Ideoita ruoanlaittoon

Kirpeän raikkaat herukkaherkut

Kirpeät herukat maistuvat parhaimmalta suoraan pensaasta riivittynä, mutta vitamiinipommeista valmistuu myös monta maittavaa herkkua.

Herukat kuuluvat karviaisten kanssa samaan sukuun.  Valkoherukka on punaherukan muunnos, josta puuttuu punainen väri. Viherherukka puolestaan on mustaherukan muunnos, jonka marjoista puuttuu musta väri. Punaherukka on mustaherukkaa hieman happamampi marja.

Herukat sisältävät kivennäisaineita ja vesiliukoisia vitamiineja, kuten C-vitamiinia. Etenkin mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia ja sen sisältämä C-vitamiini säilyy hyvin myös keitettäessä.

Punaherukka-piimäjuoma aloittaa aamun raikkaasti tai sopii kevyeksi välipalajuomaksi.  Punaiseen marjakiisseliin voi käyttää pelkkiä punaherukoita tai yhdistää niiden joukkoon mansikoita, vadelmia ja puolukoita. Punaherukoiden ja vadelmien yhdistelmä tekee vatkatusta marjapuurosta juhlavan makuisen.

Kakkuvuoassa jäädytetty mustaherukkabavaroise on yksinkertainen mutta maukas jälkiruoka. Voit maustaa bavaroisen myös tilkalla mustaherukkamehua tai -likööriä. Muhkea mustaherukkajäädyke maustetaan kanelilla ja rommilla ja tarjotaan mustaherukkakastikkeen kera. Kakkuun sopii rommin sijaan myös mustaherukkalikööri.

Marenkilevystä tai pikkumarengeista ja punaherukkajäädykemassasta koottu jäädytetty marenkikakku on näyttävä ja herkullinen jäädykekakku, joka sopii myös keliaakikoille.

Juhlapöytään sopii tarjottavaksi juustoinen kodin lakkasydän. Hyydytetyssä kakussa yhdistyvät hurmaavasti sinihomejuuston, mustaherukkahyytelön ja lakkahyytelön maut.

Mustaherukkapensaan lehtiä voi käyttää myös säilönnässä liemien mausteena sekä erilaisten juomien mausteeksi, kokeile esimerkiksi raikasta juomaa tai valmista niistä mustaherukanlehtisimaa.

Herkulliset herukkaleivonnaiset

New Yorkin juustokakku viimeistellään herukkakastikkeella. Marjatoscapiirakan pohja on gluteeniton ja täytteessä maistuvat punaherukka ja vadelma.

Vadelma pehmentää myös herukoiden makua. Irlantilaisen helppotekoisen vadelmatriflen täytteeseen lisätään myös mustikoita tai punaherukoita.

Lintubongarin marjaboston täytetään vadelmilla, mustikoilla, mansikoilla ja punaherukoilla. Vadelmista, mustaherukoista ja mansikoista valmistettu marjapaistos maustetaan raastetulla appelsiininkuorella.

Herukka-vadelmakakun täytehillo valmistetaan mustaherukoista ja vadelmista. Makua pehmentää jogurttihyytelötäyte. Kummitädin herukkakakku valmistetaan britakakun tapaan herukoista ja vadelmista.

Marjaleivokset täytetään appelsiinituorejuustotäytteellä ja kruunataan tuoreilla marjoilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirpeän raikkaat herukkaherkut

pohjanmaantyttö

Valitettavan vähän on herukoissa tänä vuonna marjoja, ja näyttävät kypsyvän eri aikoihin samassakin pensaassa. Maistuvannäköiset ohjeet! kun pääsis kokeilemaan!

Herukoiden ystävä

Herukat ovat hyviä ja terveellisiä marjoja. Nykyään niitä ei taideta syödä yhtä paljon kuin ennen, ihmettelen miksi!

Siksi ei syödä

Happamia ovat.

marja-liisa

Minä taas syön juuri siksi, että ovat happamia!

herukka

Ei ole herukat happamia, kun antaa tarpeeksi vettä pensaille ja malttaa antaa marjojen kypsyä tarpeeksi! Tuhka ravitsee pensaat ja pensaat pysyvät satoisina.

Elimäeltä

Meillä on kyllä herukat jopa suuria, happamassa maassa kasvaneita. Annan niille tuhkakylvyn joka talvi ja se kyllä tehoaa.
Voi mikä vitamiini pommi tuo marja on ja niitä riittää (sata pensasta).

Vastaa käyttäjälle ElimäeltäPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.