Ruoka

Kevyt joulumenu

Jouluna voi syödä hyvin myös ilman runsasta kerman, voin ja suklaan käyttöä. Broileri, juurekset ja raikkaan hedelmäiset salaatit kuuluvat keventäjän joulupöytään.

Kun haluat herkutella jouluna ilman ähkyä, satsaa määrän sijasta laatuun. Kun pöydässä ei ole sen seitsemää sorttia, vaan muutaman tarkkaan valittu ja huolella valmistettu ruokalaji, tulee lautaselle kuin huomaamatta lastattua maltillisemmin syötävää. 

Lue myös: Helppoa ja kevyttä loppiaiseksi – katso ohjeet

Voin ja kerman sijaan jouluruokiin saa makua mausteilla ja hedelmillä. Uunissa kypsennetty kana hunajajuuresten kera, raikkaat salaatit sekä samettinen kukkakaalikeitto täyttävät vatsan kevyesti.

Ateria alkaa kukkakaalikeitolla

Aterian aloittaa samettinen ja hienostunut kukkakaalikeitto, jonka makua pehmentää vähärasvainen ruokakerma. Päälle lisättävä korianteriöljy nostaa sopan luksusluokkaan.

kukkakaalikeitto ja korianteriöljy
Kukkakaalista valmistuu samettinen sosekeitto. Korianteriöljy tuo soppaan jujua. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kukkakaalikeitto ja korianteriöljy

Kalapöytä kuuluu jouluun

Kalapöytä on monelle joulupöydässä ykkösjuttu, eikä keventäjänkään tarvitse jättää sitä välistä. Korvaa raskaat kermaiset kalaruoat raikkaammilla mauilla. Puolukka tuo jujua sillille ja ansilikööri pernod graavatulle siialle.

puolukkasilli
Pirteät puolukat maustavat sillin jouluisaksi. Kuva: Pekka Holmström

Ohjeet:

Puolukkasilli

Pernodgraavattu siika

Ankka sopii joulupöytään

Ankkaa ja salaattia haarukassa on täydellinen valinta joulupöytään: kevyt, hienostunut ja maukas, joka kaiken lisäksi on helppo valmistaa etukäteen. Yksi suupala on täyttä makujen ilotulitusta, kun pujotat haarukkaan vuorotellen five spice maustettua ankkaa, makeaa klementiiniä, kirpakoita granaattiomenan siemeniä, minttua sekä chiliöljyssä pyöräytettyjä salaatinlehtiä.

Fenkolinsiemeniä, kanelia, tähtianista, maustepippuria sekä neilikkaa sisältävää kiinalaista five spice -mausteseosta löydät etnisistä liikkeistä ja hyvin varustelluista ruokakaupoista.

ankkaa ja salaattia haarukassa
Ankkaa ja salaattia haarukassa on todellista makujen ilotulitusta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Ankkaa ja salaattia haarukassa

Pääruoaksi kanaa ja juureksia

Uunissa kokonaisena paahdettu kana on keventäjän joulupöydän kunkku. Uunikana muhii meheväksi sitrusten ja rosmariinin kanssa. Aavistus vaahterasiirappia antaa makean viimeistelyn. Kun haluat olla tarkka kypsyyden kanssa, käytä lämpömittaria. Kana on kypsää ja mehevimmillään, kun sisälämpötila on 74 astetta.

uunikana rosmariinilla ja sitruunalla
Uunissa kokonaisena paahdettu kana korvaa perinteisen joulukinkun. Aavistus vaahterasiirappia antaa makean viimeistelyn.  Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Uunikana maustuu rosmariinilla ja sitruunalla

Hunajaiset uunijuurekset korvaavat joulupöydässä perinteiset laatikot. Voit valita mitä tahansa juureksia: joulunpunaista punajuurta, aromikasta palsternakka, veikeää mukulaselleriä tai trendikästä juuripersiljaa. Tilkka pähkinäöljyä tuo uunissa makeiksi paahtuviin juureksiin herkullisen säväyksen.

hunajaiset uunijuurekset
Uunissa makeiksi paahtuvat juurekset eivät kaipaa kermaa tai voita maistuakseen makoisilta. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Hunajaiset uunijuurekset

Hedelmäsalaatti päättää aterian kevyesti

Itämainen hedelmäsalaatti päättää aterian kevyesti. Se sekoitetaan sitrushedelmistä, persimonista, granaattiomenasta ja viinirypäleistä. Taatelit antavat hedelmäsalaatille makeutta ja appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike kruunaa raikkaan jälkiruoan.

itämainen hedelmäsalaatti
Itämainen hedelmäsalaatti vie suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoihin. Appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike kruunaa raikkaan jälkiruoan. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Itämainen hedelmäsalaatti

Artikkeli on päivitetty 9.10.2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevyt joulumenu

Milzi

Perinteiset jouluruuat, erityisesti kalat, pysyvät kyllä meidän joulupöydässämme. Jos ahmiminen ei ole ongelma arkena, ei se ole sitä juhlapyhinäkään. Monien kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä juo ja miten paljon, kuin siihen, mitä syö.

Niina

Monet jouluruuathan ovat jo perinteisesti terveellisiä ja kevyitä jos vain jättää kerman ja rasvan kanssa lotraamisen, monia jouluherkkuja on varsin helppo keventää! Sitä paitsi sillä ei ole väliä mitä jouluna syö vaan sillä mitä syö joulujen välissä eli sen muun vuoden aikana 😉

Vastaa käyttäjälle NiinaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.