Kronitsit, donitsit, churrot, munkit sekä kolme muuta rapeaa leivonnaista vappuherkuiksi
Espanjalaiseen aamiaisperinteeseen kuuluvat churrot sopivat täydellisesti myös Suomen vappuun. Taikina syntyy varsin vikkelästi ilman hiivaa, mutta sen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja paistaa lämpimät herkut seuraavana päivänä suoraan vappubrunssille. Kaneli-sokerilla päällystettyjä pieniä munkkitankoja on kiva dippailla suussa sulavaan suklaakastikkeeseen.
Tippaleipä on rapea vappuklassikko, joka tällä reseptillä valmistuu varsin perinteiseen tapaan. Sujauta taikina esimerkisi puhtaaseen ketsuppipulloon, josta saat näppärästi pursotettua sitä kuumaan paistoöljyyn. Viimeistele valmiit leivonnaiset tomusokerilla ja herkuttele siman kanssa.
Tätä on pakko kokeilla! Kronitsi on croissantin ja donitsin hybridi. Se yhdistää donitsin maun ja croissantin rapeuden, joten lopputulos ei voi olla muuta kuin täysi kymppi.
Mitäpä jos tänä vappuna kokeilisit rosetteja? Niiden valmistukseen tarvitset vain rosettiraudan, muu tarvittava löytyy luultavasti jo valmiiksi kaapistasi. Näiden rosettien maku muistuttaa tippaleipää, jossa on häivähdys appelsiinia. Se syntyy appelsiininkuoriraasteesta, jota ripotellaan sokerin kanssa valmiiden leivonnaisten päälle.
Myös nämä, gluteenittomaankin ruokavalioon sopivat uppopaistetut herkut maistuvat vappuna. Tee herkullinen frittitaikina riisijauhoista sekä kookoshiutaleista ja -maidosta, pyöräytä paloitellut banaanit siinä ja friteeraa ne sitten rapsakoiksi rypsiöljyssä. Banaani-kookosnugetit ovat herkkua sellaisenaan, jälkiruokastikkeeseen dipattuna tai raikkaan sorbetin tai jäätelön kera nautiskeltuna.
Jos rasvalla läträäminen ja uppopaistaminen ei innosta, tee donitseja. Nämä herkut paistuvat nimittäin uunissa kätevästi donitsipellillä. Sitruuna antaa leivonnaisille keväistä raikkautta.
Jos näiden herkkujen jälkeen mieli kaikesta huolimatta halajaa munkkeja, kokeile höystää perinteinen taikina kuivatuilla mustikoilla. Pyöräytä valmiit mustikkamunkit sokerissa tai upota ne sitruunaiseen sokerikuorrutteeseen.
Myös nämä herkut maistuvat vappuna:
Keskustelu
Kommentoi juttua: Kronitsit, donitsit, churrot, munkit sekä kolme muuta rapeaa leivonnaista vappuherkuiksi