kesäkurpitsat

Kesäkurpitsasta on moneksi

Kesäkurpitsa eli zuccini on maukas ja monipuolinen vihannes.

Kurkulle sukua olevaa kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin. Se sopii mainiosti myös kypsennettäviin ruokiin kuten keittoihin, patoihin, paistoksiin ja leivonnaisiin.

Kesäkurpitsaviipaleita voi myös grillata. Paistettu kesäkurpitsa sopii lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäkurpitsan puolikaita voi myös täyttää esimerkiksi sieni- tai jauhelihakastikkeella ja kuorruttaa uunissa.

Jos oman puutarhan kesäkurpitsasato on runsas, kannattaa kesäkurpitsaa säilöä pikkelssiksi. Makeaan kesäkurpitsamarmeladiin tulee yhtä paljon kesäkurpitsa ja vihreitä karviaisia.

Kesäkurpitsakeitto on hyvä alkuruoka. Keitto maustetaan lipstikalla ja timjamilla. Kesäkurpitsakupposet ovat hauskan ja juhlavan näköistä tarjottavaa. Koverretut ja höyrytetyt kupposet täytetään kermaisella sienitäytteellä.

Grillattu kesäkurpitsa on sellaisenaankin maukasta. Toinen helppo ja yksinkertainen valmistustapa on täyttää pikkukesäkurpitsat tomaatti-valkosipulisoseella ja kypsentää puolikkaina uunissa. Täytetyt kesäkurpitsat saavat makua sienistä ja juustosta.

Kaikille tuttu kesäkurpitsagratiini saa potkua cayennenpippurista. Klassinen ratatouille maustetaan Provencen yrteillä.

Kesäkurpitsapaistoksen taikina tehdään speltistä. Täytteeseen tuovat makua tuore- ja sulatejuusto sekä yrtit. Kesäkurpitsa ja minttu sopivat hyvin yhteen. Taikinakuoren alla kypsennettävä kesäkurpitsavuoka saa makua myös fetajuustosta.

Kesäkurpitsapiiraan pohjaan tulee perunaa ja täytteeseen rae- ja kermajuustoa.

Yllätä vieraat kesäkurpitsakakulla, jonka voi myös pakastaa vierasvaraksi. Sitruuna-sokeriliemessä keitetty, pakastettu kesäkurpitsa sopii nautittavaksi jäätelön kanssa tai hedelmäsalaatissa.

Lue lisää kesäkurpitsasta täältä.

Avainsanat

Keskustelu

Kesäkurpitsalajikkeissa on makueroja paljon. Toiset ovat todella herkullisia, toiset arkiruokaa padoissa yms…Miksihän lajikkeita ei yleensä ilmoiteta kasvisten myynnissä??

Kuoritteko te kesäkurpitsat? Joskus kuori on kitkerää.
Yritin kasvattaa kesäkurpitsaa, mutta siilille tai harakalle kelpasivat ne kauniit keltaiset kukat.
Kesäkurpitsan käyttöön kannattaa tutustua . Se on hyvä herkku.

Kesäkurpitsa ei itsessään ole (minusta) maukas, mutta maustamalla siitä saa monenmoista hyvää. Kun itse kartan hiilihydraatteja enkä syö vehnäjauhopitsoja, täytän kesäkurpitsan mieleisilläni pitsatäytteillä, maustan oreganolla ja ripsaisen juustoraastetta päälle. Eikun uuniin, ja hyvää on!

Hei, olen oikeastaan vasta nyt löytänyt kesäkurpitsan monia käyttömahdollisuuksia. Ja yksi oivallinen tapa käyttää on raastaa karkeaksi ja sitten käyttää esim. salaatissa ja padoissa ja laatikoissa. Tein juuri lohi-riisilaatikkoa, johon raastoin kesäkurpitsaa ja olipa mainio tulos. Seuraavaksi aion keventää Janssonin kiusausta lisäämällä siihen kesäkurpitsaraastetta. Varsinkin näin talvella mitä parhain ruokavalion keventäjä. Ai niin, jätin kaalipadasta ohrasuurimot pois ja korvasin kk-raasteella. Miellyttävä lopputulos.

kesakurpitsapihvit unohtuivat listalta.
myos eril. kasvisvartaassa voi kayttaa esim. munakoiso, kesakurpitsa ja paprika ja vartaat grillataan, herkullista!

Kommentoi juttua: Kesäkurpitsasta on moneksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X