Ruoka

Kovat herkuttelujuustot

Juustoilla on helppo herkutella, mutta vaihtoehtojen makumaailma on valtaisa. Esittelemme nyt erilaisia herkuttelujuustoja ja niiden käyttötapoja.

kovat juustot

Juustot luokitellaan koviksi, kun ne ovat koostumukseltaan kiinteitä ja sisältävät vähemmän nestettä kuin muut juustot. Niitä kypsytetään yleensä pitkään ja niissä on kova syötäväksi kelpaamaton kuori.

Nostalginen Comté

Ranskalaista Comté-juustoa on valmistettu jo 1100-luvulta saakka Juran vuoristoseudulla. Comté valmistetaan pastöroimattomasta lehmänmaidosta ja se luokitellaan kovaksi ja kittipintaiseksi juustoksi. Suureen ja keltaiseen, noin 40 kiloa painavaan Comté-juustoon tarvitaan 500 litraa maitoa. Nuorena Comté maistuu pehmeältä ja hedelmäiseltä, mutta maku muuttuu pähkinäisemmäksi. Se sopii loistavasti myös ruoanlaittoon, vaikkapa fondueen, gratiineihin ja salaattiin.

Gruyère alpeilta

Länsi-Sveitsistä, Gruyèresin kaupungista on kotoisin alppijuusto Gruyère. Se on lehmänmaidosta valmistettu, kova ja kypsytetty juusto. Sen voimakas aromi ja maku vaihtelevat kypsytysajasta riippuen miedosta voimakkaaseen. Nuoren juuston maku on hedelmäinen ja täyteläisen kermainen. Pidempään kypsyneiden réserve-juustojen maku on pähkinäinen ja maanläheinen. Gruyère sopii fondue-juustosekoituksiin, mutta myös juustotarjottimelle ja piirakoihin.

juustolautanen

Manchego

La Manchan maakunnasta tuleva lampaanmaidosta valmistettu Manchego on tunnetuin espanjalainen juusto. Manchegoa valmistetaan muutaman kuukauden ikäisestä jopa yli vuoden ikäiseen versioon. Manchego on sylinterin muotoinen, tiivis ja mureneva juusto, jota ympäröi sahalaitaraidoitusta muistuttava kuvio, josta juuston tunnistaa. Manchego on täyteläisen kermainen ja maultaan pähkinäisen mieto herkuttelujuusto, joka käy myös täydellisesti ruoanlaittoon.

Mahtava emmental

Suurista rei’istään tunnettu emmental-juusto on kooltaan yksi maailman suurimmista. Yksi tahko voi painaa reilusti yli 100 kiloa. Yksi tunnetuimmista on emmentaljuusto, jota kutsutaan niin reikäjuustoksi kuin sveitsinjuustoksikin. Myös kotimaassamme valmistetaan kansainvälisestikin palkittua Valion Mustaleimaa, jonka maku on miellyttävän pähkinäinen ja täyteläinen. Pitkään kypsytetyt emmentaljuustot sopivat herkutteluun ja ruoanvalmistukseenkin.

Kovat juustot ruoanlaitossa

Kovilla juustoilla voi herkutella sellaisenaan, mutta niistä syntyy myös monia maukkaita herkkuja.

juustofondue

Juustofondue on mainio ruoka syksyisiin illanistujaisiin. Fonduehen voi sekoittaa eri juustoja, kuten gruèrea, emmentalia ja cheddaria.

Illanistujaisten tarjottavaksi sopivat myös helpot jalopeno-juustoruudut, jotka saavat potkua jalopenoviipaleista ja täyteläisyyttä emmentalista.

Juusto-yrttisolmut syntyvät helposti valmiista voitaikinasta, joka täytetään salaattijuustolla, emmentalilla ja tuoreilla yrteillä ja kiepautetaan hauskoiksi solmuiksi.

parsakaaliquiche

Kolmen juuston parsakaaliquiche on täyteläisen juustoinen kasvispiirakka, johon käytetään emmentalia, parmesaania ja sinihomejuustoa.

Juustolautanen sopii tarjottavaksi yhtä hyvin alkuruokana tapasten tapaan kuin aterian päätteeksikin. Lautaselle kootaan muutama viipale manchegoa sekä gruyèrea, joiden päälle valutetaan hunajaa ja ripotellaan saksanpähkinöitä.

Tapaslautaselle sopii myös marinoitu manchego, joka saa maustua yrteillä maustetussa sitrusmarinadissa muutaman tunnin.

Lue lisää juustoista:
Jouluillan juustotarjotin
Fondue-ilta ystävien kesken
Vuohenjuusto antaa makua
Pizzajuusto x 3
Ruoka.fi: Suomalainen juustofondyy

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Pauliina Salonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kovat herkuttelujuustot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.