Kokeile maksaruokia

Maksaruoat ovat edullisia ja nopeita toteuttaa.

Maksa on hyvä A-vitamiinin ja raudan lähde. Moni kuitenkin vierastaa maksan valmistamista – mutta turhaan. Kokeile maksaruokia rohkeasti!

Lihatiskiltä saa kokonaista ja jauhettua sian- ja naudanmaksaa. Broilerinmaksa löytyy yleensä pakastealtaasta. Tuore maksa on hyvä käyttää parin päivän sisällä ostamisesta, muussa tapauksessa sen voi pakastaa.

Jos maksapalan päällä on kudoskalvo, poista se terävän veitsen avulla. Onnistuneen maksaruoan salaisuus on sopivassa kypsennysajassa – oikein kypsennetty maksa on pehmeää ja mureaa, kun taas liian pitkään kypsennetystä maksasta tulee helposti sitkeää.

Maksaruokia ei suositella alle 1-vuotiaille ja raskaana oleville.

Pihvejä ja salaattia

Perinteiset jauhemaksapihvit syntyvät valmiiksi jauhetusta maksasta. Helppoihin jauhemaksapihveihin on kaksi kätevää reseptiä. Käytä pihveihin joko raakaa perunaa tai porkkanaa.

Anna pihvimassan turvota hetki. Jos massa on löysää, paistaminen sujuu helpoiten teflonpintaisella lettupannulla. Maksapihvien kanssa tarjotaan perunamuusia ja puolukkasurvosta.

Kokeilisitko maksaa myös salaattiin? Omenan happamuus ja currylla maustetun maksan maku sopivat hyvin yhteen. Valmista raikas omena-maksasalaatti juuri ennen tarjoilua, jotta maksa on sopivan mureaa.

Laatikkoon ja pateisiin

Itse valmistettu perinteinen Mari-mummon maksalaatikko on hyvä vaihtoehto kaupan valmiille maksalaatikolle. Yli jääneen riisipuuron voi käyttää maksalaatikon joukkoon, ja kuten kaupan maksalaatikon, myös itse valmistetun laatikon voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Maksapateet ja mousset mielletään yleensä juhlaruoaksi. Maksapateeta voi toki valmistaa yksinkertaisella reseptillä arkenakin. Juhlaan voi valita jääkaapissa hyydytettävän broilerinmaksamoussen tai juuri ennen tarjoilua valmistettavan kananmaksapateen.

Myös maksapatee mustaherukoiden kera ja naudanmaksapatee sopivat juhlapöydän herkuiksi. Monitoimikone on kätevä apulainen pateen valmistamisessa.

Käytä myös lämpömittaria, jotta osaat arvioida sopivan (noin 65 astetta) kypsyyslämpötilan. Pateen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoamisajankohtaa – se maistuu niin kuumana kuin kylmänäkin.

Avainsanat

Keskustelu

Pääsin ensimmäiseen omaan keittiööni kokkailemaan 1955 ja maksa, munuaiset ja muut sisäelimet olivat itse valmistettuina kohtalaisen halpaa ruokaa kahden opiskelijan keittiössä. Kun sitten esikoinen ilmoitti tulostaan, kehotettiin neuvolassa käyttämään maksaruokia, kun nuorta äitiä uhkasi raudanpuute.
Tultiin sitten 1970- luvulle ja kolesterolitutkimukset tulivat tutuiksi. Miehelleni luettiin lääkärissä madonluvut sisäelinten vaarallisuudesta, joten vaakakupissa oli joko isän sydän tai äidin raudanpuute.
Vähän myöhemmin tulivat sitten kohut ympäristömyrkyistä, joiden tiedettiin kertyvän juuri maksaan ja muihinkin sisäelimiin.
Tsernobyl laukaisi uusia uhkakuvia, joten en uskaltanut syöttää maksaruokia lasta odottavalle miniälleni, että mummo ei tuhoaisi vielä jälkipolviakin maksanhimollaan.
Nyt 78- vuotiaana tilaan aina ravintolassa maksapihvin ja taidanpa ensi viikolla ostaa sitä herkkua kotiinkin.

Hei!

Mietin tässä josko joku tietäisi miten saisin hyvän maksan keittämällä.
Söin kerran erään noin 20 vuotta sitten, sen hetkisen ystävän tekemää mielettömän hyvää maksaa, keitetty maksa mausteliemessä.

Se oli niin suussa sulavaa että meinasi mennä kieli mukana.
Ajattelin vain olisiko jollakin ohje hyvän maksan keittämiseen mausteineen ja keitto aikoineen.

Ohjetta hän ei suostunut antamaan eikä kertonut muitakaan niksejä,
kuulemma sukusalaisuus.

Kiitos etukäteen.

Kommentoi juttua: Kokeile maksaruokia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X