Ruoka

Kotilieden suuri öljyopas – näin hyödynnät eri kasviöljyt ruoanlaitossa

Herättääkö ruokaöljyjen laaja kirjo hämmennystä? Ei hätää, keräsimme ohjeet ja vinkit yleisten ruokaöljyjen käyttöön.

Oikean öljyn valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, sillä mikä tahansa öljy ei sovi paistamiseen. Öljyn valinta vaikuttaa myös olennaisesti ruoan makuun. Siispä jos et pidä avokadosta, ei ehkä kannata käyttää avokadoöljyä ruoanlaitossa.

Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että kylmäpuristettu öljy on liian korkealaatuista haaskattavaksi paistamiseen. Kylmäpuristettu oliiviöljy kestää kyllä kuumentamista, mutta se on parhaimmillaan sellaisenaan nautittuna tai esimerkiksi salaatinkastikkeen pohjana.

Hyviä paistoöljyjä ovat sellaiset öljyt, jotka kestävät 218 asteen kuumuuden savuamatta. Tällaisia ovat esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljy, auringonkukkaöljy ja maapähkinäöljy. Näitä voi käyttää myös uppopaistamiseen.

Säilytä öljy pimeässä ja viileässä

Öljy ei parane iän myötä, vaan se kannattaa käyttää parasta ennen -päivään mennessä. Öljy härskiintyy pitkään säilytettäessä, jolloin se menettää ominaisuutensa.

Öljyt säilyvät parhaiten pimeässä ja viileässä. Jääkaapissa säilytettäessä öljyyn muodostuu sakkaa. Sakka ei vaikuta öljyn laatuun, ja se häviää huoneenlämmössä. Mikäli säilytät öljyä huoneenlämmössä, suojaa se valolta.

Oliiviöljy sopii kaikkeen ruoanlaittoon

Oliiviöljystä on saatavilla valtavasti makuvaihtoehtoja aina miedoista hyvin voimakkaisiin. Oliiviöljy on Euroopan tärkein ruokaöljy, ja se kuuluu olennaisesti esimerkiksi maailman terveellisimmäksi väitettyyn Välimeren ruokavalioon.

Öljy sopii päivittäiseen ruoanlaittoon.

Ekstra-neitsytoliiviöljy on laadukkain ja samalla kallein oliiviöljy. Muut laatuluokat ovat neitsytoliiviöljy ja oliiviöljy. Ekstra-neitsytoliiviöljyä ei kannata haaskata paistamiseen, vaan jättää se herkutteluun eli lisätä sitä ruokaan sellaisenaan, dipata öljyyn tuoretta leipää tai käyttää salaatinkastikkeen pohjana.

Rypsi- ja rapsiöljyt ovat hyviä paistoöljyjä

Rypsi- ja rapsiöljyt vastaavat toisiaan ominaisuuksiltaan, joten ruoanlaiton kannalta on se ja sama, kumman öljyn keittiöönsä valitsee. Molemmissa on ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahapppoja 8–12 prosenttia.

Rypsiöljystä on olemassa myös kylmäpuristettu versio. Kylmäpuristettu rypsiöljy eroaa hinnaltaan, tuoksultaan, maultaan ja väriltään tavallisesta rypsiöljystä. Rasvan laadulta öljyt ovat samanlaisia.

Kylmäpuristettu rypsiöljy ei kestä kuumennusta, joten se toimii parhaiten kylmissä ruoissa, kuten salaatinkastikkeissa. Kuumennettavaan ruoanlaittoon ja leivontaan kannattaa käyttää siis tavallista rypsi- tai rapsiöljyä.

Auringonkukkaöljy on hyvä yleisöljy

Auringonkukkaöljy on rypsiöljyn kaltainen yleisöljy, joka sopii lähes kaikkeen. Se on maultaan mieto ja sietää hyvin korkeita lämpötiloja. Se sopii mainiosti paistamiseen ja uppopaistamiseen sekä makeaan ja suolaiseen leivontaan.

Kurpitsansiemenöljy ei kestä kuumennusta

Kurpitsansiemenöljyssä on aromikas, melko pähkinäinen maku. Paahdetuista kurpitsansiemenistä saadaan sekä aivan kirkasta että tummaa, melko paksua öljyä.

Kurpitsansiemenöljyä ei kannata kuumentaa, mutta se sopii hyvin tuoresalaattien ja myös juusto- ja lihasalaattien kastikkeisiin.

Kookosöljy on epäterveellinen kasviöljy

Öljy sopii päivittäiseen ruoanlaittoon.

Kookosöljy sisältää poikkeuksellisesti runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, mikä tekee öljystä melko epäterveellisen. Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulaa kuumentaessa juoksevaksi.

Kookosöljyä käytetään esimerkiksi munkkien paistoon, leivontaan tai muuhun ruoanlaittoon, mikäli sen voimakkaasta mausta pitää. Kookosöljyä voi hyödyntää myös kauneudenhoidossa.

Maissiöljy kestää uppopaistamisenkin

Maissiöljy on vaalea, miedon makuinen ja tuoksuton öljy. Maissiöljy soveltuu loistavasti paistamiseen, myös uppopaistamiseen. Uppopaistamisen jälkeen öljyn voi suodattaa uutta käyttöä varten.

Pähkinä- ja manteliöljy

Pähkinä- ja manteliöljyä saadaan mekaanisesti puristamalla. Pähkinä- ja manteliöljyissä on usein voimakas tuoksu ja maku, joten ne ovat parhaimmillaan salaateissa ja ruokien viimeistelyssä maun antajina.

Pähkinäöljy säilyy huonosti, joten sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa etenkin avaamisen jälkeen.

Soijaöljy on maailman käytetyin

Soijaöljy on maailman käytetyin öljy. Se on väriltään vaaleankeltaista. Soijaöljy voidaan valmistaa kylmäpuristamalla tai neitsytöljynä, jolloin se on kalliimpaa.

Tämä ei sovi soija-allergikoille, mutta muissa tapauksissa soijaöljy on rypsiöljyn kaltainen moniottelija, joka sopii niin paistamiseen kuin muuhunkin ruoanlaittoon.

Öljy sopii päivittäiseen ruoanlaittoon.

Seesamiöljy maustaa ruoan

Seesaminsiemenistä valmistettu öljy on suosittua etenkin Aasiassa. Aasiassa öljy valmistetaan paahdetuista siemenistä, kun taas Euroopassa paahtamattomista siemenistä, joten öljyn maku vaihtelee jonkin verran valmistusmaan mukaan.

Vaaleaa seesamiöljyä käytetään itämaisissa ruoissa paistamiseen ja tummaa maustamiseen, sillä tumma palaa herkemmin. Seesamiöljy lisätään mausteeksi ruokaan vasta kypsennyksen loppupuolella.

Avokadoöljy kestää kuumentamisen

Avokadoöljyä saadaan hedelmälihasta puristamalla. Pehmeän ja miedon makuista avokadoöljyä voi käyttää salaatinkastikkeena, leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.

Se sopii myös paistamiseen, sillä se kestää korkeita lämpötiloja. Öljyn savuamispiste on 255 astetta.

Camelinaöljy on ravintorikas

Camelinaöljy on suhteellisen uusi, Suomessa kehitetty ruokaöljy, jota saadaan camelina- eli ruistankio-öljykasvin siemenistä kylmäpuristamalla. Camelinaöljy sisältää runsaasti Omega 3 -rasvahappoja, jotka tekevät hyvää verenpaineelle ja sydänterveydelle.

Camelinaöljy sopii hyvin kaikenlaiseen ruoanlaittoon, ja kestää hyvin kuumennusta ja paistamista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilieden suuri öljyopas – näin hyödynnät eri kasviöljyt ruoanlaitossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.