
Mustikkaherkut – upota mustikat sesongin odotetuimpiin leivonnaisiin ja jälkkäreihin
Kesän helteiset säät saivat mustikkasadon kypsymään ennätysajassa. Leivo mustikkapiirakka, jäädytä jäätelöksi, sekoita drinkki tai ujuta saalis pannareihin. Kotimaisista metsämustikoista syntyy monenlaisia kielen vieviä herkkuja.
Mustikkaherkut ilahduttavat parhaan marjasesongin aikana. Mitä tehdä mustikoista? Tässä houkuttelevimmat ohjeet inspiraatioksi mustikkakauteen.
Lue myös: Mehevä mustikka sopii piirakkaan, pullaan, mehuun – nappaa helpot ohjeet!
1. Mustikkagalette
Mustikkapiirakka on varma hitti kesäpöydässä. Tässä ohjeessa piirakka on leivottu ranskalaisen avopiirakan eli galetten muotoon. Taikina tehdään nyppimällä voi ja jauhot murumaiseksi ja sekoittamalla sitten ranskakerma joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Ohueksi kaulittu taikina täytetään mustikoilla ja reunat taitellaan rennosti päälle.
Lue myös: Mustikkapiirakka on marjapiiraiden parhaimmistoa – valitse suosikkisi 9 herkullisesta reseptistä!
Vastustamattoman ihanan mustikkagaletten juju on yhdistää rustiikkiseen leivonnaiseen hienostunut loppusilaus. Hurmaava mustikkagalette aateloidaan italialaisella marenkikuorrutuksella.
Ohje: Mustikka-marenkigalette
2. Mustikkaherkut: Smoothiekulho
Tässä ohjeessa kotoisaan mustikkaan yhdistetään eksoottinen kookos. Banaani tuo mustikkasmoothieen rakennetta ja lusikoitavan pehmeän koostumuksen. Päälle voi ripotella mustikoiden ja banaaniviipaleiden lisäksi myös granolaa, siemeniä ja pähkinöitä sekä esimerkiksi paahdettuja kookoslastuja.
Ohje: Mustikkasmoothiekulho
3. Vegaanin mustikkaleivokset
Mustikkapiirakkaa modernimmasta leivonnaisesta haaveileva pyöräyttää marjasaaliista vegaanisen raakakakun. Tämä versio on yhtä aikaa ihanan raikas ja täyteläinen, sillä mustikoiden lisäksi se sisältää runsaasti pähkinöitä.
Lue myös: Raakasuklaakakku, porkkanaleivokset ja muut ilman uunia syntyvät leivonnaiset – 8 helppoa ohjetta
Vegaanin mustikkaleivosten valmistaminen on ihanan helppoa, sillä ainekset voi vain surauttaa monitoimikoneessa sekaisin. Sen jälkeen kakku nostetaan jääkaappiin kelmuun peitettynä odottamaan seuraavan päivän herkkuhetkeä. Esteetikko asettelee kruunuksi myös muutaman syötävän kukkasen.
Ohje: Vegaanin mustikkaleivokset
4. Mustikkaherkut: Kuohuviinijuoma
Ei ole kotimaisen mustikan voittanutta. Sille kyllä kannattaa kohottaa joka kesä malja. Sekoita mustikasta siis kesän viilein juoma. Yhdistä mustikkalikööri ja pullo kuohuvaa, koristele heinään pujotetuilla mustikoilla. Kippis!
Ohje: Kuohuva mustikkajuoma
5. Valuva mustikka-valkosuklaakakku
Kanelikeksejä, valkosuklaata, mascarponejuustoa ja mustikoita. Tämä mustikkaleivonnainen kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Kanelikeksipohjan päälle valutetaan juustotäyte ja kakkua paistetaan uunissa ensin tunti ja jälkikypsennetään sitten vielä noin 20 minuuttia. Näin lopputulos on täydellisen mehevä. Kun jätät kakun sisältä hieman valuvaksi, saat kakun ja kastikkeen samassa, näppärää!
Lue lisää: Mehevä mustikkapiirakka 3 tavalla – katso parhaat reseptit!
Niin ihania kuin kotimaistet metsämustikat ovatkin, tähän mustikka-valkosuklaakakkuun kannattaa käyttää pensasmustikoita. Kiinteämpinä marjoina ne säilyvät kokonaisina, eivätkä siten värjää taikinaa ja sotke koristusta.
Ohje: Valuva mustikka-valkosuklaakakku
6. Mustikkaherkut: Gluteenittomat pannarit
Gluteenittomat mustikkapannarit syntyvät chiasiemenistä sekä teffjauhoista, joka on etiopialaisen hirssinsukuisen teff-kasvin pikkuruisista siemenistä jauhettua ravinteikasta, luontaisesti gluteenitonta täysjyväjauhoa. Niitä löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä luontaistuotekaupoista.
Mustikkapannarit voi paistaa ulkona hiilloksella hiiliteräspannulla tai valurautapannulla – kätevää!
Kesäiset mustikkapannarit sopivat jogurtin kera aamupalapöytään tai kermavaahdolla kruunattuna myös jälkiruoaksi.
Ohje: Gluteenittomat mustikka-chiapannarit
7. Mustikka-kookosjäätelö
Mustikka muuntuu myös jäätelöksi. Tämän viileän kesäpäivän herkun maustaa kookoskerma. Pakkaseen valmiiksi valmistetulla mustikka-kookosjäätelöllä hellit ja viilennät tehokkaasti mieltä ja kehoa.
Paras jäätelö syntyy jäätelökoneella, mutta voit valmistaa jäätelön hyvin ilmankin konetta. Kaada seos matalaan, laakeaan vuokaan, nosta pakkaseen jäätymään ja sekoita ajoittain, kunnes jäätelömassa on tasaisesti jäätynyt.
Ohje: Mustikka-kookosjäätelö
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mustikkaherkut – upota mustikat sesongin odotetuimpiin leivonnaisiin ja jälkkäreihin