Kevyt joulumenu
Jouluna voi syödä hyvin myös ilman runsasta kerman, voin ja suklaan käyttöä. Broileri, juurekset ja raikkaan hedelmäiset salaatit kuuluvat keventäjän joulupöytään.
Kun haluat herkutella jouluna ilman ähkyä, satsaa määrän sijasta laatuun. Kun pöydässä ei ole sen seitsemää sorttia, vaan muutaman tarkkaan valittu ja huolella valmistettu ruokalaji, tulee lautaselle kuin huomaamatta lastattua maltillisemmin syötävää.
Lue myös: Helppoa ja kevyttä loppiaiseksi – katso ohjeet
Voin ja kerman sijaan jouluruokiin saa makua mausteilla ja hedelmillä. Uunissa kypsennetty kana hunajajuuresten kera, raikkaat salaatit sekä samettinen kukkakaalikeitto täyttävät vatsan kevyesti.
Ateria alkaa kukkakaalikeitolla
Aterian aloittaa samettinen ja hienostunut kukkakaalikeitto, jonka makua pehmentää vähärasvainen ruokakerma. Päälle lisättävä korianteriöljy nostaa sopan luksusluokkaan.
Ohje: Kukkakaalikeitto ja korianteriöljy
Kalapöytä kuuluu jouluun
Kalapöytä on monelle joulupöydässä ykkösjuttu, eikä keventäjänkään tarvitse jättää sitä välistä. Korvaa raskaat kermaiset kalaruoat raikkaammilla mauilla. Puolukka tuo jujua sillille ja ansilikööri pernod graavatulle siialle.
Ohjeet:
Ankka sopii joulupöytään
Ankkaa ja salaattia haarukassa on täydellinen valinta joulupöytään: kevyt, hienostunut ja maukas, joka kaiken lisäksi on helppo valmistaa etukäteen. Yksi suupala on täyttä makujen ilotulitusta, kun pujotat haarukkaan vuorotellen five spice maustettua ankkaa, makeaa klementiiniä, kirpakoita granaattiomenan siemeniä, minttua sekä chiliöljyssä pyöräytettyjä salaatinlehtiä.
Fenkolinsiemeniä, kanelia, tähtianista, maustepippuria sekä neilikkaa sisältävää kiinalaista five spice -mausteseosta löydät etnisistä liikkeistä ja hyvin varustelluista ruokakaupoista.
Ohje: Ankkaa ja salaattia haarukassa
Pääruoaksi kanaa ja juureksia
Uunissa kokonaisena paahdettu kana on keventäjän joulupöydän kunkku. Uunikana muhii meheväksi sitrusten ja rosmariinin kanssa. Aavistus vaahterasiirappia antaa makean viimeistelyn. Kun haluat olla tarkka kypsyyden kanssa, käytä lämpömittaria. Kana on kypsää ja mehevimmillään, kun sisälämpötila on 74 astetta.
Ohje: Uunikana maustuu rosmariinilla ja sitruunalla
Hunajaiset uunijuurekset korvaavat joulupöydässä perinteiset laatikot. Voit valita mitä tahansa juureksia: joulunpunaista punajuurta, aromikasta palsternakka, veikeää mukulaselleriä tai trendikästä juuripersiljaa. Tilkka pähkinäöljyä tuo uunissa makeiksi paahtuviin juureksiin herkullisen säväyksen.
Ohje: Hunajaiset uunijuurekset
Hedelmäsalaatti päättää aterian kevyesti
Itämainen hedelmäsalaatti päättää aterian kevyesti. Se sekoitetaan sitrushedelmistä, persimonista, granaattiomenasta ja viinirypäleistä. Taatelit antavat hedelmäsalaatille makeutta ja appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike kruunaa raikkaan jälkiruoan.
Ohje: Itämainen hedelmäsalaatti
Artikkeli on päivitetty 9.10.2019.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kevyt joulumenu
Perinteiset jouluruuat, erityisesti kalat, pysyvät kyllä meidän joulupöydässämme. Jos ahmiminen ei ole ongelma arkena, ei se ole sitä juhlapyhinäkään. Monien kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä juo ja miten paljon, kuin siihen, mitä syö.
Monet jouluruuathan ovat jo perinteisesti terveellisiä ja kevyitä jos vain jättää kerman ja rasvan kanssa lotraamisen, monia jouluherkkuja on varsin helppo keventää! Sitä paitsi sillä ei ole väliä mitä jouluna syö vaan sillä mitä syö joulujen välissä eli sen muun vuoden aikana 😉