Kreikkalainen ruoka ihastuttaa aitoudellaan

Kreikkalainen ruoka on juurevaa ja konstailematonta, yksinkertaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa.

Kallista lihaa ja kalaa rikastutetaan kasviksilla, kastikkeissa maistuvat tomaatti, valkosipuli, yrtit ja öljy. Pavut, linssit ja kikherneet sekä muut palkokasvit tuovat aterioihin edullista ruokaisuutta.

Lammasta ja naudanlihaa syödään yleensä juhla-aterioilla.

Mezes

Kreikkalainen ateria alkaa meze-valikoimalla, joka on koottu pikkuherkuista.

Tarjolla on fetaa, merenherkkuja, dolmades-viininlehtikääryleitä, horiátiki-salaattia, melitzano-munakoisotahnaa ja taramosalata-mätitahnaa ja paksuun jogurttiin sekoitetusta kurkkuraasteesta, yrteistä ja sitruunamehusta sekoitettua tzatzikia.

Feta

Suolaveteen säilötty, valkoinen lampaan- tai vuohenmaitojuusto, feta, on ruokakulttuuri-ikoni. Suolainen ja vahvan jälkimaun jättävä juusto on hyvä ruokahalun herättäjä. Sitä syödään sellaisenaan ja lisätään salaatteihin, patoihin, keittoihin, piiraisiin ja lihapyöryköihin. Kokeile fetaa hedelmien, kuten vesimelonin tai viikunoiden kanssa jälkiruokana.

Meren herkut

Kala tarjotaan keitettynä, paistettuna tai grillattuna sellaisenaan sitruunan ja perunoiden kera. Hyvää, vastapyydettyä kalaa ei pidä pilata liialla maustamisella. Kala maustetaan suolalla, pippurilla, öljyllä ja sitruunalla. Laakerinlehdet ja leipämurskakuorrutus antavat kreetalaiselle sitruunakalalle houkuttelevaa koreutta.

Kokeile myös muita kreikkalaisia ruokia:

Moussaka
Lammaspaisti
Kreikkalainen mureke
Purjotäytteinen filorulla
Kreetalainen linssikeitto
Viininlehtikääryleet
Spanokopita eli feta-pinaattipiirakka
Kreetalainen villivihannesmunakas
Kreikkalainen sarvi

Kuvat: Norman Ojanen

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kreikkalainen ruoka ihastuttaa aitoudellaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X