Ruoka

Kuppi kuumaa, kiitos

Teekannu

Kupillinen teetä rauhoittaa, virkistää ja lämmittää. Uusia makuelämyksiä saat, kun valitset pussiteen sijaan ihanaa irtoteetä.

Pieni teeopas

Teelehtien ikä vaikuttaa teen laatuun. Keltainen ja valkoinen tee ovat arvostetuimpia laatuja. Arvostetuimpia teelehtiä ovat kasvin latvuksen nuoret lehdet ja ne, jotka kasvavat kukintojen kiinnityskohdista.

Musta eli punainen tee on länsimaissa tunnetuin teejuoma. Se valmistetaan loppuun asti hapetetusta mustasta teestä. Valmistustapa poistaa teestä kitkeryyden, joten mustan teen valmistamiseen voidaan käyttää myös vanhoja lehtiä. Hauduta musta tee juuri kiehumaan alkaneessa vedessä. Kokeile tehdä tavallisesta mustasta teestä tuoksuvaa maitoteetä.

Erityisesti vihreän teen on arveltu parantavan muistia. Sen valmistuksessa hapetus keskeytetään altistamalla teelehdet lämmölle. Hauduta tee 70–80-asteisessa vedessä. Juomasta voi valmistaa myös virkistävää jääteetä.

Teekukkajuoma

Valkoinen tee valmistetaan teepensaan yläosan juuri avautuneista nupuista ja kärkilehdistä. Sitä ei hapeteta, vaan lehdet saavat kuivua auringossa.

Keltainen tee varastoidaan poimimisen jälkeen pimeässä, hapettomassa tilassa. Keltaisen teen valmistus oli pitkään keisarillinen salaisuus, jonka mukaan teelehdet kääritään kevyen paahtamisen jälkeen päiviksi paperiin, joka saa aikaan ei-entsymaattisen hapetusreaktion.

Kehittele oma lempiteesi

Chai

Erilaisilla mausteilla teestä voi löytää aivan uusia makuja. Kokeile esimerksi mausteita kardemummateetä tai itämaista minttuteetä. Näyttävä teekukkajuoma on puolestaan kaunis katsellakin.

Kokeilunhaluisen teeintoa voi tyydyttää ekstoottinen chai. Kofeiiniton rooibos sopii hyvin lämpimäksi iltajuomaksi. Pakkasten purressa tuoksutee lämmittää vaikkapa hiihtolenkillä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuppi kuumaa, kiitos

Taneli

Vihreä tee kuulemma edistää sokeriaineenvaihduntaa, juon sitä siksi päivittäin, mutta vie aikaa ennen kuin se maistuu hyvältä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.