Ruoka

Mustaherukka maistuu melkein missä vaan – upota aromikas marja hilloihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin

Mustaherukka muuntuu monenlaisiksi herkuiksi kesäkeittiössä. Herukat maustavat makeat herkut, mutta ne ovat oiva valinta myös liharuokien rinnalle intensiivisen makunsa ansiosta.

Mustaherukka maistuu perinteisesti hilloissa, hyytelöissä ja mehuissa sekä siltään. Makoisa ja monipuolinen marja toimii myös erilaisissa piirakoissa, jälkkäreissä, salaateissa ja suolaisissa ruoissa.

Elo-syyskuu on mustaherukoiden poiminta-aikaa. Puutarhan vitamiinipommi sisältää roppakaupalla C-vitamiinia sekä terveellisiä antioksidantteja. 

Aromikas marja on paitsi terveellinen, myös superherkullinen. Marjan lisäksi mustaherukasta voi hyödyntää myös lehdet. Valmista lehdistä kääryleitä viininlehtikääryleiden tapaan tai tuo niillä upeaa makua teehen sekä kylmiin juomiin. 

Kokosimme kiinnostavimmat mustaherukkareseptit. Nappaa alta suosikkisi.

Mustaherukka säväyttää kakut ja piirakat 

Unohda perinteinen mansikkakakku! Suklaan ja mustaherukat yhdistävä mustaherukkajuustokakku on varma valinta juhlapöytään. Kirpeän raikas mustaherukka ja tuhdin täyteläinen tumma suklaa ovat toimiva makupari.

Myös syreenikakku on upea ilmestys. Kolmikerroksisen juustokakun vaaleissa kerrok­sissa on häiväh­dys syreeniä. Violetti kerros mais­tuu ihanasti mustaherukalta. Tällä kakulla säväytät taatusti juhlapöydässä.

Gluteeniton mustaherukkajuustokakku viettelee kahvipöydän komistuksena. Pehmeä kakkupohja syntyy manteli- ja kookosjauhosta, sokerista ja kananmunista. Suklaan viehättävä aromi saadaan kakkupohjaan kaakaojauheen ja suklaarouheen avulla. Voimakkaanmakuinen mustaherukkasose sekoitetaan mascarponejuuston ja kerman kanssa samettiseksi täytteeksi. Komeuden päälle ripotellaan tuoreita viinimarjoja, jotka kiillotetaan kauniiksi hyytelösokerin avulla.

Kun mielesi tekee jotain helppoa ja superherkullista, tartu tähän reseptiin. Mustaherukkapiirakka leivotaan vain muutamasta raaka-aineesta. Perinteinen kermaviilitäyte on täydellinen yhdistelmä kesän kypsyttämien viinimarjojen pariksi. Ruisjauhoilla maustettu pohja on ihanan rapea. 

Lisää makeita leivonnaisia mustaherukoista

Milloin viimeksi leivoit muffineita? Rahkamuffinit kätkevät sisäänsä mustaherukoita ja sitruunaisen lemon curd -sydämen. Muffinit maustetaan veikeästi timjamilla ja kuorrutetaan näyttäviksi.

Mustaherukka ja suklaa on äärimmäisen toimiva makupari, sillä marjan raikkaus keventää täyteläisen suklaan makua. Juhlavat suklaaleivokset ovat kauniita leivonnaisia, joiden kääretorttupohjassa maistuvat kaakaojauheen ja vaniljasokerin vienot aromit. Ohut torttupohja täytetään mustaherukkaliköörillä terästetyllä marjamoussella ja kääritään tiukaksi rullaksi. Suklaaunelmat viimeistellään suklaalastuilla ja kermavaahdolla.

Suloiset mustaherukkamacaronit ilahduttavat piknik-eväinä, juhlien noutopöydässä tai ihan vain arjen luksuksena. Munanvalkuaisista, mantelijauhosta ja tomusokerista valmistettavat macaronit paistetaan uunin miedossa lämmössä ilmavan keveiksi. Macaronit täytetään samettisella valkosuklaa-mustaherukkatäytteellä juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät kostu ja menetä täydellisen kepeää rakennettaan. 

Mustaherukkakukkoset ovat saaneet inspiraationsa vanhan ajan mustikkarättänästä. Rukiinen kuori kätkee sisäänsä mehevän marjatäytteen. Pienet herkkuleivonnaiset ovat yksinkertaisesti ihania!

Nauti mustaherukka jälkiruoaksi

Oi, miten vastustamaton jälkiruoka! Ihanan raikas mustaherukkainen jogurttiherkku valmistuu vieläpä käden käänteessä. Ainesosalista on hyvin lyhyt, minkä ansiosta raaka-aineita voi pitää aina kaapissa vierasvarana. Turkkilainen jogurtti muodostaa jälkiruoalle samettisen pohjan, johon pirteä lemon curd -sitruunatahna tuo kaivattua raikkautta. Makeat keksimurut rouskuvat muuten samettisessa jälkiruoassa ja survotut viinimarjat tuovat intensiivisen kesän maun annoksiin. 

Näyttävä mustaherukkajäädyke on takuuvarma juhlapöydän katseenvangitsija ja hellepäivän viilentävä pelastus. Mustaherukkainen jäädykemassa maustetaan tummalla rommilla ja kanelilla. Koristeellinen silikonivuoka on paras valinta jäädykkeen pakastusta varten, sillä kaunis kokonaisuus on helppo kumota tarjolle joustavasta vuoasta. Jääkylmän herkun on syytä antaa lämmetä puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen nautiskelua, jotta se pehmenee hieman ja maut antautuvat paremmin.

Vähintään yhtä viileän raikas jälkkäriherkku on mustaherukkajäätelö, joka saa makeutensa seesamitahnasta valmistetusta halvasta. Raikas marjajäätelö syntyy helposti soseuttamalla, pakastin hoitaa loput.

Herkuttele mustaherukalla välipalalla

Puutarhan supermarja on kuin luotu erilaisia aamu- ja välipaloja varten. Syö mustaherukka siltään puuron, jogurtin tai viilin kera tai tee siitä makoisa puuro tai iki-ihana smoothie

Esimerkiksi heleän liila mustaherukkatuorepuuro hellii vatsaa aamutuimaan. Terveellinen raakapuuro sekoitetaan maustamattomasta jogurtista sekä kaurahiutaleista ja -leseistä. Mustaherukat tarjoavat puurolle intensiivisen maun, jota täydennetään ruokosokerilla sekä erilaisilla siemenillä. Puuron voi valmistaa edellisiltana jääkaappiin odottamaan, mutta se turpoaa valmiiksi myös aamutoimien aikana.

Säilö mustaherukka juomaksi, hilloksi ja hyytelöksi

Mustaviinimarjamehu on oikea mehujen mehu. Jos siis saat käsiisi herukoita, säästä niistä ainakin osa mehuun. Mehun lisäksi marjat kannattaa säilöä hilloksi ja hyytelöksi

Muista hyödyntää myös lehdet. Louhisaaren juoma valmistuu mustaherukanlehdistä. Juoma on saanut nimensä Maskussa sijaitsevan Mannerheimin synnyinkartanon, Louhisaaren linnan mukaan. Juoma tunnetaan myös nimellä Marskin sima tai marsalkka, sillä sitä teki aikoinaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin äiti.

Parita mustaherukka suolaisten ruokien kanssa

Mustaherukka ei ole vain makean nälän taklaajaksi, vaan sointuu sopuisasti myös suolaisten ruokien makuun. 

Broileria herukkakastikkeen kera on tyylikäs annos, joka valmistuu käden käänteessä. Broilerin rintafileet saavat porista kypsiksi rakuunanoksalla ja sitruunamehulla maustetussa vesitilkassa. Kesän marjaisin kastike syntyy mustaherukkamehusta, sokerista ja broilerin keitinliemestä. Kevyen maukas lounas kootaan vihersalaatista, broilerista ja kauniin purppuraisesta herukkakastikkeesta. 

Ylikypsää lampaanpotkaa mustaherukkakastikkeella muistuttaa särään eli lemiläistä perinneruokaa. Paistinliemen sijaan potka kuitenkin nautitaan marjaisen kastikkeen kanssa, mikä lisää ruokalajin juhlavuutta. Pitkään haudutettu lampaanpotka onkin oiva valinta juhlien ruokalistalle, sillä mehevä liha maukkaiden juureskuutioiden sekä voimakkaanmakuisen mustaherukkakastikkeen kanssa nostaa aterian arjen yläpuolelle.

Lue myös Anna.fi: Hillo kovakuorisista marjoista – näin teet herukka-, karpalo- ja puolukkahillon

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 15.8.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustaherukka maistuu melkein missä vaan – upota aromikas marja hilloihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.