Ruoka

Kuinka kauan juusto säilyy jääkaapissa? Homeista juustoa ei välttämättä tarvitse heittää suoraan roskakoriin

Parhaiten avattu juusto säilyy jääkaapissa enintään kahdeksassa asteessa. Asiantuntija kertoo, mitä eroa on pehmeiden ja kovien juustojen säilymisessä.

Tuliko ostettua hieman isompi juustokimpale, jota ei parissa päivässä hotkaise? Tai epäilyttävätkö juuston pintaan ilmestyneet tummat laikut tai kummallinen haju?

Kysyimme Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinoselta, kuinka kauan juusto säilyy jääkaapissa avattuna ja mistä tietää, onko juusto syömäkelpoinen.

1. Avattu juusto säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa tai pussissa

Juustopakkauksessa oleva parasta ennen -päivä on määritelty avaamattomalle tuotteelle eikä välttämättä kerro siitä, kuinka kauan juusto säilyy jääkaapissa avattuna.

Useimmat juustot säilyvät parhaiten jääkaapissa enintään +8 asteessa. Juusto kannattaa säilyttää suljetussa rasiassa tai pussissa, joka suojaa juustoa ja estää sen kuivumista.

Jotkin juustot voivat säilyä myös huoneenlämmössä. Juustoa tulisi säilyttää huoneenlämmössä kuitenkin vain, jos tuotteen valmistaja on kertonut pakkausmerkinnässä sen olevan turvallista.

juusto huoneenlämmössä
Jos olet reissannut Etelä- ja Keski-Euroopassa, olet ehkä nähnyt juustoja lämpimässä. Kypsytettyjen juustojen maut voimistuvat, kun ne tarjotaan hieman lämmenneinä. © Kristiina Kurronen

2. Tuorejuuston säilyvyys on lyhyempi kuin kovan juuston

Juuston säilymisaika riippuu juustosta. Eri juustotyypit muodostavat erilaiset kasvualustat mikrobeille. Kovassa, pitkään kypsytetyssä juustossa on vähemmän mikrobien käytettävissä olevaa vettä ja se säilyy pehmeää tuorejuustoa pidempään.

Kovan juuston, kuten parmesaanin tai cheddarin, kohdalla juuston syöntikelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti. Hälytysmerkkejä ovat juuston muuttunut haju, maku ja ulkonäkö. Pehmeä tuorejuusto on paras käyttää noin parin päivän sisällä avaamisesta. Tarkka säilymisaika riippuu kuitenkin tuotteesta, ja on parhaiten tarkistettavissa pakkausselosteesta.

3. Home ei välttämättä pilaa koko juustoa

Jos valkohomejuustoon, tuorejuustoon tai muuhun pehmeään juustoon ilmestyy hometta, tulee tuote heittää pois, sillä näkymätön, haitallinen homerihmasto saattaa levitä koko juustoon. Homeiden tuottamat homemyrkyt voivat aiheuttaa esimerkiksi syöpää.

Kovien juustojen, kuten parmesaanin, kanssa ohjeistus ei ole aivan yhtä ehdoton. Kun juusto on riittävän kova, homerihmasto ei pysty tunkeutumaan syvälle juustoon. Kovan juuston kohdalla toimenpiteeksi riittää, että homeisen kohdan leikkaa reilulla kädellä pois.

Lue myös Anna.fi: Leikkaatko leivästä homeisen kohdan pois vai lentääkö koko leipä biojätteeseen? Näin asiantuntija itse tekisi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka kauan juusto säilyy jääkaapissa? Homeista juustoa ei välttämättä tarvitse heittää suoraan roskakoriin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.