Ruoka

Kuha sopii arkeen ja juhlaan – katso, miten monella tavalla rakastetun kalan voi kokata

Kuha on maukas kala ja oiva arkiruoan raaka-aine, joka taipuu myös fiiniksi viikonloppuruoaksi. Kokosimme ohjeet kuhan valmistukseen sekä maukkaat reseptit joka tilanteeseen ja makuun.

Kuha maistuu taivaalliselta paistettuna ja graavattuna sekä keittoihin sujautettuna ja cevicheen kuutioituna. Pastaankin kuhasta on, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Lue myös: Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

Kuha on makean veden kala, jonka tunnistaa helposti todelliseksi petokalaksi. Sillä on suuri suu, terävät ja vahvat hampaat sekä piikikäs selkäevä. Kuhan ulkomuotoa kuvaa hyvin sen latinankielinen nimi lucioperca eli haukiahven. 

Verkoilla lähes ympärivuotisesti pyydettävä kuha on taloudellisesti arvokkaimpia kalojamme. Se on merkittävä kalalaji sekä ammattikalastukselle että vapaa-ajankalastukselle.

Kuhan paistaminen 

Kuha on kerrassaan koukuttavan herkullista yksinkertaisesti pannulla paistettuna. Helpoimmillaan voissa paistettu kuha ei kaipaa mausteekseen kuin suolaa ja pippuria sekä tilkan sitruunamehua. Kuhan voi paistaa sellaisenaan tai halutessaan paneroida maukkaaksi. Tärkeää on, ettei kalaa paista kuivaksi. Nopea paisto kuumalla pannulla riittää niin, että kala jää sisältä herkullisen meheväksi. 

Tattaripanerointi tuo paistetulle kuhafileelle herkullisen makuvivahteen ja rapean rapsakan pinnan. Kasta ruodottomat kuhafileet ensin kananmunassa ja pyöräytä sitten kauttaaltaan tattarirouheessa. Paista tattaripaneroidut kuhafileet nopeasti pannulla kullanruskeiksi. Pari minuuttia molemmin puolin riittää jottei pinta kärähdä tai kala kypsy yli ja kuivahda.

Myös parmesaani sopii loistavasti kuhan kaveriksi. Kokeile aromikasta juustoa vaikkapa leivitykseen yhdessä vehnäjauhojen kanssa. Helppo parmesaanikuha maistuu taivaalliselta pestolla maustetun perunasoseen kera.

Kuha uunissa: herkkua vähällä vaivalla

Helppo ja kärytön tapa valmistaa kuha on kypsentää se uunissa. Kuhan voi kypsentää uunissa fileenä tai kätkeä vaikkapa kermaisessa kastikkeessa samettisen perunasoseen alle. 

Leivinpaperipaketeissa kypsennetty kala on kätevä ja helppo tapa valmistaa takuuvarmasti mehevä kuha. Kasvikset ja kuha muhivat mausteiden kanssa uunissa herkullisiksi annoksiksi.

Rapu-kuhakastikkeella silattu kala-perunasoselaatikko on täydellinen sunnuntailounas, josta parhaassa tapauksessa jää syötävää myös seuraavalle päivälle. Kuuman, voilla samettiseksi silatun perunamuusin alta paljastuu kermainen kalakastike, jota höystävät sitruuna, tilli ja katkaravut. 

Välimeren tapaan maustetussa kuhassa puolestaan maistuvat yrtit, valkosipuli ja oliivit. Makeat kirsikkatomaatit sekä veikeän aromikas fenkoli muhivat valkoviinin säväyttämässä uunivuoassa kalan kanssa rinta rinnan.

Kuha: reseptit moneen makuun

Kuhafileet voi kypsentää myös monella muulla tapaa. Kevyt ja varsin herkullinen tapa kypsentää kuha on kääriä fileet rulliksi ja tarjota ne erilaisten kastikkeiden kanssa. Rullien sisään voi kätkeä vaikkapa yrttejä tai mehevää pinaattitäytettä. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei peitä kuhan omaa makua liian voimakkailla lisukkeilla ja mausteilla.  

Kalastajan pastassa kuha kohtaa simpukat, fenkolin ja kielen vievän kermakastikkeen, jota chili, valkosipuli ja anisviina Pernod tai Ouzo maustavat. Kalastajan pasta voi alkuun vaikuttaa vaivalloiselta, mutta on juuri sellainen kiireettömän sunnuntaipäivän ruoka, jota tarjoaa mielellään vähän fiinimmillekin viikonloppuvieraille.

Tempuroitu kuha tarjotaan japanilaiseen tapaan paneroituna ja rapeaksi uppopaistettuna. Tarjoa tempurakuha soijakastikkeen, wasabin ja säilöttyjen inkiväärilastujen kanssa.

Vai mitäpä jos sujauttaisit kuhafileet kalaisaan lasagneen? Pinaattisten pastalevyjen välissä vuorottelevat kalan kanssa mehevä kasvisseos ja täyteläinen juustokastike.

Kuhaa alkuruoaksi monella tapaa

Herkullinen tapa saada kuhaan uutta makua, on leikata filee ohuiksi viipaleiksi ja marinoida yön yli sitruunan, valkoviinin ja tuoreiden yrttien maustamassa marinadissa. Marinoitua kuhaa voi tarjota paitsi alkupalana, myös lounasherkkuna kuumien, keitettyjen perunoiden, salaatin ja hienoksi hakatun tai marinoidun punasipulin kanssa.

Marinoidun kuhan lisäksi kannattaa maistaa myös Perusta lähtöisin olevaa cevicheä. Siinä kala leikataan pieniksi kuutioiksi ja raakakypsytetään limetinmehulla. Chili ja thaikastike antavat ruokaan itämaisen makuvivahteen. Kuha-cevichen voi tarjota sellaisenaan tai vaikkapa sormisyötävänä napakan salaatinlehden päältä.

Lohesta ja kuhasta valmistettu carpaccio on hienostunut tarjottava vaikkapa joulun kalapöydässä. Suola, valkopippuri ja tilkka sitruunamehua riittävät mausteeksi, jotta kalan hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa.

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Kuhakeitto: mausteilla ja höysteillä jujua

Kuhakeitto tuo vaihtelua perinteiseen kalasoppan. Itse tehty kalaliemi ja reilu loraus kuohukermaa, ovat tämän kuhakeiton maun salaisuus.

Välimeren kalapullakeitossa kuhasta tehdään maukkaita kalapullia, jotka maistuvat tomaatin, tabascon ja valkoviinin maustamassa liemessä. 

Vietnamilainen kalakeitto tehdään kuhan lisäksi lohesta ja aasialaisista mausteista. Raaka-ainelista on pitkä mutta täydellinen makujen tasapaino palkitsee vaivan.

Vai mitäpä jos upottaisit kuha kaveriksi keittoon perunan sijaan riisiä? Riisi-kalakeitto on kevyt mutta ruokaisa ja maistuu herkullisesti tillille sekä vienosti valkosipulille.

Kuha on loistava ruokakala

Ruokakalana kuha hipoo täydellisyyttä. Sen vaalea liha on mietoa, mutta maukasta. Kuhan ruodot ovat suuria ja siksi ne on myös helppo poistaa.

Kotimaisista sisävesistä pyydetty kuha on myös ekologinen valinta ja merkitty WWF:n kalaoppaassa vihreällä värillä eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon. Sen sijaan Saaristo- ja Selkämereltä sekä Viron, Latvian ja Liettuan sisävesistä pyydettyä kuhaa kannattaa ostaa harkiten.

Kuha on sisävesien petokala ja siksi siinä voi olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia. Toukat tuhoutuvat kuitenkin oikealla käsittelyllä. Kunnon kypsennys, lämminsavustus tai vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat. Eli jos haluat käyttää kuhaa raakana tai graavattuna, kala on aina ensin pakastettava.

Kuhaa voi ostaa kaupasta fileinä tai kokonaisena. Monen mielestä kuha on parhaimmillaan painaessaan vajaasta kilosta suunnilleen puoleentoista kiloon. Kuhan oma hieno aromi pääsee parhaiten esille, kun kuhafileet paistaa hyvin pannulla sellaisenaan tai leivitettyinä.

Kuha sopii hyvin myös uunissa kypsennettäväksi ja valmistuupa siitä myös varsin maukas viikonloppupasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuha sopii arkeen ja juhlaan – katso, miten monella tavalla rakastetun kalan voi kokata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.