Kermainen simpukkakeitto

Kokkaa simpukoista, ostereista ja hummerista – 6 ohjetta äyriäisten ystäville

Talvikuukaudet ovat äyriäisruokien kulta-aikaa. Kalatiskin ja pakastealtaan äyriäisvalikoimasta löytyy laaja kattaus todellisia aarteita: sinisimpukoita, hummeria, ostereita ja kampasimpukoita.

Kermainen simpukkakeitto on oiva valinta niin arkeen kuin juhlaan. Herkullinen liemi on keiton tärkein osa, joten sen makupalettiin kannattaa panostaa. Täydellisen liemen salaisuutena ovat voimakkaan makuinen kalaliemi, hapokas valkoviini sekä ripaus curryjauhetta. Makua pehmennetään reilulla lorauksella kuohukermaa, jolloin liemestä muodostuu täydellinen kokonaisuus sinisimpukoiden ympärille. Keitto viimeistellään kaltatulla tomaatilla ja tuoreella basilikalla. 

Resepti jossa yhdistellään simpukoita, kuhaa ja pastaa

Kalastajan pasta on kulinaristin valinta arki-illan päivällisruoaksi. Napakaksi keitetyn pastan joukkoon sekoitetaan runsas valikoima merenantimia: simpukoita, jättikatkaravunpyrstöjä ja vaalealihasta kalaa. Pasta mehevöitetään täyteläisellä kermakastikkeella, johon anisviina tuo mukavaa potkua. Väriloistosta vastaavat puolestaan punaposkiset kirsikkatomaatit ja raikas fenkoli.

Kampasimpukat ja meloni-avokadosalsa

Paistetut kampasimpukat ja meloni-avokadosalsa on raikkaan kevyt alkuruoka. Tuoreet kampasimpukat nostetaan pannulle paistumaan ja joukkoon kaadetaan tilkka vermuttia. Vastapaistettujen kampasimpukoiden rinnalla tarjoillaan kylmää salsaa, jossa yhdistyvät hentoarominen hunajameloni, samettinen avokado ja tilkka pirteää limetinmehua.

Klassikkoresepti merimiehen sinisimpukat

Kulinarismin kehdosta eli Ranskasta on peräisin herkullinen klassikko vailla vertaa. Merimiehen sinisimpukoissa ei turhia kikkailla, vaan tuoreet simpukat keitetään perinteiseen tapaan kalaliemestä, valkoviinistä ja kermasta valmistetussa liemessä. Simpukoiden kanssa tulee olla tarkkana, sillä herkkänä raaka-aineena ne pilaantuvat helposti. Ennen tarjoilua kaikki kiinni olevat simpukat poistetaan, jotta ilta sujuu mukavissa merkeissä loppuun asti. Maukkaiden merenelävien seurana tarjoillaan ranskalaisia perunoita, vaaleaa leipää ja majoneesia.

Hummerileivät resepti

Ylellinen hummeri muuntuu trendikkäiksi hummerihodareiksi. Itsetehdyt briossisämpylät sulkevat sisäänsä tuoretta salaattia ja rapeita perunalastuja. Hienonnettu hummerinliha yhdistetään majoneesin, punasipulin ja mausteiden kanssa. Mehevä täyte annostellaan sämpylöiden sisään ja  valmiit hodarit tarjoillaan välittömästi, jotta perunalastut ovat rouskuvan rapeita syöntihetkellä.

Kotilieden reseptit äyriäiset

Pekonivoilla gratinoidut osterit maistuvat ranskalaiseen tyyliin uuden vuoden juhla-aterialla. Tuoreet osterit avataan varovaisesti osteriveitsellä ja nostetaan uunipellin päälle. Merenelävät saavat ylleen herkullista pekonivoita, jossa yhdistyvät paahdettu pekoni, mausteet ja voi. Nokare kuorrutetta sulaa uunissa ostereiden pinnalle muodostaen maukkaan makupaletin merenelävän hentojen aromien ympärille.

Lisää vinkkejä ja ohjeita äyriäisten ystäville:
Näin käsittelet hummerin
Simpukoiden keittäminen
Gratinoidut sinisimpukat
Ravunpyrstökaviaari
Herkuttele viikonloppuna äyriäispastalla
Ruoka.fi: Keitetyt ravut rapujuhliin

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kokkaa simpukoista, ostereista ja hummerista – 6 ohjetta äyriäisten ystäville

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X