja speltti.

Gluteenittomat leivonnaiset leivotaan gluteenittomilla riisi-, maissi-, tattari-, hirssi-, manteli- tai soijajauhoilla tai peruna- tai maissitärkkelyksellä. Leivonnassa voi myös käyttää kaurajauhoja ja kaurahiutaleita, mikäli pakkauksessa on maininta gluteenittomuudesta. Jos leivot juhliin gluteenia sisältäviä tarjottavia, muista pyyhkiä leivonta-alustat ennen kuin siirryt keliaakikon herkkujen pariin, sillä pienikin määrä gluteiinia voi aiheuttaa keliaakikon suolen pintaan tulehdusta.

Gluteeniton juustokakku tai tiramisu onnistuvat myös gluteenittomista kekseistä. Pavlova on hyvä jälkiruoka keliaakikolle, sillä se valmistetaan gluteenittomasta tärkkelyksestä ja kananmunasta. Kakkujen kermat voi vaihtaa laktoosittomiiin tai maidottomiin, jolloin jälkiruoka toimii myös laktoosi-intolerantikoille sekä maitoallergikoille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras kesäkakku ei keikaile raaka-ainelistan pituudella ja valmistuu jopa ilman uunia – nappaa talteen helpot ohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.