Kukkakaali on uusi trendiruoka

Kukkakaalin pienet valkoiset kukinnot ovat mitä sominta syötävää. Niistä syntyy monta mainiota herkkua: keittoa, pestoa, pataa ja piirakoita.

Kukkakaali tuo monelle mieleen lähinnä linjastolounaiden vetiseksi keitetyn, mauttoman lisukkeen, mutta kukkakaalille kannattaa antaa uusi mahdollisuus viimeistään nyt, sillä se on nousemassa hittiruoaksi lehtikaalin rinnalle.

kukkakaalit

Tutun valkean kukkakaalin ohella vihannestiskiltä saattaa törmätä myös hieman miedomman makuiseen vihreään kukkakaaliin tai kukinnoltaan kartiomaiseen tummanvihreään kukkakaaliin, jota kutsutaan nimellä romanesku. Lisäksi kukkakaalia on satunnaisesti saatavilla oranssina ja liilana. Eriväristen kukkakaalien kukintoja yhdistelemällä lautaselle syntyykin aikamoista silmänruokaa.

Kauneimmillaan kukkakaalin kukinnot ovat kypsentämättöminä, jolloin ne sopivat loistavasti tarjottavaksi vaikka vihannestarjottimella dippikastikkeen kera.

Kukkakaalin kukintoja voi käyttää salaatteihin sellaisenaan, raastettuna, kuutioituna tai lohkottuna.

kaalit

Pahamaineinen keitetty kukkakaalikin on oiva lisuke liha- ja kasvisruoille, kunhan sen jättää napakaksi, eikä unohda mausteita. Kukkakaalit voi kypsentää myös höyryttämällä vaikka yhdessä parsakaalien kanssa ja viimeistellä sitruunaisella kastikkeella.

Kesällä kukkakaalia kannattaa kokeilla myös muiden grillikasvisten joukossa tai yksinään isoina lohkoina grillattuna.

kukkakaaliriisi

Hyviä kukkakaalilisukkeita ovat myös lempeä kukkakaalimuusi tai pannulla pyöräytetty kukkakaaliriisi.

Kukkakaalia voi käyttää myös patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Juustolla kuorrutettu kukkakaali sopii lisukkeeksi tai kasvisateriaksi leivän ja salaatin kera.

kukkakaalikeitto

Samettisen pehmeä kukkakaalikeitto saa potkua korianteriöljystä. Kermainen keitto sopii tarjottavaksi vaikka alkukeittona.

Keitetystä kukkakaalista syntyy parmesaanin, mantelien ja mausteiden kera maukas pestokastike pastan pariksi.

kasviscurry

Kukkakaalipata ja kasviscurry ovat maukkaita, aasialaistyylisiä kasvisruokia, joita voi valmistaa kerralla useamman arki-illan tarpeiksi.

Kukkakaalia kannattaa kokeilla myös suolaisissa leivonnaisissa. Kukkakaalilla ja perunalla täytetyt intialaiset vihannessamosat maistuvat vaikka iltateen kanssa.

Lisää ruokaideoita kaaleista:
Kaalilaatikko ja muita kaaliherkkuja

Kaalikääryleet possutäytteellä

Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla

Kaalimaan kasvatit

Ruoka.fi: Kukkakaali

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kukkakaali on uusi trendiruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X