Kokataan tomaatista

Tuoreet tomaatit ovat nyt täynnä mehukasta makua. Vihannestiskin pyöreistä punaposkista syntyy liuta uusia arkiherkkuja – kokeile tomaattipiirakkaa, -paistosta tai -pastaa.

Tomaatti-mangoldipaistos syntyy uunissa kanamunista, juustosta ja kasviksista. Mehevä paistos sopii ruokaisaksi iltapalaksi tai kevyeksi lounaaksi.

Myös tomaattipiirakka käy sekä iltapalasta että lounaasta. Tuoreilla tomaateilla ja sipulilla täytetty piirakka on raikas ja kevyt vaihtoehto myös kahvipöydän suolapalaksi.

Tuoreista tomaateista pyöräytetyt kasvispastat sopivat arki-iltojen pikaruoaksi. Kokeile vaikkapa spagettia tomaatin ja rucolan kanssa tai pastaa ja tuoretomaattikastiketta basilikan ja vuohenjuuston kera.

Kikherneet tekevät tutusta tomaattikeitosta ruokaisan. Vielä tuhdimpi versio syntyy, jos mukaan lisää käristettyä pekonia ja suikaloituja keittojuureksia.

Tomaatti viihtyy mainiosti erilaisten juustojen seurassa. Halloumista tai mozzarellasta, tomaatista ja rucolasta syntyy helppo ja nopea tomaatti-juustosalaatti, jonka voi tarjota vaikka alkuruokana.

Juustolla ja pestokastikkeella täytetyt grillitomaatit voi tarjota grillikekkereiden kasvisherkkuna, alkupalana tai lisukkeena.

Tomaattisesongin ollessa parhaimmillaan voi valmistaa paahdettua tomaattisoosia, joka sopii erilaisten kastikkeiden pohjaksi tai vaikka pitsan päälle.

tomaattikastike

Helppo tomaattikastike puolestaan maistuu pastan kera. Tomaattikastikkeen voi keittää valmiiksi jääkaappiin hyvissä ajoin ja napata esiin, kun arkiateria pitää taikoa nopeasti.

Pastan pariksi sopivat myös marinoidut tomaatit, jotka saavat makua yrteistä ja valkosipulista. Maukkaat tomaatit sopivat myös salaatin sekaan tai sellaisenaan alkupalaksi. Samaan tapaan voit tarjota myös paahdettuja tomaatteja, jotka saavat potkua chilistä.

Lisää ruokaideoita tomaatista:
Tomaatti

Tomaatti kuuluu kesään
Tomaatti tuo kesän makua

Tomaattikeitto ja sen parhaat kaverit
Ruoka.fi: Helppo tomaattisalaatti

Kuvat: Kristiina Kurronen, Ari Heinonen ja Pauliina Salonen / OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kokataan tomaatista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X