Ruoka

Konjakki kruunaa illallisen – tammitynnyrissä kypsynyttä jaloa juomaa ei kannata unohtaa ruokien ja leivonnaisten maustajana

Konjakki nautitaan sellaisenaan usein aterian pääteeksi. Juoma terästää kahvikakut, maustaa graavilohet ja pateet sekä hurmaa suklaan makuparina. Konjakki yllättää monipuolisuudellaan ja antaa jopa torttutaikinaan juhlavan säväyksen.

Konjakki on Ranskassa valmistettu, viinistä tislattu rypäleviina ja brandyn alalaji, joka sisältää 40 % alkoholia. Vuosia tammitynnyreissä kypsynyt konjakki ihastuttaa paitsi juomana, myös leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.

Lue myös: Miten glögi kannattaa terästää ja tuunata? Lue ammattilaisen vinkit ja ideat

Konjakki on brandya, joka on nimetty Ranskassa sijaitsevan Cognac-kaupungin mukaan ja tuotettu hyvin tarkkojen tuotantosäädösten mukaan. Konjakki kypsytetään tammitynnyreissä, josta se saa pääasiallisen värinsä ja arominsa. 

Konjakki on sekoite, johon käytetään useita eri tisleitä eri vuosikerroilta ja tuotantoalueilta. Tavallisessa VS-konjakissakin voi olla nelisenkymmentä eri tislettä ja hienoimmissa laaduissa jopa parisataa.

Konjakkeja voidaan kypsyttää tynnyreissä jopa kymmeniä vuosia. Konjakin kypsytysaika kerrotaan tarkoilla termeillä. 

Kypsytysikä kerrotaan aina nuorimman käytetyn tisleen mukaan, mutta konjakissa voi kuitenkin olla kymmeniä eri tisleitä eri vuosilta.

Ranskalainen juoma terästää glögin ja joulun kahvikakut

Konjakkia tuotetaan Ranskan länsirannikolla, jonka maaperä on kalkkista ja ilmasto merellisen leutoa. Konjakin tuotantoalueet jaetaan kuuteen kasvualueeseen: Borderies, Fins Bois, Bois Bois, Bois Ordinaires sekä Petit Champagne ja Gognac Grande Champagne. Jokaisella alueella on ilmaston ja maaperän suhteen omat piirteensä, jotka antavat kunkin alueen konjakeille erilaisen luonteen. 

Laadukkaimmat ja pitkäikäisimmät konjakit tulevat Cognacin kaupungin eteläpuolelta Grande Champagnen ja Petite Champagne -alueilta. Mikäli konjakkiin käytetyt tisleet on tuotettu ainoastaan Grande ja Petit Champagnen alueen rypäleistä ja vähintään puolet niistä tulee Grande Champagnen alueelta, voidaan etikettiin lisätä merkintä Fine Champagne. Cognac merkinnällä myytävään konjakkiin voidaan käyttää miltä tahansa kasvualueelta tulevia rypäleitä. 

Koska Eurooppalainen asetus kieltää alkuperäsuojatun nimen kääntämisen, konjakki-sanaa ei pakkausmerkinnöissä saa käyttää Suomessakaan myytävästä aidosta konjakista, vaan nimenä tulee olla ranskankielinen Cognac. 

Konjakki voidaan nauttia sellaisenaan, ja se onkin suomalaisittain tunnetuin kahvin avec-juoma illallisen päätteeksi. Konjakki sopii myös hyvin juomasekoituksiin ja joulun aikaan vaaleaan glögiin tai klassiseen totiin. 

Konjakki antaa herkullisen säväyksen myös suolaisille ruoille sekä erityisesti makeille leivonnaisille. Kokeile konjakkia graavikalan mausteena tai joulun kahvikakkunen terästämiseen. Parhaiten ruoanvalmistukseen ja leivontaan käyvät VS ja VSOP konjakit.

Konjakki säväyttää kakut ja leivonnaset 

Konjakki on erityisesti joululeivonnaisissa todellinen ässä. Terästä luumutäytekakku tilkalla konjakkia. Myös perinteiseen englantilaiseen hedelmäkakkuun tai irlantilaiseen viskikakkuun saat mehevyyttä marinoimalla hedelmät yön yli konjakissa.

Konjakki ja suklaa ovat verraton makupari. Sokerikuorrutetussa suklaakakussa hurmaavat tumma- ja valkoinen suklaamousse sekä omenan sekä konjakin vallottava makuliitto. Kaulittava kuorrutus pitää suklaakakun ihanan mehevänä pitkään.

Stollen on saksalainen joulupulla, jonka tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa. Stollenissa maistuvat yltäkylläisesti pähkinät ja mantelimassa sekä kuivatut hedelmät, joita halutessaan voi mehevöittää konjakkitilkalla. Kakkumaisen täyteläinen joulupulla maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä. 

Luumutortut kuuluvat joulunajan kahvipöytään. Viitseliäs tekee itse torttutaikinan, jolle kerma ja konjakki antavat juhlavan maun.

Hiekkakakku syntyy helposti perusraaka-aineista: sokersta, voista, jauhoista ja kananmunisa. Jujua kuivakakkuun saat maustamalla sen konjakilla.

Tarte Tatin eli klassinen omenakeikauskakku valmistetaan aromikkaista omenoista ja maustetaan konjakkitilkalla. Tarte Tatin tarjotaan uunilämpimänä vaniljajäätelön tai ranskankermanokareen kanssa.

Konjakki terästää jälkiruoat aikuiseen makuun 

Jälkiruoissa konjakki ja suklaa ovat luottopari. Unohda valmiit suklaakonvehdit ja tee herkullset tryffelit itse. Aikuiseen makuun maustetut suklaaherkut maustetaan tietenkin tilkalla konjakkia.

Vähintään yhtä herkullinen aterian päätös on hurmaava persimonpavlova. Mehustetuilla persimoneilla ja hunaja-konjakkivaahdolla kruunattu lumivalkea pavlova-kakku on todellinen kahvipöydän katseenvangitsija. Tiesithän, että persimonit mehustuvat mukavan pehmeiksi purkissa sokerin kanssa ravistamalla? 

Mannavanukas haastaa perinteisen pannarin. Kirpeät karviaiset ja tilkka konjakkia tuovat hurmaavan säväyksen rustiikkiseen mannavanukkaaseen. Mannavanukkaan makuparin, kinuskivaahdon, salaisuus piilee poltetussa sokerissa.

Suolaiset ruoat, pikkusyötävät ja lisukkeet 

Joulupöytään sopii konjakilla maustettu graavilohi ja kinkun kaveriksi tietenkin konjakkisinappi. Purkillisen itse tehtyä konjakilla maustettua joulusinappia voi antaa vaikka ruokalahjaksi. Jouluaterialle hyvin sopiva maalaiskalkkunapatee sopii saa sekin viimeisen silauksensa konjakista. 

Pataruokiin ja pastakastikkeisiin konjakki tuo herkullisen säväyksen. Terästä konjakilla ranskalainen klassikko coq au vin tai  lisää tilkka konjakkia sitruunaiseen äyriäspastaan.

Lue myös Anna.fi: Tätä konjakkimurokakkua Annan lukijat rakastavat

Lähde: Lignell & Piispanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Konjakki kruunaa illallisen – tammitynnyrissä kypsynyttä jaloa juomaa ei kannata unohtaa ruokien ja leivonnaisten maustajana

Sinun täytyy kommentoidaksesi.