Kurpitsa

Komea kurpitsa kannattaa käyttää hyödyksi kokonaan

Pullean, oranssin kurpitsan voi käyttää hyödyksi kokonaan. Koverra sisus ja tee siitä sose, säästä siemenet, paahda pannulla ja viimeistele niillä keitto, väsää kuoresta valoa tuova lyhty.

Kurpitsa on kurkun ja melonin sukulainen. Selvä ero kesäkurpitsaan on sen paksu kuori, joka poistetaan ennen ruoanvalmistusta. Kovakuorisen talvikurpitsan käsittely voi tuntua hankalalta. Apuna kannattaa käyttää terävää ja tukevaa veistä. Jos kuori tuntuu niin kovalta, ettei veitsi siihen pysty, kurpitsaa voi lämmittää kuuman veden alla, uunissa tai mikrossa.

Lue myös: Kurpitsalyhty valaisee kauniisti

Kurpitsan käsittely muistuttaa melonin käsittelyä. Ensin kurpitsa halkaistaan ja sitten siemenet ja pehmeä rihmasto koverretaan pois. Lopuksi malto koverretaan palloraudalla tai jäätelökauhalla talteen tai paksu kuori leikataan pois ja malto paloitellaan.

Syksyllä kypsyvä talvikurpitsa on monikäyttöinen raaka-aine. Kokonaisesta kurpitsasta valmistuu monta herkkua. Myös siemenet kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

Kurpitsasta suolaista ja makeaa

Kurpitsamarmeladi

Kurpitsa on tuttu etenkin etikkasäilykkeistä, mutta siitä onnistuu hyvin myös makea marmeladi.

Kurpitsapiiras, kurpitsapiirakka

Säilykkeiden lisäksi kurpitsa sopii erinomaisesti sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Kokeile kurpitsaa rohkeasti esimerkiksi keittoihin ja patoihin, leipiin ja piirakoihin sekä jälkiruokiin.

Kurpitsan lohkot voi myös kypsentää uunissa ja tarjota uuniperunan tapaan. Australiassa ja Yhdysvalloissa asuvat ulkosuomalaiset valmistavat kurpitsasta jopa perinteistä lanttulaatikkoa.

Kurpitsansiemenet talteen

Kurpitsan sisällä olevat siemenet sopivat paahdettuina hyvin ruoanvalmistukseen. Paahtaminen on helppoa: koverra siemenet irti kurpitsasta ja irrota ne rihmoista, huuhtele siivilässä, kuivaa siemenet ja paahda kuivalla paistinpannulla liedellä tai uunipellille leivinpaperin päälle leviteltynä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes siemenet ovat kauttaaltaan kauniin kullankeltaisia.

Kurpitsakeitto

Paahdettuja kurpitsansiemeniä voi lisätä myslin, salaatin, keittojen ja pataruokien joukkoon sekä sämpylä- ja leipätaikinoihin. Niitä voi myös ripotella leivonnaisten pinnalle koristeeksi sekä napostella sellaisenaan tai maustettuna.

Kurpitsansiemenpesto

Kurpitsansiemeniä voi myös käyttää pinjansiementen tilalla pestossa. Tee pesto basilikasta ja persiljasta, lisää joukkoon vielä manteleita, saat maukkaan peston, josta voit nauttia pasta kanssa tai vaikkapa leivän päällä.

Kurpitsan säilytys

Kurpitsa säilyy huoneenlämmössäkin, mutta parhaiten se säilyy +8 – +12 asteen lämmössä. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaattien, avokadojen, omenoiden tai banaanien vieressä.

Kokeile Kotilieden kurpitsareseptejä:

kurpitsasalaatti

Paahdettu kurpitsasalaatti

Kurpitsapiirakka

Babysämpylät

Kurpitsavuokaleipä

Uuden-Seelannin kurpitsapiirakka

Avainsanat

Keskustelu

Onko tuo kurpitsapiirakan ohje lähellä amerikkalaista pumpkin pieta? Vai tietääkö joku aidon amerikkalaisreseptin?

Minulle kerrottiin, että se on aina kypsää, eli voi käyttää pienenä tai suurena.

kurpitsa säilyke, varsiselleriä sisältävä, onko kellään ohjetta?

haluaisin säilöä kurpitsaa,vaan en muista ohjetta mausteliemineen. voisiko joku muistaa?

Kommentoi juttua: Komea kurpitsa kannattaa käyttää hyödyksi kokonaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X