Kuivatus säilöö kesän maut

Jo isoäidin äiti säilöi kuivaamalla. Nyt rapsakoiksi suupaloiksi kuivatut juureslastut, hedelmät ja marjat ovat trendiherkkuja.

Kasvikset kannattaa kuivata kesän satokaudella, kun maku ja aromit ovat parhaimmillaan. Parhaita kotikonstein kuivattavia raaka-aineita ovat yrtit, sienet, juureslastut, mustikat, puolukat ja omenaviipaleet.

Runsaasti vettä ja sokeria sisältävien marjojen, kuten mansikan ja vadelman, kuivuminen kestää pitkään. Siksi niitä kannattaakin pakastaa tai hillota kuivaamisen sijaan.

Kuivata uunissa tai huoneilmassa

Kodin lämpimät tilat, esimerkiksi lämpöpattereiden, jää- tai pakastekaappien yläpuoliset tilat, keskuslämmityskattilan läheisyys, sauna ja lattialämmitetty kylpyhuoneen lattia, ovat hyviä kuivatuspaikkoja. Kuivatustilan tulee olla puhdas, pölytön ja kuivatusalustalla suojattu.

Kuivatettaviksi sopivia kasviksia ovat huoneenlämmössäkin nopeasti kuivuvat pinaatit ja purjorenkaat.

Ohuiksi renkaiksi tai viipaleiksi leikatut tai raastetut juurekset, sipulit ja muut kasvikset kuivuvat kiertoilmauunissa ja kotikuivurissa. Ohuet suikaleet kuivuvat huoneilmassakin.

Juureslastuja voi viiltää juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Juuresten maku ja väri paranevat, jos juureksia ryöppää muutaman minuutin ajan ennen kuivatusta.

Uunissa kuivatettaviksi sopivat myös halkaistut, minikokoiset kirsikka- ja luumutomaatit. Uunissa kuivatettaessa lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen.

Parhaiten kuivaamiseen sopii kiertoilmauuni, jossa on hyvä ilmanvaihto. Kiertoilmauuniin voi asettaa kolmekin ritilää kerrallaan.

Kuumenna uuni 50 asteeseen ja kuivata ohuet juureslastut ritilällä leivinpaperin päällä. Kiertoilmauunissakin luukkua on hyvä pitää raollaan kuivatuksen ajan, jotta ilmanvaihtuvuus on riittävä.

Marjojen maut talteen

Myös marjojen maksimilämpötila on 50 astetta. Ensin kannattaa pitää matalaa lämpötilaa, etteivät marjat rikkoudu. Marjat kuivuvat koviksi. Ne painavat kuivina 10 prosenttia tuoreiden painosta.

Hedelmien ja marjojen kuivatus onnistuu kuivureissa ja uunissa. Ohueksi leikattuja omenarenkaita voi kuivata huoneilmassakin narussa, mutta kuivatus kestää useita päiviä. Omenat jäävät kuivatuksen jälkeenkin nahkeiksi.

Mustikat, pihlajanmarjat, puolukat ja marja-aroniat kuivuvat hyvin, samoin mansikat ohuina viipaleina. Jos omenaviipaleet haluaa pitää vaaleina, ne voi kastaa ennen kuivausta askorbiinihappoliuokseen.

Lisää vinkkejä kuivaamiseen ja muuhun säilöntään:

Sienien kuivaaminen
Säilöntävinkkejä kotikokille
Pakasta kotipuutarhan hedelmiä ja kasviksia
Ruoka.fi: Hilloa helposti

Kuvat: Kristiina Kurronen, Jorma Marstio ja Seppo Saarentola

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuivatus säilöö kesän maut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X