Kesäkeittiössä maistuvat uudet perunat

Uudet perunat kuuluvat suomalaiseen kesään ja erityisesti juhannukseen, jolloin on perinteisesti päästy maistelemaan kesän ensimmäisiä uuden sadon perunoita.

Vikkelimmät ehtivät hankkia avomaalla harson tai muovin alla kypsyneitä kotimaisia perunoita jo lakkiaisiin, mutta todellinen perunan satokausi alkaa heinäkuun alussa.

Uudet perunat ovat parhaimmillaan tuoreena. Vastanostetun perunan tunnistaa ohuesta ja helposti irtoavasta kuoresta. Perunoita kannattaa nostaa maasta tai ostaa kaupasta vain yhden päivän tarpeisiin. Jos pidempi säilytys on pakollista, säilytä perunoita viileässä valolta suojattuna.

Uudet perunat sopivat mainiosti helppoon ja kevyeen kesäkeittiöön. Ne kypsyvät nopeasti eivätkä tarvitse monimutkaisia lisäkkeitä. Uudet perunat ja silli on voittamaton makuyhdistelmä, jonka juuret ovat Lounais-Suomen rannikolla. Sillilaivojen paluu ja uuden perunan sesonki kun ajoittui samaan aikaan. Herkulliselta maistuvat myös uudet perunat tarjoiltuna voisulan ja tillin tai ruohosipulin kera.

Keitä uudet perunat näin:

1. Pese perunat hellävaraisesti kylmässä vedessä. Älä kuori, irtoavat kuoret lähtevät peukalon tai pehmeän juuresharjan avulla.

2. Lisää perunat aina kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Päälle sopii mausteeksi muutama tillin oksa. Vettä tarvitaan sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

3. Kohtele mukuloita hellästi, myös kiehumisen aikana ja vältä voimakasta kiehumista. Keittoaika vaihtelee perunan koosta ja määrästä, mutta noin 8-15 minuuttia riittää yleensä.

4. Kypsien perunoiden keitinvesi kaadetaan pois ja kattila laitetaan vielä hetkeksi kuumalle keitinlevylle ilman kantta, jotta kosteus poistuu kunnolla eikä perunoista tule vetisiä.

5. Kaada perunat tarjoiluastiaan, laita päälle tuoreet tillinoksat ja peittele herkut puhtaalla liinalla tai talouspaperilla.

Juhannusruokia ja uuden perunan lisukkeita myös uusimmassa Kotiliedessä (12/07)

Herkullisia ruokaohjeita perunasta

kesäkeitto

äidin perunasalaatti

marinoitu papu-perunasalaatti

Avainsanat

Keskustelu

Hyvä grillausvinkki: Laita uusia perunoita ja sulava yrttimaustekuutio (maggi) folioon nyytiksi ja grilliin. Hyvää tulee ja helposti.

keitän 15 min. levy ykkösellä perunat kuorittuina seassa kiinankaalia, tomaatti, sipuli, kannen alla.,keitinveden juon heti jähdyttyä, päälle tilliä ja etikkaripaus, sekä n.1 tl rypsiöljyä, näin teen vanhojenkin perunoiden kera.

Kommentoi juttua: Kesäkeittiössä maistuvat uudet perunat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X