Ruoka

Nokkonen on superruokaa! Ota kaikki irti terveellisestä hyötykasvista ja herkuttele kauden ensimmäisillä versoilla

Nokkonen on yksi suosituimmisa villiyrteistä. Supertervellisestä ja hyvänmakuisesta nokkosesta syntyy helposti monenlaista tarjottavaa.

Nokkonen on yksi kevään ensimmäisistä villiyrteistä. Sen avulla on päästä mukaan villiyrttihuumaan, sillä nokkonen on helppo tunnistaa ja käyttää. 

Nokkonen: kerääminen 

Ravinnoksi kannattaa kerätä nuorimmat nokkosenversot ennen kukintaa. Parhaita ovat nuoret, 5–10 cm:n mittaiset versot. Paras aika kerätä nokkosta on keväällä ja alkukesästä. Leikkaamalla kasvia voit kuitenkin korjata useankin sadon kesän aikana. 

Nokkonen kerää itseensä haitallisesti vaikuttavia nitraatteja. Siksi nokkosta ei kannata poimia runsaiden typpipitoisuuksien vuoksi sieltä, missä se usein rehottaa runsaimpana eli navettojen, ulkohuussien ja kompostien läheisyydestä. 

Urbaaneilta alueilta kerättäessä kannatta välttää koiranpissattajien suosikkireittejä. Myös suureen autotiehen on syytä olla etäisyyttä ainakin sata metriä. 

Kerralla kannattaa kerätä runsaasti lehtiä, sillä pinaatin tapaan nokkonen hupenee ryöpättäessä reilusti.

Nokkonen: säilöntä

Tuoreet nokkoset säilyvät päivän kaksi jääkaapissa paperipussissa. Jos saalis on suuri, ovat pakastus ja kuivaus näppäriä tapoja säilöä sato talteen. 

Pakastus

Ennen pakastamista nokkoset tulee ryöpätä. Nokkosia ei kuitenkaan ole välttämätöntä keittää, vaan riittää, että päälle kaataa kiehuvan kuumaa vettä. Sen jälkeen ne kaadetaan siivilään valumaan, puserretaan vesi pois ja leikataan nokkonen pieneksi hakkelukseksi pakastepussiin. 

Samalla periaatteella voi valmistaa myös nokkoskuutioita jääpalamuottia hyödyntäen.

Kuivaus

Yleisin tapa säilöä nokkosta on kuivaus. Nokkoset kuivataan alle 40°C lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit. 

Nokkosen voi kuivata sellaisenaan esimerkiksi saunan lauteilla tai kiertoilmauunissa. Myös pannuhuone, kylpyhuoneen lämmitetty lattia ja pyykinkuivauskaappi ovat hyviä kuivauspaikkoja. Suuret erät kannattaa kuivata kasvikuivurissa.

Kun nokkonen on täysin kuivunut, se on helppo murskata rouheeksi, laittaa lasipurkkiin tai paperipussiin ja säilyttää kuivassa huoneenlämmössä.

Nokkonen: ryöppäys

Polttavien piikkien takia nokkosta ei voi syödä sellaisenaan, vaan se on ryöpättävä ennen käyttöä. Näin poltinkarvojen pistävyys poistuu. Nokkonen ei ole myrkyllistä, joten sitä ei tarvitse eikä kannatakaan keittää pitkiä aikoja. Siten myös ravintoaineet ja maku säilyvät mahdollisimman hyvin. 

Ennen ryöppäystä nokkosen lehdet on hyvä huuhdella hyönteisten ja irtolian poistamiseksi.

Kiehauta suuri kattilallinen vettä. Lisää ruokalusikallinen suolaa litraan vettä. Upota nokkoset kiehuvaan veteen ja keitä 30 sekuntia. Aika lasketaan siitä, kun vesi alkaa taas kiehua. Kaada vesi pois siivilän läpi ja pysäytä kypsyminen laskemalla nokkosten päälle kylmää vettä. Purista ylimääräinen vesi pois.

Tämän jälkeen nokkoset ovat valmiita käytettäviksi. 

Nokkonen: käyttö

Ruoanvalmistuksessa nokkosta voi käyttää kuten pinaattia. Se sopii keittoon, lettuihin, munakkaaseen, suolaiseen piirakkaan ja sämpylöihin. Kokeile nokkosta rohkeasti myös pestotyyppisiin tahnoihin, risottoihin ja salaatteihin. 

Nokkosta voi käyttää myös smoothieen, kun pyöräytät ainekset tehokkaalla sekoittimella. Sekä tuoreista että kuivatuista lehdistä voit hauduttaa nokkosteetä.

Poimi alta lisää reseptejä ja ideoita nokkosen käyttöön

Nokkoskeitto on klassikko

Nokkoskeitto on kevään juhlaruokaa, ja mikä parasta: ainekset ovat lähes ilmaiset. Pehmeyttä soppa saa perunasta ja kermasta. 

Nokkosta voi loistavasti upottaa myös kalakeittojen joukkoon. Keväinen ahvenkeitto tehdään kesäkeiton tapaan. Pinaatin korvaa rautapitoinen nokkonen ja kalaksi sopivat vaikka itse mökkirannasta narratut ahvenet.

Nokkosta pääruoaksi

Nokkonen tekee kvinoasalaatistakin ihanan keväisen. Lisää keitetyn kvinoan joukkoon parsaa, ryöpättyä nokkosta sekä miniluumutomaatteja ja sekoita joukkoon sitruunainen öljykastike. Rouhi päälle vielä cashewpähkinöitä ja tarjoa salaatti esimerkiksi paistetun broilerin lisukkeena. 

Nokkossilli sopii alkukesän herkutteluun keitettyjen varhaisperunoiden kera. Nokkossillistä, perunoista, graavilohesta, kananmunista ja vihreästä parsasta voi koota myös iki-ihanan brunssilautasen. 

Sesongin nuorista nokkosista voi pyöräyttää myös maukkaan nokkosmuhennoksen ja täyttää sillä munakkaan. Raasta päälle emmentaljuustoa ja saksi lisäksi ruohosipulia. Tarjoa nokkosmunakas lounaaksi salaatin ja leivän kera.

Nokkonen leivonnassa 

Nokkonen sopii loistavasti leivontaan. Nokkosleipä on helppo hiivaleipä, johon voit käyttää tuoretta tai kuivattua nokkosta. Voit leipoa ohjeella myös maukkaita nokkossämpylöitä. Tarjoa nokkosleivän kanssa nokkosvoita: lisää nokkosta levitteeseen ja mausta se halutessasi valkosipulilla.

Nokkosletut ovat herkullisia, mutta mutkattomia valmistaa. Lisää pitsireunaisten lettujen täytteeksi nokkosta sekä vuohenjuustoa, mausta valkosipuliöljyllä ja nosta letut hetkeksi uuniin. Kun juusto on hieman sulanut ja letut gratinoituneet herkuiksi, viimeistele ne vielä voi-hunajasiirapilla. Makea siirappi on täydellinen makupari juustolle, joka paahtuu uunissa ihanan aromikkaaksi.

Jos lettujen paistaminen ei houkuta, tee pannaria, joka ryyditetään ruokaisaksi kevään vihreillä kasviksilla eli nokkosella sekä parsalla ja viimeistellään meheväksi juustoraasteella.

Voileipäkakkurulla savumuikkutäytteellä tuo hauskaa vaihtelua perinteiseen voileipäkakkuun. Savumuikuista, piparjuurituorejuustosta sekä nokkosista tulee herkullinen moussetäyte voileipäkakulle. Käytä voileipäkakkurullan koristeluun kevään ensimmäisiä villiyrttejä, kuten litulaukkaa tai ketunleipää.

Nokkosta pikkunälkään

Nokkosta voi mainiosti käyttää myös mausteena yhdessä tai erikseen muiden villiyrttien kanssa. Villiyrttikastike sekoitetaan kuusenkerkistä, vuohenputkista ja nokkosesta. Vihervoimainen yrttikastike sopii vaikka lampaan kaveriksi. 

Villiyrttisuola puolestaan tehdään kuivatuista villiyrteistä ja merisuolasta. Itse tehty maustesuola sopii kesäruokien maustamiseen tai lahjaksi. 

Nokkonen toimii smoothienkin joukossa. Tässä voimaa antavassa vihersmoothiessa on nokkosen lisäksi vuohenputkea sekä banaania ja avokadoa. Ryöppää nokkosen ja vuohenputkien lehdet ennen käyttöä ja lisää kaikki ainekset sitten tehosekoittimeen. Nopea surautus ja valmista tuli!

Tai pyöräytä nokkosesta maukas tahna. Tarjoile palsternakka-nokkoshummusta illanistujaisissa leivän ja dippikasvisten kera tai smetanalla täytelöistettyä ja nokkosella ryyditettyä savukalatahnaa saaristolasleivän tai uusien perunoiden kyytipoikana. 

Lue myös Anna.fi: Voikukka, kallioimarre, pihasaunio ja muut villiyrtit – ilmaista ruokaa luonnosta

Nokkonen: terveys 

Nokkonen on varsinainen ravintoainepakkaus, jota on perinteisesti käytetty rohtona, ravintokasvina ja kuitukasvina.

Nokkonen päihittää ravintoarvossa monet kasvikset. Runsaasti rautaa sisältävä nokkonen on esimerkiksi yksi kasvikunnan parhaimmista kalsiumin lähteistä. Erityisen runsaasti siinä on myös C-vitamiinia, mutta paljon myös beetakaroteenia sekä erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 19.4.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nokkonen on superruokaa! Ota kaikki irti terveellisestä hyötykasvista ja herkuttele kauden ensimmäisillä versoilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.