Kurkku raikastaa kesäherkut

Kesän ensimmäisiä kotimaisia kurkkuja kannattaa odottaa. Rapeista ja raikkaista kurkuista syntyy monta helppoa helleherkkua.

Kurkkuviipaleilla maustettu jäävesi on virkistävä ruoka- ja janojuoma. Lähes yhtä helposti valmistuvat kesäisen raikkaat kurkkulisukkeet, kuten mummolasta tutut tillintuoksuiset hölskytyskurkut.

Kesäiset etikkaliemikurkut saavat maustua parikymmentä minuuttia. Tarjoa etikkakurkut vaikka kalaruokien tai lihapullien lisukkeena.

Kreikkalainen tsatsiki saa makua mintusta, valkosipulista ja sitruunasta. Valuta raastettu kurkku ja jogurtti. Sekoita, mausta ja nauti!

Alkuruokana maistuu myös kesäisen raikas kurkkusushi, joka kietaistaan ohuen ohueen kurkkusuikaleeseen.

Salaateista, meloniviipaleista, kurkusta ja mansikoista saa lähes kalorittoman salaatin. Ruokaisuutta puutarhurin salaatti saa kotijuustosta, halloumista tai fetasta.

Raikas, kylmänä tarjottava kurkkukeitto syntyy jogurtista, kurkusta ja yrteistä. Juotava kurkkukeitto sopii alkukeitoksi tai janojuomaksi.

Tiesitkö tämän kurkusta?

Kurkku on vesipitoinen kasvi, jossa on vain 3 prosenttia kuiva-ainetta. Loppu 97 prosenttia on maukasta, kivennäispitoista vettä, jolla on terveysvaikutuksia.

Hyvä kurkku on kiinteä, kiiltäväkuorinen ja syvän vihreä. Hyvä keskipaino on noin 400 grammaa. Mitä pienempi kurkku, sitä napakampi ja kiinteämpi on sen rakenne.

Älä säilytä kurkkua jääkaapissa. Paras säilytyslämpötila on 10-14 astetta eli sama lämpö kuin hyvässä maakellarissa. Kelmuun pakattu kurkku säilyy huoneenlämmössä.

Viherpeukalo kasvattaa omat kesäkurkut kasvihuoneessa tai -lavalla. Kurkku on satoisa herkku, jonka kaipaaman trooppisen ilmaston voi loihtia lasi- tai muovihuoneeseen. Säilöttäviksi sopivat avomaankurkut tuottavat satoa ulkolavassakin.

Älä päästä kurkkuja liian suuriksi. Pienet kurkut sisältävät vähemmän vettä ja siemeniä.

Lue lisää kurkusta:
Kurkku
Kurkkuherkkuja kevääseen
Avomaankurkkua purkkiin ja pikkelssiin
Ruoka.fi: Maustekurkut

Kuvat: Suvi Laine

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kurkku raikastaa kesäherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X