Kevyt jälkiruoka – raikkaat herkut kruunaavat aterian

Kevyt jälkiruoka ei ole vain painoaan tarkkailevan juttu, vaan loistotarjottava vähän tuhdimman aterian päätteeksi sekä ihana hellepäivän virkistäjä. Värikkäät hedelmistä ja marjoista kootut jälkiruoat myös piristävät mieltä talven pimeinä kuukausina.

Kevyt jälkiruoka valmistuu värikkäistä hedelmistä ja raikkaista marjoista sekä rahkasta tai jogurtista, eikä valmistaminen vaadi aikaa. Tässä sivustomme kepeimmät herkut, jotka päättävät aterian maukkaasti.

Lue myös: Banaanijäätelö eli nice cream – ällistyttävän helppo keino hyödyntää tummuneet banaanit

Kevyt jälkiruoka: Hedelmäsalaatit  

Hedelmäsalaatit ovat helppoja ja nopeita jälkiruokia, joissa ei voi oikeastaan mennä vikaan. Suosi sesongin makeimpia hedelmiä ja kruunaa annos maukkaalla kastikkeella. Hedelmäsalaatit päättävät juhla-aterian raikkaasti ja jättävät olon mukavan kevyeksi tuhdinkin aterian jälkeen.

Alkuvuodesta on mukava vähän keventää tuhtien jouluruokien jälkeen ja nautiskella sesongin raikkaista sitruksista. Marenki-veriappelsiiniunelman ohje kannattaa napata tal­teen myös yllätysvie­raita varten. Saat hyvää hetkessä: veriappelsiineista, mandariineista, jogurttikastikkeesta ja marengeista koottu kevyt jälkiruoka valmistuu vain viidessä minuutissa. 

Kevyt sitrussalaatti pitää sisällään klementiinejä, verigreippejä ja granaattiomenan siemeniä. Rapeat sokeripistaasit rouskuvat ihanasti hampaissa ja appelsiinikreemi korostaa hedelmäisiä makuja. Korvaa kreemin alkoholi halutessasi appelsiinin tai klementiinin kuoriraasteella.

Itämainen hedelmäsalaatti ihastuttaa eksoottisuudellaan ja kauniilla ulkonäöllään. Herkku koostetaan appelsiineista, viinirypäleistä, granaattiomenoista ja taateleista. Kokonaisuus viimeistellään maukkaalla liemellä, jossa yhdistyvät tähtianis, sitruunamehu sekä appelsiininkukka- ja ruusuvesi. Jo ensimmäinen lusikallinen ihastuttavaa hedelmäsalaattia johdattelee herkuttelijan itäisten Välimeren maiden tunnelmiin! 

Hedelmiä mantelikastikkeen kera on raikas jälkiruoka, jossa ihastuttavatt mandariinien, appelsiineien ja viikunoiden raikkaat maut. Annoksen kruunaa jogurttipohjainen mantelikastike ja rouhitut pistaasimantelit. 

Tämä kevyt jälkiruoka tehdään tropiikin aurinkohedelmistä: mangosta, mandariineista ja passiohedelmistä. Kastikkeenssa maistuu limetti ja kookos. 

Hedelmäsalaatti ja jogurttikastike on kevyt jälkiruoka tai herkullinen aamupala, jossa pääosassa ovat makeat melonit sekä muhkeat pensasmustikat. Hedelmäsalaatin joukkoon sopii myös suikaloitu minttu- tai sitruunamelissa sekä erilaiset rouhitut pähkinät.

Kevyt jälkiruoka: Marjaherkut 

Kotimaisista marjoista loihdit helposti kaunista ja maukasta tarjottavaa arkeen ja juhlaan. 

Kevyt marjarahka tarjoilee kepeän päätöksen aterialle – mausta tinkimättä. Rahka, piimä ja kananmuna muodostavat herkulle täyteläisen rakenteen. Hunajan makeus ja marjojen maukkaus viimeistelevät kokonaisuuden. Vuodenajan mukaan marjoiksi voi valita omia suosikkejaan joko kaupan pakastealtaasta tai tuoreina suoraan puutarhasta. Rahka muuntuu siten moneksi ja maistuu takuuvarmasti jokaiselle ruokailijalle. 

Jogurtti, granola ja marjat toimivat paitsi aamiaisella myös kesän viileimmissä jäätelötikuissa. Glukoosisiirappi antaa jäätelölle oikean hileettömän ja pehmeän suutuntuman.

Tämä kevyt jälkiruoka valmistuu vain neljästä raaka-aineesta: liivatteesta, marjamehusta, marjoista ja sokerista. Jää­kaapissa unelmakevyt marjavaahto hyytyy ihanan lohkeavaksi. 

Karviaisjälkiruoka on marjaisan makea ja täyteläisen pehmeä. Loppukesän upein herkku kevenee mukavasti, kun kermavaahdon joukkoon sekoittaa kreikkalaista jogurttia. 

Vokkaamalla syntyy pikaherkku tuoreista tai pakastimesta löytyvistä marjoista sekä kotimaisista omenoista. Kyytipojaksi sopii kaneli-valkosuklaamousse.

Tämä kolmen raaka-aineen herkku on mainio hellepäivän viilentäjä, mustikkaslush. Mustikat ja jäädytetty appelsiinimehu soseutetaan monitoimikoneessa ja makeutetaan hunajalla. Tämän helpompaa jälkkäriä on vaikea keksiä!

Kevyet jälkiruoat: Hedelmäiset herkut 

Värikkäät ja ihanan makeat hedelmät keventävät monenlaiset jälkiruoat. Kesällä hedelmät maistuvat grillin raidoittamina sellaisenaan tai jäätelön tai jälkiruokakastikkeen kera nautittuna. Grillattu ananas on superherkku ja varma valinta, joka sopii nautittavaksi vaikka rommikinuskin kanssa. Ananaksen seuraksi voi sujauttaa myös persikkaa tai nektariinia ja tarjota lisänä pistaasi-limettikastiketta sekä jäätelöä. 

Pehmeä banaanijäätelö on terveellisempi vaihtoehto perinteiselle kermajäätelölle. Jäädytetystä banaanista valmistuu kermaisen täyteläinen jäätelön kaltainen herkku, kun sen soseuttaa tehosekoittimessa pehmeäksi. Makuaineita voi lisätä oman maun mukaan. Tässä ohjeessa mukaan surautetaan kaakaojauhetta ja maapähkinävoita. Valkoista sokeria ei tämä kevyt jälkiruoka kaipaa, kun lisäät mukaan muutaman tuoreen taatelin.

Vai kokeilisitko näitä rakkaita itse tehtyjä mehujäitä? Vesimeloni-kiivijäätelötikkujen valmistamiseen tarvitset vain kolme raaka-ainetta sekä tehosekoittimen.

Vesimelonista valmistuu myös tämä näyttävän näköinen kakku, kun kuorrutat hedelmän rahkalla raikastetulla kermavaahdolla sekä kookoslastuilla. Nakuversio hauskasta vesimelonikakusta syntyy, kun vesimelonin leikkaa paksuiksi viipaleiksi ja täyttää kerrokset sokerikakun tapaan sekä jättää reunat paljaaksi.

Verigreippisorbetti on oiva kuuman kesäpäivän kevyt jälkiruoka. Greippimehusta, valkuaisista sekä tomusokerista valmistettava herkku onnistuu parhaiten jäätelökoneessa, mutta voit myös pakastaa seoksen, kunhan kääntelet seosta muutaman kerran pakastamisen aikana.

Ihanan makea jälkiruoka onnistuu myös uunissa paahtamalla. Paahdetut nektariinit on vartissa valmis kevyt jälkiruoka, joka vie kielen mennessään. Nektariineista tai persikoista, rouhitusta pähkinästä ja valkosuklaasta valmistettu herkku maistuu jäätelön, vanilja-, jogurtti- tai kinuskikastikkeen kanssa. 

Perinteiset uuniomenat täytetään rusinoilla ja maustetaan kanelilla ja sokerilla. Tämä ihana jälkkäri maistuu kaikille.

Joulun aikaan herkutellaan punaviinipäärynöillä. Punaviinipäärynät eli blossa-punaviiniglögissä keitetyt päärynät ovat joulunajan helpoin jälkiruoka. Näyttävät päärynät tarjoillaan Jaloviinalla ja vaniljalla maustetun kermavaahdon kera. Täydellinen päätös tuhdille jouluaterialle.

Kevyt jälkiruoka: Kiisselit, kastikkeet, keitot ja hyytelöt 

Kiisseli tuo monelle lapsuusmuistot mieleen, mutta vanha kunnon kiisseli on kelpo jälkiruoka tänä päivänäkin.

Kun kiisselin perusohje on tuttu, voi uusia makuyhdistelmiä loihtia lähes loputtomasti. Kokeile kiisseliin rohkeasti eri marjoja, hedelmiä ja muita raaka-aineita. Arkinenkin marja- tai hedelmäkiisseli nousee luksusluokkaan, kun mukaan lisää vaikkapa suklaata ja tarjoaa herkun kermavaahtopilven kera. Ihastu raikkaaseen sitruunakiisseliin, jonka kirpsakka maku kesytetään kermavaahdolla tai keitä oranssina hehkuva jälkiruokaherkku lakoista ja tyrnimehusta.

Karviaiskiisselin voi valmistaa tuoreista tai pakastemarjoista. Aromikas karviaiskiisseli sopii vaikka sunnuntain jälkiruoaksi, kun se tarjotaan mascarponen tai kermavaahdon ja murskattujen marenkien kanssa. 

Mansikkakeitto tuo kesän kielelle vaikka se keitetään pakastemansikoista ja punaisesta marjamehusta. Marja-aikaan mukaan voi toki lisätä myös tuoreita marjoja. Mansikkakeitto maistuu sellaisenaan jälkiruokana tai puuron kanssa aamiaisella tai välipalana. 

Juotava mustikkasoppa aateloidaan pehmeällä kookos-hunajavaahdolla. Klassikkoherkku saa uuden säväyksen limetin kuoriraasteesta ja mehusta. Tätä virkistävää jääkaappikylmää mustikkasoppaa kehtaa tarjota kenelle tahansa.

Tropiikin hyytelö valmistuu helposti – tarvitset vain viisi raaka-ainetta. Makea mango ja eksoottinen passionhedelmä ovat ihania yhdessä.

Lue myös Anna.fi: Kesän paras jälkiruoka on herkullisen marjainen ja helppo tehdä: 4 marjaista reseptiä kesän herkkuhetkiin

Kevyet jälkiruoat jogurtista

Jogurtista ja rahkasta valmistat kermaa kevyempiä, mutta silti ihanan täyteläisiä jälkiruokia makean mielitekoon. 

Jälkiruokakulho on makea ja nopea herkku, jonka salaisuus on jogurtin ja tahinin yhdistämisessä. Kookosjogurtti on maidoton ja lempeä vaihtoehto. Kulhon koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

Paksusta jogurtista, hedelmistä ja marjoista kootut, rapealla muromyslillä viimeistellyt jogurttimaljat karkottavat makeannälän ja maistuvat myös aamupalalla. 

Myös perinteisesti kermasta valmistettava pannacotta syntyy jogurtista astetta raikkaammin. Ihanan mausteinen lisuke valmistuu nopeasti appelsiineista, siirapista ja kanelista. Jogurttipannacottan voi valmistaa jääkaappiin hyytymään jo edellisenä päivänä.

Avainsanat

Keskustelu

Kuutioiduista omenoista voi myös keittää kiisseliä. Halutessaan kiisselin voi makeuttaa pienellä määrällä hedelmäsokeria tai maustaa vaikkapa keittämällä kanelitankoa omenoiden seassa..

Kommentoi juttua: Kevyt jälkiruoka – raikkaat herkut kruunaavat aterian

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X