Kuppikakku hurmaa makeanystävät – kuorrutettu muffini on kahvipöydän kaunistus

Kuppikakku on kahvipöydän suloinen ja koristeellinen hurmuri, joka on valloittanut herkuttelijat ympäri maailman. Leivo ohjeillamme kuppikakkuja juhliin, ystävälle tai ihan vain omaksi iloksi.

Kuppikakku eli amerikkalainen cupcake-leivonnainen on villinnyt makeanystävät ja innokkaat leipurit. Näyttävä ulkonäkö ja kielen vievät makuyhdistelmät hurmaavat vaativammankin herkkusuun.

Lue myös: Muffinssivuoka on keittiön todellinen monitoimipelti! Lukijat paljastavat nerokkaimmat käyttövinkit

Kuppikakkuja kutsutaan usein myös vuokaleivoksiksi tai muffineiksi, mutta periaatteessa kuppikakku on muffinia hiukan makeampi, vähemmän mureneva ja komealla kuorrutuksella viimeistelty. Tuhdeimmissa kuppikakuissa leivosten uumenissa piilottelee herkullinen hillo-, kinuski- tai suklaasydän.

Hurmaavan maun lisäksi suosiota selittää kuppikakkujen viettelevä ja näyttävä ulkonäkö. Kuppikakku kruunataan runsaalla kuorrutuksella, joka pursotetaan korkeaksi keoksi leivonnaisen kruunuksi.

Suuri tarjoiluvati täynnä koreita kuppikakkuja onkin niin upea näky, että sillä voi mainiosti korvata täytekakun juhlapöydässä.

kuppikakku

Kuppikakku saa komean viime silauksen kuorrutteesta ja koristeista. Kuorruttamiseen sopii esimerkiksi voikreemi, kermavaahto, tuorejuusto tai marenki. Kuva: Pekka Holmström

Kuppikakku: marjaisat ja hedelmäiset maut hurmaavat

Marjaisat ja hedelmäiset kuppikakut ovat kuppikakkujen aatelia ja maistuvat ihanilta erityisesti kesäjuhlissa. Suloiset mansikka-cupcakes-leivonnaiset saavat pinnalleen suussa sulavaa voikreemiä ja koristeeksi vaaleanpunaisia sokerikristalleja sekä kandeerattuja ruusunterälehtiä. 

Raparperimuffinien taikinaan lisätään raparperia pieninä kuutioina. Hurmaaviksi kuppikakuiksi ne muuttuvat, kun hunnutat pinnan kermavaahtopilvellä ja tuoreilla mansikoilla. 

Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinit haastavat perinteisen marenkitortun. Marengilla hunnutetuissa kuppikakuissa maistuu limerahka ja suussa sulava appelsiini-sitruunakiisseli.

Suklaa sulostuttaa kuppikakut

Suklaiset kuppikakut maistuvat kaikille. Suklaan lisäksi leivonnaisiin voi ujuttaa myös muita makua antavia raaka-aineita, kuten lakritsia. Aikuisten leivonnaisia maustavat viski tai marsala-viini. Lasten kuppikakut voi koristaa vaikka hauskoilla sokerikoristeilla. 

Vaahtokarkkikuppikakut taltuttavat pahimmankin makeanhimon ja hauska yllätys paljastuu vasta herkkua haukatessa. Vaahtokarkeilla täytetyt leivokset saavat koristeekseen marenkimaisen kuorrutteen.

Tai leivo kuppikakku lempparisuklaatasi hyödyntäen. Tikkarimuffineissa hurmaa suosittu Geisha-suklaa ja helppotekoinen tuorejuustokuorrute. Pätkis-muffinit puolestaan maistuvat ihanasti suomalaisten suosikkisuklaapatukalle. Upeat herkkuleivonnaiset viimeistellään samettisella minttusuklaakuorrutuksella.

Suklaan makupariksi voi yhdistää myös makeita marjoja. Vadelma-valkosuklaamuffinit ovat yhtä aikaa kesäisen raikkaita ja ihanan makeita, kun ne kuorrutetaan suussa sulavalla valkosuklaakreemillä.

Kuppikakut maustuvat kanelilla, inkiväärillä tai rosmariinilla

Rohkea leipuri maustaa kuppikakut ronskisti esimerkiksi kanelilla, neilikalla ja inkiväärillä tai piparkakkumausteella, jolloin ne hurmaavat syksyn ja talven juhlien kahvipöydässä. 

Valkosuklaarakeilla koristellut mehevät ja mausteiset kurpitsakuppikakut ihastuttavat pyhäinpäivän kekkereissä, piparkakku-kuppikakut sopivat täydellisesti joulun ajan juhlintaan.

Voisiko kuppikakku olla vaihteeksi myös suolainen? Miksipä ei! Vegaaniset kesäkurpitsakuppikakut saavat kauniin värinsä porkkanamehusta ja veikeän makunsa valkosipulista sekä timjamista. Kuohkea kuorrute on maustettu rosmariinilla.

Lue myös Anna.fi: Parhaat kuppikakkujen kuorrutukset saavat hymyn huulille – näin syntyvät lumiukot, kaktukset ja merenneidot

Kuppikakku: kuorrutus ja koristelu viimeistelee herkun

Kuppikakut voi koristella oman mielikuvituksen rajoissa. Kuorruttamiseen sopii esimerkiksi voikreemi, kermavaahto, tuorejuusto tai marenki. Pursotustapoja löytyy kymmeniä erilaisia, ja samaan leivonnaiseen voi yhdistää useamman väristä ja makuista kuorrutetta.

Kuorrute kannattaa pursottaa vasta täysin jäähtyneiden leivoksen päälle, jotta lämmin kuppikakku ei sulata vaivalla valmistamaasi kreemiä.

Koristelussa yksinkertaisimpia ovat erilaiset värikkäät nonparellit, mutta pinnalle voi lisätä myös tuoreita marjoja, kookoshiutaleita, rouhittuja pähkinöitä, keksipaloja, erilaisia makeisia tai suklaa-, marsipaani- ja sokerikoristeita.

Koristelun avulla kuppikakku taipuu sekä kevätjuhlien, pikkujoulujen että pääsiäisen tai halloween-juhlien kahvipöydän puheenaiheeksi.

Koristeet säilyvät kauniina, kun lisäät ne leivonnaisten päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Jos koristeet seisovat kuorrutteen päällä pidemmän aikaa, ne imevät itseensä kosteutta ja menettävät rapeuttaan. Strösselit voivat myös sulaa hieman ja marjoista irrota mehua, jolloin kuorrutteeseen jää ikävän näköisiä väriläikkiä.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuppikakku hurmaa makeanystävät – kuorrutettu muffini on kahvipöydän kaunistus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X