tattaripaneroitua kuhaa

Kuha kuuluu ruokakalojen kermaan

Milloin viimeksi valmistit kuhaa? Kuha on maukas kala ja oiva arki-ruoan raaka-aine, joka taipuu myös fiiniksi viikonloppuruoaksi.

Uudenmaan maakuntakalaksi valittu kuha on makean veden kala, jonka tunnistaa helposti todelliseksi petokalaksi. Sillä on suuri suu, terävät ja vahvat hampaat ja piikikäs selkäevä. Kuhan ulkomuotoa kuvaa hyvin sen latinankielinen nimi lucioperca eli haukiahven.

Verkoilla lähes ympärivuotisesti pyydettävä kuha on taloudellisesti arvokkaimpia kalojamme. Se on merkittävä sekä ammattikalastukselle että vapaa-ajankalastukselle.

Lue myös: Mieto kuha maistuu koko perheelle

Kuha on arvostettu ruokakala

Ruokakalana kuha hipoo täydellisyyttä. Sen vaalea liha on mietoa, mutta maukasta. Kuhan ruodot ovat suuria ja siksi ne on myös helppo poistaa.

Kotimaisista sisävesistä pyydetty kuha on myös ekologinen valinta ja merkitty WWF:n kalaoppaassa vihreällä värillä eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon. Sen sijaan Saaristo- ja Selkämereltä sekä Viron, Latvian ja Liettuan sisävesistä pyydettyä kuhaa kannattaa ostaa harkiten.

Kuha on sisävesien petokala ja siksi siinä voi olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia. Toukat tuhoutuvat kuitenkin oikealla käsittelyllä. Kunnon kypsennys, lämminsavustus tai vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat. Eli jos haluat käyttää kuhaa raakana tai graavattuna, kala on aina ensin pakastettava.

Kuhaa voi ostaa kaupasta fileinä tai kokonaisena. Monen mielestä kuha on parhaimmillaan painaessaan vajaasta kilosta suunnilleen puoleentoista kiloon. Kuhan oma hieno aromi pääsee parhaiten esille, kun kuhafileet paistaa hyvin pannulla sellaisenaan tai leivitettyinä. Kuha sopii hyvin myös uunissa kypsennettäväksi ja valmistuupa siitä myös varsin maukas viikonloppupasta. 

Kuha kypsyy näppärästi uunissa

Helppo ja kärytön tapa valmistaa kuha on kypsentää se uunissa. Rapu-kuha-perunasoselaatikko on täydellinen sunnuntailounas, josta parhaassa tapauksessa jää syötävää myös seuraavalle päivälle. Kuuman, voilla samettiseksi silatun perunamuusin alta paljastuu kermainen kalakastike, jota höystävät sitruuna, tilli ja katkaravut.

rapu-kuha-perunasoselaatikko

Kermainen rapu-kuha-perunasosevuoka nautitaan sitruunaisen aiolin kera. Kuva: Pekka Holmström

Välimeren tapaan maustetussa kuhassa puolestaan maistuvat yrtit, valkosipuli ja oliivit. Makeat kirsikkatomaatit sekä veikeän aromikas fenkoli muhivat valkoviinin säväyttämässä uunivuoassa kalan kanssa rinta rinnan.

välimeren kuha

Välimeren tapaan maustetussa kuhavuoassa kohtaavat makeat kirsikkatomaatit, yrtit ja kalamataoliivit. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohjeet:

Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Välimeren kuhaa

Tee fiini kalapasta kuhasta

Kalastajan pastassa kuha kohtaa simpukat, fenkolin ja kielen vievän kermakastikkeen, jota chili, valkosipuli ja anisviina Pernod tai Ouzo maustavat. Kalastajan pasta voi alkuun vaikuttaa vaivalloiselta, mutta on juuri sellainen kiireettömän sunnuntaipäivän ruoka, jota tarjoaa mielellään vähän fiinimmillekin viikonloppuvieraille.

kalastajan pasta

Kalastajan pastassa kuhan kaverina on simpukoita ja jättikatkarapuja. Kermaisen kastikkeen maustaa tilkka anisviinaa. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Kalastajan pasta

Paneroi meheväksi ja rapeaksi

Helpoimmillaan voissa paistettu kuha ei kaipaa mausteekseen kuin suolaa ja pippuria sekä tilkan sitruunamehua. Tattaripanerointi tuo paistetulle kuhafileelle kuitenkin herkullisen makuvivahteen ja rapean rapsakan pinnan.

Kasta ruodottomat kuhafileet ensin kananmunassa ja pyöräytä sitten kauttaaltaan tattarirouheessa. Paista tattaripaneroidut kuhafileet nopeasti pannulla kullanruskeiksi. Pari minuuttia molemmin puolin riittää jottei pinta kärähdä tai kala kypsy yli ja kuivahda.

tattaripaneroitua kuhaa

Tarjoa tattaripaneroidut kuhafileet simppelisti sitruunalohkojen ja tuoreen tillin kera. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Tattaripaneroitua kuhaa 

Kuhaa rullaten

Kuhafileet voi kääriä myös rulliksi ja tarjotaan herkullisten kastikkeiden kanssa. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei peitä kuhan omaa makua liian voimakkailla lisukkeilla ja mausteilla. 

Erilaiset yrtit ja miedon maukas valkoviinikastike ovat kuharullien parhaita kavereita, kuten oheisista ohjeita huomaat. 

kuharullat ja höyrytetyt vihannekset

Kuha on vähärasvainen kala, joka sopii myös keventäjän ruokavalioon. Kuva: Mirva Kakko

Ohjeet:

Kuharullat ja höyrytetyt vihannekset

Pinaatti-kuharullat ja lipstikkakastike

Lähteet: Pro Kala, Kalatalouden keskusliitto ja Ruokatieto

Keskustelu

Kuha on huonoimpia kaloja järvessä!

No, kyllä hauki on vielä pahempi. Haiseekin metalliselle. Kuha tulee sitten seuraavana särjen rinnalla. Särki ei ole niin pahan makeinen, mutta kaikenkaikkiaan työläämpi.

Kuha on muikun ja ahvenen jälkeen listalla seuraavana. Saahan vaikka kaurapuuron piloille jos kokkilla on taito ruosteessa

Kuha kuuluu suomen parhaipiin kaloihin.täytyy tietää miten laittaa katsokaa ohjeet onnistutte varmasti!!

Outoa porukkaa on täällä kun haukkuvat kuhaa mutta sehän onkin todella niin ettei kaikki osaa sitä laittaa, kaiken saa pilalle jos tohelo on. Siika, silakka ja kuha sekä ahven ovat parhaita näin kalastaja-kokin mielestä.

Kommentoi juttua: Kuha kuuluu ruokakalojen kermaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X