Ruoka

Kinkun paisto – ota talteen kaikki parhaat vinkit joulukinkun paistamiseen!

Joulukinkun paistoaika vaihtelee kinkun koosta, muodosta, alkulämpötilasta ja jopa luullisuudesta riippuen. Haluatko paistaa joulun parhaimman kinkun? Katso ohjeet, joilla onnistut!

Kinkun paisto on joulun odotetuin hetki. Koska kinkku kannattaa ottaa sulamaan? Mikä on oikea kinkun sisälämpötila? Milloin kinkku on kypsää? Miten se kuorrutetaan? Kokosimme parhat vinkit, joilla onnistut joulukinkun paistossa.

Lue myös: Kuinka suuri joulukinkku? Laske Kotilieden kinkkulaskurilla

Sulata kinkku ajoissa

Joulukinkun sulatus vie aikaa. Pakastekinkku kannattaakin hankkia ajoissa. Lopputulos on onnistunut, kun kinkku saa sulaa hitaasti viileässä.

Pienen kinkun paisto onnistuu jäisenäkin

Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa 1-2 vuorokaudessa, mutta  pienen kinkun voi paistaa jäisenäkin, jos sen sulattaminen unohtui.

Laita pieni kinkku paistopussissa 100-asteiseen uuniin. Leikkaa paistopussiin pieni reikä. Kun kinkku on sulanut riittävästi, työnnä siihen lihalämpömittari. Paista pieni kinkku 75-80 asteiseksi. Jäisen kinkun kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna sulaneen kinkun paistamiseen, noin 2-3 tuntia/kg.

Lue myös: Unohtuiko ottaa kinkku sulamaan? Näin paistat jäisen kinkun

Kinkun paisto on helppoa

Kinkun paisto-ohje on helppo. Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kinkku pakkauksestaan. Huuhtele kinkku nopeasti tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja laita se kamarapuoli eli nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Laita ritilä uunipannun päälle.

Lue myös: Kinkun paistaminen paistopussissa – katso 7 vinkkiä ja onnistut!

joulukinkku hedelmäkuorrutuksella

Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan. Pidä huolta, että mittari ei osu luuhun eikä silavaan. Aseta mittari siten, että voit tarkkailla lämpötilaa uunin lasin läpi avaamatta luukkua. Varmista paistomittarista kinkun sisälämpötila. Sopiva kinkun sisälämpötila ennen kypsennystä on +4 – +10 astetta.

Nosta reunallinen uunipannu uunin alimmalle tasolle ja kaada uunipannuun vettä. Kookas kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa (kiertoilmauunissa 100 asteessa). Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi kypsentää myös 150 asteessa.

Kinkku kannattaa laittaa uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä.

Kinkun paisto ruiskuoressa

Perinteinen taikinakuoreen kääräisty kinkku valmistuu tavallisen joulukinkun tapaan. Ruiskuorella peitelty joulukinkku säilyttää mehevyytensä ja uunikin pysyy puhtaana. Rapeaa ruiskuorta voi nakerrella kinkun kera. Viiden kilon kinkun ruiskuoreen tarvitaan 10 desilitraa ruisjauhoja ja noin puoli litraa vettä. Jauhoista ja vedestä sekoitetaan taikina ja sitä vaivataan pöydällä. Taikina leivitetään kinkun pinnalle ja kinkku paistetaan ruistaikinakuoren alla kypsäksi. Kuoren alle voi jättää verkon. Ennen tarjoilua kuori poistetaan ja kinkku kuorruteen vaikkapa sinappihunnulla.

Lue myös: Kinkku taikinakuoressa 

Lue myös Anna.fi: Vinkkejä joulukinkun paistoon

Kinkun paisto-aika – kinkun sisälämpötila

Varaa kinkun paistoon reilusti aikaa. Kinkun paisto kestää on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo, kun kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin +10 astetta.

Paistoaikaan vaikuttaa myös kinkun muoto. Korkea ja paksu kinkku paistuu hitaammin kuin matala ja ohut. Huolehdi paistamisen aikana siitä, että uunipannulla on vettä, ja lisää pannulle tarvittaessa kuumaa vettä. Kinkun voi kypsentää myös kinkkupussissa uunipellillä.

Kinkku on mehevää, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja pehmeämmästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta +80-asteiseksi. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.

Kypsän kinkun tunnistaa myös siitä, että paistomittaria poistettaessa siitä valuva neste on kirkasta. Jos neste on punertavaa, kinkku on vielä raaka. Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ja jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista. Kinkun paistoliemi on erinomainen kastikepohja, joten se kannattaa ottaa talteen.

kinkun paisto – joulukinkku

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Kypsennyksen jälkeen jäähtynyt kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta. Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Lue myös: Helppo kinkun kastike maustetaan omena-luumusoseella

Tee perinteinen sinappikuorrutus näin:

Joulukinkun voi voidella myös sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia), hunaja-sinappiseoksella tai valmiilla hunaja-sinapilla, siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla. Kinkun voi voidella myös esimerkiksi vihreällä tai punaisella pestolla.

Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.

Lopuksi kinkku ruskistetaan uunissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Lue myös: Kinkun rasva: Näin kierrätät joulukinkun paistorasvan oikein – 5 vaihtoehtoa

Juttua on päivitetty 23.11.2020 ja 11.10.2023

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinkun paisto – ota talteen kaikki parhaat vinkit joulukinkun paistamiseen!

Aikku-setä

Kiitokset ohjeiden lähettäjille ! Olen tässä haikeana muistellut lapsuuteeni joulukinkkuja,eritoten ruiskuoren alla paistettuja . Kuori taisi maistua paremmalta kuin itse kinkku. Silavaakin oli mahtavasti ! Nykyisin tuottaa vaikeuksia kaupunkikaasu-uunit, joiden lämpötilaa on vaikea saada riittävän alhaiseksi. Maukasta joulua kaikille kinkunpaistajille ja -syöjille !

Veijo

Pääsee aina kinkun paistolämpötila unohtumaan, niin myös tänäjoulunkinkun paisto aikaan.6kg kinkku, eipä kiirettä paistmisessa.Hyvää joulun odotusta!:)

tyttö 14 vee

Huh, äipän päivä pelastettu kun löysin tuon kinkun sisälämmön ennen paistamista… 🙂 Ja vielä kehtaa väittää että olen tietokoneella liikaa. Ja pyh, kukakohan se tänäänkin teki ruuan ja siivosi ihan kiltisti…

Ekaa kertaa kinkun kanssa

Miten tämä nyt sitten tapahtuu kinkkupussissa. Laitanko sen uunipellille, ritilälle vai mihin? Laitanko vettä johonkin? Joku totes, että kuorrutuksen jälkeen verkko pois.
Siis pussiin ton verkon kanssa?
Pitäs olla jo uunissa: Apuva!

Sika

Jouluna n. 30 v sitten laitoin kinkun pussiin ja n. 125 lämpöiseen uuniin ja pieleen meni, tuli kuiva ja ylikypsä. Pussi on aivan turha, en käytä ikinä enää. Sen jälkeen olen paistanut kinkun ritilällä uunipannun yläpuolella, verkko positetaan tietysti paistamisen jälkeen ennen kuin kinkku on jäähtynyt. Lämpötila uunissa 95 – 100 astetta ja kinkku paistetaan kunnes mittari näyttää maks. 75 astetta. N. 30 vuotta kaikki maistajat/syöjät ovat kehunut paistamani kinkkua superhyväksi. Painoa potkallisella kinkulla on ollut n. 5 – 9kg ja sisälämpötila ennen uuniin laittamista n. 5 – 10 astetta. Pakastekinkun hidas sulatus viileässä on tärkeää lopputuloksen kannalta.

Aina mietityttänyt

Mulla on nyt n. 7,5 kiloinen kinkku paistopussissa n. 100-asteisessa uunissa syvällä pellille. Kaksi asiaa on vuosien varrella tässä paistamistouhussa mietityttänyt (ja toivon löytäväni niihin ratkaisun/ratkaisuja). Ensinnäkin: kinkku on nyt ollut uunissa (vasta) neljä tuntia, mutta paistomittari lähestyy jo 75 astetta. Olen aivan varma, useiden vuosien kokemuksella, että tunti/kilo menetelmällä lämpötila nousee jälleen ainakin 85 asteeseen. Näin on tullut aina hyvää kinkkua, mutta miksi lämpötilat eivät ole sitä, mitä ohjeissa luvataan (mittari on kyllä kinkun paksuimmassa kohdassa, eikä osu luuhun)? Toinen juttu: paistopussiin kertyy litratolkulla nestettä (rasvaa), joten jo muutaman tunnin paistamisen jälkeen kinkku lilluu nesteessä. Nyt olen päättänyt toimia siten, että parin tunnin välein tyhjennän nesteet astiaan. Kuten mainittua, aiemmin kinkusta on tullut hyvänmakuista ja kypsää, mutta esim. viime vuonna luulen rasvassa lillumisen aiheuttaneen murenevaisen lopputuloksen. Miten olette itse toimineet tai miksi olette tilanteen huomatessanne olleet toimimatta? Aiemmin olen itsekin tyhjentänyt nesteet pois vasta lopuksi.

Äkkipää

Kinkku uunissa, usko loppuu, muttei lopputulokseen 🙂 Paistan kinkkua leivinuunissa, lämitin sen eilen ja laitoin kinkun tänään 10:30 uuniin (pidin ensin Kolmosen ohjeiden mukaan 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Uunin lämpö oli 119 kun laitoin paketin uuniin. Lämpö laski heti 90 asteeseen, pysyi siinä monta tuntia ja sitten alkoi alenemaan. Kun uuni oli 75 ja kinkku 65, vaihdoin kinkun sähköuuniin, jossa se on vieläkin. Olen siis paistanut 7,7 kilon kinkkua nyt 12 tuntia ja vielä menee 1-2 ennekuin tavoite, 75 astetta, on saavutettu.

Mitä tästä opitaan? Tarkistan kaikki mittarit ensi jouluksi. Epäilen niin uunin kuin kinkkumittarianikin. Varma olen vain lopputuloksesta, koska teen tätä kolmatta kertaa (siis oppimatta mitään) samalla tavalla. Ainakin viimeksi lopputulos oli oiva, hermo ei saa pettää :), uskoa pitää, vaikka epäileekin. Veikkaan, että varmiten epäonnistuu: a) liian kylmä kinkku uuniin (pakastettujen kanssa tosi tarkkana), b) kinkku paistuu liian kuumassa (nestettä tulee paljon) ja c) jos ei kulu paria puloa punaviiniä, niin ainakin hermoilee liikaa.

En ole omalla tavallani saavuttanut noita 1h/1kg millään, siis nytkin menee 14 tuntia 7,7 kilon kinkun kanssa.

Siis: kaikki uunit ovat yksilöitä ja niin ovat kaikki kinkutkin (ainakin toiset siat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, kuten muistetaan Sikojen vallankumouksesta. Toivottavasti onnistutte omienne kanssa, minulla on omastani vielä pieni epävarmuus. Mutta ainakin kaikki mittarit menee uusiksi, koska en oikein usko niiden näyttämiin.

Äkkipää

Anteeksi, ne pari puloa aiheutti mutaman kirotusvireen, mutta toivottavasti ymmärsitte vuodatukseni.

jouluja

tittidii

ite hölömö

Minä viisaana poikana jätin kinkkuni kellariin viime lauantaina kylmälaukkuun ja kävin hakemassa sen sisälle tänään noin klo 20.00 ja ajattelin paistaa.Mittarissa oli alle 0 astetta celssiusta ja pitäisi kuulema olla 4 – 10 astetta mitä teen vai odottelenko vaan.
Kinkku on 5.2 kiloinen luomu juhlakinkkurulla. Miten paistetaan pakastettu kinkku.

Kinkku kielelläin =P

Onnea kaikille kinkunpaistoon!!! Se tuntuu olevan jokaisella joulun huoli =P…
Meillä ongelma kun kinkku on niin pirun pieni, n.5kg ja aina ennen se on ollut semmonen 12kg…ei kerkiä nukkua ollenkaan kun miettii tuota perhanan pihviä!!!! Vaikka luuli pääsevän helpommalla…ensi vuonna koko possu uuniin!!!!! ps: ja saa nukkua koko viikon! Paras olis koko possu vartaaseen..ei tarvittais nuita perhanan kinkun paistomittareita!!!!!

Äkkipää

Kuule ite Hölömö, jos meinaat huomenna ratkaista pulumasi, niin kaksi vaihtoehtoa: a) veganointi tai b) kinkku uuniin. Kun minua ei voi nyt syyntakeettomana tuomita, niin laittaisin uuniin 100 ja kinkkua siellä 7-11h ellei ole mittaria. Ja mittarilla sitten 76 tasan 🙂 (pikagooglettaminen antoi suositusväliksi 72-95, joten ei me ainoita hölömöjä olla).

Mukavaa joulua, kaupat on vielä aamulla auki, suosittelen kalaa! 🙂

Kinttumies

kinttu uuniin ja nukkumaan… aamulla valmis.. toivottavasti…
Hyvvee joulua T:Kinttumies

MyrskyKokki

Kinkku pääsi uuniin n. 60 min sitten. Painoa on 12 kiloa. Alkoi jo hirvittää… koko joulunalus mennyt erilaisissa kiireissä ja kinkun uuniin saantikin venyi tänään tosi myöhälle. Mies vei sänkyyn kovassa kuumeessa olevaa pikkuneitiä (3v) ja tietysti nukahti itse ja minä taistelin kinkun kanssa, samalla kun valmistelen muita jouluruokia ja keinutin aina välillä vauvaa joka kitkahteli vaununkopassa… Iso potkallinen kinkku, potka oli niin pitkä ettei sopinut uuniin. Kiireesti miestä herättämään… patistelin alakertaan auttamaan, mokoma nukahti uudestaan, toinen herätys sitten jo aika äkäisenä, mutta sittenkään ei vaan miestä kuulu. Itse nimittäin kiirehdin alas pyörittelemään lihapullia ja valmistelemaan peruna- ja porkkanalaatikoita, onneksi isommat lapset kuulivat huuteluni ja kävivät miestä herättelemässä. Haki sahan ja niin potka lyheni tarvittavat 15cm. Mutta kyllä tiukille menee… kinkun pitäisi kypsyä ja laatikoiden paistua ennen huomista klo 15.30… Silloin tulee sukua syömään…. Kuinkahan tytön käy???

MyrskyKokki

Kannattaako paistaa kiertoilmalla vai ilman tuota kinkkua? Nyt kiertoilma käytössä ja 100 astetta.

Urho

Eka kertaa on kinkku vanhassa leivinuunissa, tai onhan tuossa kinkkuja paisteltu paljonkin mutta ei meidän toimesta. Nyt on kuuden kilon luuton kinkku ollut 7h ja kinkun lämpö 72, eiköhän se siitä valmistu. Tekis mieli jättää yöks mutta eipä taida uskaltaa. Infrapunamittari näyttää uunin lämmöks vielä noin sataa astetta. Täytyy ensivuonna laittaa illalla maate mennessään ja otta aamulla pois

Muari

En laittaisi kiertoilmaa, sillä se voi kuivattaa liikaa – ainakin haihduttaa vauhdilla sen pannulla olevan veden. Kyllä sulle taitaa aika kiire tulla, jos paistat vielä laatikot kinkun jälkeen. Niissäkin menee pari tuntia, eikä taida kiertoilmasta olla apua.
Voimia sinne taistoon! Täällä 4 lasta ja laiska mies ovat jo kuorsanneet 4 tuntia. Itse tein maito-makaroonilaatikon, lanttulaatikon ja imelletyn perunalaatikon tässä illalla. Niiden aikana paketoin 20 lahjaa, ja nyt laitoin 7-kiloisen kinkun uuniin (tulin tänne tsekkaamaan lämpötilaa, kun telkkarissa joku sanoi 125 ja ite muistelin sitä sataa…). Nyt vähän unta kaaliin, niin seitsemän jälkeen jatkan rosollilla ja muilla tilpehööreillä. Maukasta joulua kaikille kinkunpaistajille!

jeps.

Kumpaan kannattaa luottaa; tuntimäärään vai paistomittariin? Mittarin mukaan kinkku on kypsä(~82 astetta), mutta 7kg:n kinkku on ollut vasta 6 tuntia uunissa?

PM

Meillä on tuollainen yhdistelmä, elikäs takka, ja sen kanssa samalla lämpiävä uuni siinä yläpuolella. Vuolukivestä tehty. Joskus pikkupoikana siinä muistan paistetun kinkkua, mutta jostain syystä sittemmin meillä on äiti turvauduttu sähköuuniin. Ja yleensä vieläpä filepötköön. No, nyt on uudet ajat, ja minä isäntänä. Siispä oikea kinkku takkauuniin. Ei vaan voi paistaa mitään filettä sähköuunissa, kun tuollainen mahdollisuus on olemassa…

Muistan joskus käyneen niin, että sähköuunilla piti jatkaa, kun tuo uuni jäähtyi. Siipä alkulämpöä piti olla jonkin verran. 170 oli lasissa, kun 7 kg juhlakinkku meni uuniin. Aika vähän se kyllä on tuosta laskenut, toivottavasti ei nyt sitten ollut uuni liian kuuma. Olisikohan 150 ollut enemmänkin sopiva? Uskon kuitenkin lämpötilan siitä sopivasti laskevan, kun ei tuo ihan oikean leivinuunin tavoin pidä lämpöään tuollainen takka. Aamullahan se tulos sitten nähdään. 🙂

Hyvää Joulua kaikille!

Juha J.

Ei perhana, jopa löytyi mainio maanläheinen suomalainen kommenttipalsta! Ja kas saitin nimi on vieläpä Kotiliesi (tietysti lehdenkin tunnen)

Hyviä vinkkejä ja ohjeita. Itse juuri otin kinkun uunista, hieman myöhäinen aikataulu tällä kertaa.

Juha J.

jeps, oletan, että esivalmistelut on tehty kunnolla ja mittari oikeassa kohdassa ja paistolämpötila oikea. joten luota paistomittariin.

Muussa tapauksessa tuskin on haittaa jos vaikka tunnin pidät lisää 125 asteessa.

Anonyymi

Kiitoksia Juha J. 🙂

kerran vuodessa fiilis pohjalta

Jep taas on kinkku paistettu ja leivinuunissa tottakai neljäs kerta. Nyt uuni oli kuuma lämpö mittarin mukaan 180 kun laitoin ja 150 kun otin pois 5.5kg kinkku oli vähän yli neljä tuntii ja taas tuli parasta kinkkua mitä koskaan oon syöny. Vielä kuorrutus puuttuu.

Petra

oisinpa loytany tan paikan aiemmin.. asun taalla jenkkilassa ja ekaa kertaa vaannan nyt tota kinkkua, joka ei tietty edes saa kaupasta noin vaan..Elikka ekaks se piti tilata erikseen ja no, toivottavasti se on oikeenlainen liha kontti (en jotenkin aikoinaan ollenkaan naemma noteerannut mita se mummo siella uunissa oikein paisto,muistan vaan kuinka hyvalta maistui!) ja sit mun piti suolatakkin se ite kun ei niit saa kaupasta niinkun valmiiks suolattuna.. Kummiskii, tonne se meni nyt uuniin, ja laitoin tota astemaraa alemmaks kun kaikki kerran sanoo et se sata on parempi..Toivottavasti siita tulee syomakelposta, kun en oo kymmeneen vuoteen saanut joulukinkkua! *sormet ristissa*Onks kellaan mitaan hajuu et jos tota paistaa korkeessa niinkun paljon merenpinnan ylapuolella niin onks silla mitaan valia?2500m nimittain vuoren paalla asustelen.:)

zeppa

Takan päällä olevassa uunissa paistoinne ensin ruisleivän ja sitten kinkun. Kun lihakimpale meni uuniin, sen alkulämpötila oli vielä 160 astetta jäähdyttelystä huolimatta. Ajattelimme, että kyllä uuni tuosta jäähtyy kun kylmä kinkku sinne laitetaan ja peltiä jätetään vähän auki. Aamulla herättyäni oli uunissa hieman alle 100 astetta. 7h paistamisen jälkeen 7kg juhlakinkku oli kuitenkin mittarin mukaan mennyt jo aivan ylikypsäksi (88 astetta). Toivotaan, ettei siitä tullut korppu. Nyt kuorruttamaan.

peili

PAISTOPUSSI ON VARMA TAPA SAADA KUIVA KINKKU!
Kun kinkku on pussissa, kinkun pinta ei sulkeudu ja kaikki nesteet pääsevät valumaan pussiin ja kinkku kuivaa. Mutta kun kinkkua paistaa uunipannun päällä olevalla ritilällä ensiksi n 150 asteen lämmössä lihan pinta paistuu kiinni. N tunnin päästä lämpö lasketaan 100 asteeseen, laitetaan uunipannulle reilusti vettä ja paistetaan kunnes sisälämpö näyttää 78 astetta. Välillä pannulle lisää vettä, jos kuivuu. Paistopussi on suuren luokan huijausta.

jj

Olen aina paistanut paistopussissa, ilman mittaria ja aina on tullut hyvä kinkku. Paistopussista otan liemen talteen ja teen siitä kinkkuruoalle kastikkeen.

Daywalker

Olen yhden ainoan kerran saanut jouluna leivinuunissa valmistettua kinkkua. Pakko sanoa, että yksikään kaasu-tai sähköuuni ei pysty parempaan.

jj

Taas tuli loistava paistopussi kinkku ja herkulliset liemet:b. Hyvää joulua kaikille.

Mureet kinkut paistopussissa

Peilille ja muille ”kuivahkon” kinkun mollaajille, makuja on monia. Siksi olenkin paistopussin puolesta puhuja. Myöskin aloituslämpötila kannatta pitää alussa korkeammalla paistopussissakin, esim noin 145´C sitten hieman alempi. Paistopussin perälle olisi hyvä saada tila irtoavalle rasvalle, eli uunipelti tulisi asettaa uuniin hiukan kaltevasti. Ja kinkku sijoittaa uunipussin suuaukolle uunipellin etureunalle. Uunipussin suuaukkoa ei tulisi sulkea, vain rutata suppuun jotta kinkku hiukan hengittää sen kautta. Tällä tavalla kinkusta tulee MUREA muttei kuitenkaan kuiva. Ps. Tänäkin jouluna tällätavoin tehty kinkku vei voiton verrattaessa ritilällä paistopussitta paistettuun.

Anonyymi

mä tein mikrossa. siitä tuli hyvää.

kinkku

AIVAN KAUHEA OHJE!! SIIS EI MITÄÄN SELKOA SAA!! JA KINKKUNI MENI PIELEEN KUN TEIN TESTI KOKEEN!! SIIS USKOMATONTA ETTÄ TÄMMÖISTÄ MOTASKAA JULKAISTAAN!!! HYYII HYYIII

aatuuli

Joulujännitystä! Tässä tulee sulle leivinuuniin paisto-ohjetta. Lämmitä uunia aamulla hiukan. Joudut jäähdyttämään sitä jonkun verran. Itse käytin mittarina sellaista, joka on tarkoitettu testaamaan sähköuunin lämpötilan paikkansapitävyyttä. Se on hyvä mittari, mutta suuntaa-antava. Kun mittari oli keskellä leivinuunia ja näytti n. 100-150 astetta niin laitoin kinkun uuniin. Kinkku pussiin ja uunipellille. Kinkun paistomittari kiinni kinkkuun. Jos uuni tuntui vieläkin liian kuumalta niin jäähdytä hiukan samalla ensi alkuun. Jätä mittari uuniin, jos oot sellaisen hommannut niin näet suuntaa-antavan tiedon uunin lämpötilastakin. Sijoita silloin mittari joko uunipellin sivulle tai eteen. N. 6 kg kinkku paistui neljässä tunnissa erittäin meheväksi ja hyväksi.

äitee-lovisasta

125 astetta ja siinäse on

ramor

Kiitos taas kerran kinkun paisto-ohjeesta. Vaikka kinkku on paistettu jo useina vuosikymmeninä, on mukava kerrata pääasiat näin juuri ennen paistoa, ne viimeiset vinkit.
Makoisaa joulua kailille!

tietoinen

jeah kiitti ohjeista! loistavaa näppäryyttä

Köyhä kakkiainen

Ei oo miulla ees varraa tollosse kinkkurullaan kuin kuvas’.

Miksu

Oma kinkku (paistopussissa) on juuri uunissa.

Itse olen aloittanut 210 asteen alkulämmöllä n. puoli tuntia (5.5kg kinkku), sen jälkeen lämpö 110 asteeseen kunnes mittari näyttää n. 72-73 astetta. Kinkku ulos, läskit pois (jätän n. 2mm ihraa pintaan), puolisen tuntia jäähdyttelyä, sinappia ja maustettua korppujauhoa kuorrutteeseen ja 200 asteen kiertoilmalla puhaltelua kunnes kauniin ruskea.

Lopputuloksena mehukas kinkku ja n. 10 tyhjää oluttölkkiä 🙂

Lämpötilat ja paistoajat riippuvat uunista. Hyvää joulua!

Jaakon ohjeet: http://www.suomalainenjoulu.fi/service.cntum?pageId=125158

Jiitee

Hyviä ohjeita, itse laitan palan foliota ritilälle. Ei sula kinkku ritilään kiinni.

typerä

Huono ohje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;{

Kinkunpaistaja

On tullut muutaman päivän joka tuutista kinkunpaisto ohjeita, mutta niitä kuunnellessa on meinannut takertua kinkku kurkkuun jo ennen paistoa! On kyllä itsekin hieman kommentoitava… Tässä muutama sääntö jota kannattaa ajatella! Ei kinkkua uuniin ennen kun sisälämpötila on noin +10 astetta. Uuni lämmitetään noin 250 asteeseen ja sitten potka sisään… 5-6 kg 20min ja 8-10 kg 30min… sitten lämpö MAX 100 astetta (kiertoilmauuni 85) ja sitten unohdetaan kaikki tunti/kilo ohjeet ja valvotaan, että kun kinkussa tököttävä lämpömittari näyttää
75 astetta patalaput käteen ja potka ulos. Toiset neuvoo, että ”anna kinkun jäätyä, poista verkko, kuorruta ja sitten uuniin”… Itse teen niin, että heti kun otan potkan pois uunista niin poistan verkon ja poistan ylimääräisen silavan (ei todellakaan kaikkea) ja sitten kuorrutus ja takaisin uuniin 200 astetta ja silmä sanoo kun se ylimääräinen kuorrutuksessa käytetty kananmuna joka on valunut pelille näyttää munakkaalta niin sitten potka pois uunista.

Sitte ei tarvita kuin lasi joulu olutta ja lämmin viipale kinkusta lautaselle 🙂 Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

Ensikertailanen

Nyt ensimmäistä kertaa kinkkua paistelen.. 12kg tanskalaisen kinkun hommassin itelle ja avovaimolle muksu ei vielä syö kun vasta 11kk.Kinkku uunissa nyt toista tuntia saas nähdä aamulla millasta jälkeä on tullut.Paisto pussia käytän itse (avovaimo halusi) ja olen kuullut tarinoita kun on ollut ilman pussia on saanut kuukauden päästäkin viellä rassata hellaa kun niin rasvassa 😀 No mutta nyt näyttää olevan jo joulukin niin erittäin mukavaa ja rauhallista joulua kaikille toivottaa vantaan väki 🙂

lapamato

Hyvin onnistu kinkun paisto kun luki täältä ohjeet.. Vielä kun luki keskustelut, niin meni odottelukin mukavammin.

kinkun paistaja

Pitääkä kinkku kuorruttaa? joku sano ,että kananmunalla, hyi.. vai riittääkö että laittaa vastukset oikeen kuumalle…. lämmöllä se pinta värittyy vai…

ei tullu vinkkii

nyt on paha, kovasti on käryä, akkakin heräs ja herätti minutkin. Nyt on väriä kinkussa ja kova tuulletus käynnissä.

henri

morjesta

nappo

kinkku on parasta!

Kinkua ensi kerran paistava

Kun ensi kertaa paistan itse kinkun se on painoltaan 3.5 kg.
Täytyy vielä ostaa paistomittari ja eikun kinku sulamaan jääkaappiin.
Laitamme sen uuniin kun sen lämpötila on enintään 10 astettta ekö niin.
Laitamme uunin lämpenemään tuohon 175 asteeseen eiköhän paistu.
Kinkku ei ole mikään kovin rasvainen rakenteeltaan joten en kovin hyvin osaa
sanoa paisto aikaa senhän näkee uudesta paistomittarista jonka hankimme maanantaina.
Halusin kokeilla sen paistamista miten se omenapiirakan jälkeen onnistuu
useiden korvapuusitien jälkeen.

murmeeli

olipa noita ohjeita
itse katson aina ohjeen vanhasta Kotiruoka- keittokirjasta ja onnistuu aina, tosin materiaali siis raaka kinkku ja sitten vielä pidemmälle mitä se possuressu on elääkseen syönyt vaikuttaa lopulliseen makuun, niin että se on ”herran käres”

potatti

Poikkeaako kinkun paistaminen kiertoilmauunissa tai tavallisessa sähköuunissa paljon. Paistan aina paistopussissa, ja hyvin on onnistunut. Nyt menemme mökille jossa on kiertoilmauuni.

kotikinkku

D!! Urhea mies..

Cizia

Juu, minun mielestäni leivinuunissa kinkkua paistaessa leivinuuni kannattaa lämmittää ennenkuin kinkun laittaa leivinuuniin. Mielestäni näin tulee upea kinkku leivinuunissa. Näin teen joka juhannus vaikka ei ole leivinuunia mailla halmeilla…

watermelon

Ohje ihan ok, itse paistan kinkun ilman paistopussia, siis suoraan ritilälle ja iso leivinpelti alle ja siihen vettä hieman. Käytän paistomittaria digitaalista. Alkulämmöksi laitan 175 astetta ja n. 30 min. jälkeen lasken lämmön 125 asteeseen.Kun mittari näyttää 80 astetta niin kinkku pois ja anna olla mittarin paikoillaan ja nosta kinkku varovasti folion päälle ja kääri kinkku kauttaaltaan folion sisään.
Anna muhia folion sisällä n. 1-2 tuntia, sen jälkeen poista folio, paistomittari ja verkko sekä kamara ja kuorruta sinapilla ja ripottele pintaan korppujauhoa sekä painele neilikat pintaan ja ei muuta kuin 250 asteiseen uuniin vielä vartiksi tai kun pinta saa sopivan värin. Tämä resepti on toiminut jo 30 vuotta ja hyvää tulee!!!!

tas

loistava suunnitelma….palkitse itsesi pikimmiten…ja hyvää joulua

Eka kinkku.

Tein ohjeiden mukaisesti ja voin sanoa että hitto vie miten hyvää tuli… siihen rinnalle Graavilohta niin se on siinä sinkkumiehelle. Ongelma? Miten saan 7kg kinkkua vedettyä yhdess yöss

mä vaan

Jatka seuraavana yönä ja miks ei päivälläkin:) Ei se mene niin helposti pilalle

Kinkun paistaja

Onko kukaan paistanut kinkkua uunissa, jossa on lampovastus vain ylapuolella.

Oletteko kaantaneet kinkkua kesken paiston toisinpain vai paistuisiko kinkku tasaisesti pelkasta ylalammosta huolimatta?

Mietin jo etta jos keittaisi koko kinkun…

(On laitettava pari lausetta ilman aakkosia, koska viestini tulkitaan muuten roskapostiksi. tms. Kaikenlaista joutuukin pohtimaan kinkun paiston lomassa. No jos nyt toimisi…)

Kinkun paistaja

Testauksen jälkeen uunista löytyikin myös alavastukset ja Linuxista ääkköset. Ongelmat ratkeavat kuin itsestään…

Kenraali Curtis

Viime yönä 8 kg:n kinkku kiertoilmauunissa ritilällä ilman pussia 100C 11 h. Otettu sulamaan ma-iltana, sisä-lt 5C paiston alussa. Hyvä tuli.

Kinkku

No helevetti,

Paras kinkku tulee kun paistat noiden ohjeiden mukaan ja lisäät paistoaikaa 1,5-2 tuntia. Eipä tule kinkusta purukumia, vaan suussasulavaa lihaa jossa ei läskiä pahemmin enää ole. Mureeta, nam…ei siinä paistomittaria tarvita.

Suhnu

Itse hankkisin leivinuunia varten uuninlämpömittarin ja digitaalisen paistomittarin, jossa lämpötilaa näyttävä laite on kytketty johdolla anturiin. Näin itse laitteen voi jättää uunin ulkopuolelle siten, että johto menee uunin luukun välistä.

Uunin lämpötilan voi puolestaan tarkistaa lämpömittarilla, joka asetetaan uunin sisälle. Pääasia ettei uuni ole liian kuuma. Sopiva lämpötila olisi noin 100 – 150 astetta. Mitä miedommassa lämmössä lihan paistaa, sitä vähemmän siitä valuu nestettä ulos paistamisen aikana. Mietoa lämpöä käyttäessä paistoaika vain kasvaa, mutta sehän ei haittaa kun aloittaa paistamisen hyvissä ajoin.

Kinkun asettaisin ritilälle, jonka alla on jonkinlainen vati tai vuoka. Tästä on se hyöty, että kinkku ei suoraan kosketa uunin kuumaa kivipohjaa, vaan on ritilän avulla ”ilmassa”, jolloin se paistuu tasaisemmin. Nesteet tippuvat ritilän läpi vuokaan.

Kinkku on kypsää kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Useimmissa digitaalisissa paistomittareissa on hälytys, joka aktivoituu kun haluttu lämpötila on saavutettu.

Digitaalisten paistomittareiden hinta on luokkaa 15 euroa, mutta se on mielestäni hyvä sijoitus, sillä se ei ole kertakäyttöesine. Uuninlämpömittareita saa muutamalla eurolla.

juissi

mä oon aina juonu pullon kossuu ja sit laittanu kinkun uuniin….sitten kun oon heränny ni kinkku on ollu TOSI kypsä….

Anne Irmeli

Mitä teen mies käski sulattaa kinkun vesiastiassa en koskaan ole tehnyt niin. Meillä on pakaste kinkku jonka paino on 6,5 kg. Itse antaisin sen sulaa rauhassa huomiseen iltaan ja laittaisin sitten uuniin perjantai aamuna. olen ihan pallo hukassa

3 x hyvää täydellistä kinkkua

on kolmas joulu yksin ja 5,3kg kinkku tuli just ulos uunista,joka ainoa kerta onnistunut,tämäkin.
eli se perus resepti,kinkku sulamaan vuorokausi aikaisemmin tai 2,samapa tuo.jököttämään tiskipöydälle kiusaamaan heheh.
uuni 120 ja odottelemaan että valo sammuu,kun lämpö ok,niin kinkku pussiin ja 1 tunti ensin ja sitten sen 1H/kg ja aina onnistuu,tunti lisää ja saat kuivaa jauhoa,
(ohjeet sanoo 125 ja 40min /kg mutta raakaa on sisältä ollut noilla,ihanne kai olis mahd,alhainen lämpö ja piiitkä aika,eli 100/1H/kg

ja missään nimessä ei saa niin hullu olla että kuorii sen rasvan pois sitten valmistuu pelkkää sahajauhoa, kinkun pitää olla mehevä se rasva pitää sen kosteana,
JOS nestettä tulee mukamas 2-3 syvää pelllillistä niin älä osta sen valmistajan kinkkua enää ikinä,(täytetty ruiskulla liikaa suolavettä,saatu kinkkuun painoa puolet lisää)
normi 5-5,5kg kinkusta ei yli litraa nestettä ole tullut aikaisemmin,ihana kastike.älä heitä ikinä pois, arvokasta namia.
aikaisemmin tein perheen kanssa 12kg kinkun x2 aina jouluksi aina onnistui samalla ohjeella,tunti uunille + tunti/kg ja yöksi uuniin niin aamulla kuorrutus ja leivän päälle 🙂
anoppi pilasi AINA kinkkunsa kun pelkää raakaa ja lisäsi aina tuohon vielä 1-2H ja piloilla joka ikinen kerta hänen kinkkunsa,sahajauhoa kuivaa mureni pieniksi muruiksi heti kun yritti leikata, ei voinut kuin nauraa sen tyhmyyttä 😀 joka vuosi 25V ajan sama virhe,hehehehe tyhmä.taas mene 2 pvää ja 5kg loppuu kesken vaikka yksin syö,4 henkinen perheen 12kg sentään kestää 3 pvää ja sit toinen samanlainen uuniin ni riittää viikoksi.
kokeilin kun ilmaseksi sai tuollaisen kartanon rullakinkku,uuniin ja 2H ja valmis,täyttä potaskaa älä ikinä osta tuollaista rullakinkkua,jätteistä tehtyä kumia ja mauton ylisuuri makkara eikä muuta,ei voi sanoa kinkuksi edes hullukaan tuollaista.eroa on kuin autonrenkaalla ja oikealla kinkulla.

orvas

kuinka äkkiä kinkku paistuu kaasukrillissä

Applefani

Tosi hyvä tuo ohje! Olisin jo varmaan raakana alkanu kinkkua syömään…

Applefani

Aletaan tuossa kinkkua paistelemaan. Koira vahtaa sitä koko paistoajan 😀

Molse

Pisteet mikrokinkulle, parasta kinkkua tulee juurikin näin! ihanan sitkasta ja mehevää! myös todella nopea tapa valmistaa kinkku joulukiireiden alla, noin 30 minuuttia mikrotusta ja se on siinä! Joulu voi alkaa!

kinkku 13 v paistaja

meidän kinkku syttyi palaan tuli palaneen käryä lämpö 185 mikä vikana melkein palokunta piti soittaa

keklu

Pannaanko kylmään vai kuumaan uuniin? ”ikäavuton”

ukkeli

anna ukon paistaa ja mene itte p u p i i n

kankku

9,5 kg kinkku laitettu uuniin n.klo 20.30. eka 180 C yks tunti ja sit tiputin 120 C. Äsken mittari näytti jo 75 C?? Siis 5 tunnin jälkeen. Onko se nyt pilalla vai mitä pitäis tehä :o( Voikohan se mittari olla luussa kiinni,vaihdoin äsken senkin paikkaa.

Sika

Siirrä se senkki takaisin alkuperäiselle paikalleen ja testaa sitten lämpömittari kiehuvassa vedessä. Jos näyttää sataa astetta, niin työnnä sen kärki keskelle lihaa paksuimpaan kohtaan.

Ana

Jaha, taas alkaa olla joulu 2012 ovella. Laittakeehan taas tänne niitä kinkunpaisto-ohjeita. Valmistan omani nuotiolla makkaratikun nokassa.

jäässä

kinkut ovat nykyään pakastettuja

Kylli

Kyselin just että paistaako joku kinkun vielä ruiskuoressa?olen paistanut itse aina.Mittari näytti äsken 88 ja pelästyin.et onko pilalla.no ei todellakaan ollu.Joulu on meillä aikasemmin kun on noita matkalle lähtijöitä.eli tänään 22 12 2012.

Mylly

Just projekti alussa. Oliskohan toinen itseohjattu operaatio…6 kg köllykkä. Lähestyin viljasian pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisin esivalmisteluin. Mittari ihan uusi, sisälämpöä en saanut…pääkokki oli jättänyt lämpömittarin on-asentoon ja patterit menny. Ollut kuitenkin jääkaapissa sulamassa kolmatta vrk ja viime yön vahti sitä kissa ja koira vuorotellen keittiön pöydällä. Ekat 20 min. vedättelin paljaaltaan ja sitte mä vasta hokasin että paistopussikin tuli ostettua, sinne sen sujautin. Kivan näköisen tuolla uunissa. On joulukokkaajan olotila. Lämpöä on ehkä 120 ja uuniluukku ei ole tiivis joten eiköhän kompensoi…
Meillä myös matkalaisia ja joulua vietetään ainakin kolme eri kertaa…ainaisen joulun tunnelmaa 😀

Nellan

Leivinuuni vasta lämpeämässä, mutta tässä minun vinkkini paistamiseen: Kinkku huoneenlämpöön ajoissa, minulla tuorekinkku joka n 5,5kg. Paistopussiin ritilälle ja alle vuoka johon kallisarvoinen neste valuu. Pussiin siis reikä ettei kinkku lillu nesteessä! Siitä teen myöhemmin makoisan kastikkeen kinkulle. Kun leivinuunin lämpötila on laskenut 150*C menee koko komeus uuniin. Lämpö laskee pikkuhiljaa alle sadan ja avot tulee hyvä kinkku. Arvioin että aikaa ottaa tälle kinkulle 6-7 tuntia. Minulla tosin kaikki mahdolliset mittarit apuna. Kuorrutuksen teen sinapilla ja korppujauholla. Maukasta Joulua kaikille!

soikka

No se murenevainen ylikypsä kinkku nyt vaan sattuu olemaan paras. Aluksi 175c uuniin n.puoleksi tunniksi ja sitten uunin lämpötila pudotetaan 100c.n
Aina Paistopussissa ja n.100 c uunissa ja väh.1.5h/kilo Huom.uuniin laitettaessa sisälämpötila väh.15c Näin olen kinkun paistanut 10v.ja ikinä ei ole huonoa tullut.

kinttuarpajaiset

Ompas mukavan jouluinen fiilis kun kinkkua tässä paistellaan ja kotilieden sivuilta lueskelen samat kinkunpaistoturinat ku edellisvuosinakin. En tietenkään muistanu viimevuonna kirjata omia paistokokemuksia ylös, joten vähän arpapeliltä taas tuntuu kinkun onnistuminen. Täälläkin sivustolla on niin monenlaista ohjetta, että pää menee pyörälle. Taktiikka oli siis sama ku kahdella aiemmallakin paistokerralla, eli kinkkua uuniin ja peukut pystyyn. paistolämpö on 120 ja sisälämpö 3h paiston jälkeen näyttää 37 astetta. Yksi asia tässä pelastaa paljon: kinkku on hyvää! Oli se sitten täydellisesti onnistunut, vuosisatojen takaa perityneen ohjeen mukaan kypsytetty aatelisnasun pakarafilee, tai tämmönen mututuntumalla paistettu lonkkavikaisen viljapossun raihnanen takaronkka. 🙂 Hyvää joulua kaikille!

Schwein

10,5 kg tuli paistettua, sisälämpötila alle 80 astetta. Nyt on kuorrutettu, ja ruskistan parhaillaan 250 asteessa. Kello on täkäl. aikaa noin 5.30…on vähän aikainen ottaa vehnäolutta palkinnoksi joten siirretään se päivällisen ajalle.

masso

hyvältähän tuo kuullostaa!!!!

lämpö?

mikä aste pitää olla??

hyvää joulua

tässä olisi hyvin aikaa joten miksei vähän reilumpaa aikaa tommosella 77c lämmöillä?

Sikalimppu

Koita jatkossa tehdä yötä vasten. Klo 10 aamulla leivari 250 asteeseen ja klo 11 liha sisään. Siis rouvan lisäksi myös leivariin. Kasikilonen kinkku on pyde. Käytän paistopussia. Siitä monta mieltä porukka mutta kerään rasvat talteen ja teen siitä ruohonleikkuriin polttoainetta. Toimii.

Veikkauksenkinkku

Kinkku uunissa valmistumassa, jätti 10kg ja vähän jännittää uuden asunnon uuni..
Katotaan miten tuo tuosta valmistuu.

kun ei onnistu

Moikka, kertokaas kun olen paistanut kinkkua eilisestä illasta lähtien. Pistin kinkun uuniin klo 22.00 ja nyt mittari näyttää vasta 84 astetta. Vaikka on ollut jo lähes 12 tuntia 😮 Haluamme siis murean kinkun ja tarkoitus olisi paistaa tuonne noin 90 asteeseen. Niin ja paistoin kinkkua aluksi 200 asteessa puoli tuntia ja sitten laskin sen tuonne 120.. Mutta ennen nukkumaan menoa laskin lämpöä vielä reilu 100 asteeseen, koska kinkun lämpötila oli kahdessa tunnissa jo noussut yli puolet. Onko kinkkuni pilalla vai odotanko vain maltillisesti lämmön nousua ?

Utelias52

Joko kinkku on saavuttanut 90 asteen lämpötilan?

jallu

liika kuuma uuni tossa ohjeessa, korkeintaan 90 astetta uunin lämpötila

PossuPekka

Pussiin ja pellille, uuniin 100ast.eikä tarvi vettä.kun sisälämpötila on 70-75 ast. Pois uunista ja verkko sekä nahka pois…peitä foliolla puoleksi tunniksi, silläaikaa uuni 220 ast ja voitele sinapilla ja sen päälle korppujauhoja ja sit uuniin 15 min/ kun korppujauho tummuu hiukan.

Pekka

wannabekokki

ei hätää, paista ilman pussia (se kuivattaa kinkun kun neste vuotaa avonaisen kinkun pinnan kautta ulos).
aluksi 220 astetta puoli tuntia, sitten uunin säädin 80 asteeseen ja pidä luukkua auki jonkin aikaa että lämpötila laskee. sitten vaan nukkumaan ja aamulla kinkku on valmis. jos haluat pelata varman päälle, käytä paistimittaria jonkun sisälämpötila 80 astetta ota kinkku pois uunista. ja tärkeää: aluksi uunipannulle reilusti vettä ja ennen nukkumaan menoa vielä lisää vettä. tee liemestä omenamehun tai soseen kanssa kastike. netisdä paljon ohjeita. älä lisää suolaa!

Kasvissyöjä

Kauanko soijasta tehtyä kinkkua paistetaan ja missä lämpötilassa?

Perinteet kunniaan

36 – 48 h on aika optimi, jos paistaa n. 150 asteessa.

Mikko

Voi hyvä ”Äkkipää” kun puhu viinistä kinkkua odotellessa. Älä vain erehdy litkimään punaviiniä kinkun kanssa. Siihen kuuluu ehdottomasti vain olut.Oikea kunnon olut!

Perinteet kunniaan

En käyttäisi olutta tai viiniä, sillä sahti on se joka kuuluu perinteiseen kinkunpaistoon!

Oi kinkku

Aina on paistopussissa onnistunut. Ohjeiden mukaan, eli höyryreikää ei saa unohtaa. Varo ettei pussi tartu seiniin, kattoon ja vastuksiin, jos olet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä mieti paistokorkeutta myöten kaikki valmiiksi ennen kuin teet, sillä kinkku on hankala nosteltava raakanakin. Sen takia kaikki eivät halua käyttää paistopussia kun ei riitä maltti. Lihan sisälämpötila noin +10 sitten uuniin jossa 200 astetta puoleksi tunniksi tai jopa lähes tunniksi riippuen kinkun koosta. Sitten lämpää lasketaan paistolämpöön, kinkun koosta, uunista ja kiireestä riippuu mikä se on. Tämä tuntuu olevan monilla perinnettä miten on tottunut kinkun paistamaan, ja jokainen tehkäön tietysti niin kuin onnelliseksi kinkkunsa kanssa tulee. Paras vinkki on vanha ohje: ensimmäisen kinkkukilon paistoaika on 1 tunti, sitten seuraavat 1/2 tuntia/ kilo. Sillä selviää kokenut kinkunpaistaja ilman mittariakin. Varokaa alhaisissa lämpätiloissa sisältä raa’aksi jäänyttä kinkkua. Kun mittarin irrottaa heti valmiista kinkusta, kypsyydestä kertoo mittarin kohdalta valuva kirkas neste, ja mielellään sieltä hiukan nestettä saisi tulla, tai kinkku on liian kuiva. Punertava neste kertoo kinkku on sisältä raaka. Vasta-alkajalle digitaalimittari saattaa tuoda varmuutta, paisto-ohjeita seuraamalla kaikki sujuu hyvin. Jos ja kun et käytä paistopussia noudata varovaisuutta ja määrää sivulliset kauemmas, sillä kuuma kinkkurasva voi roiskia.

Mangrovekinkku

Paistoin kinkun. Nam.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.