Tuoretta kurkkua syödään yleensä sellaisenaan tai salaateissa, mutta kurkusta kannattaa valmistaa myös ruokaa.

Maku ja näkö

Hyvä kurkku on kiinteä ja suora, noin 400 grammaa painava, mehukas ja sen kuori on kiiltävä ja raikkaan vihreä. Vanhetessaan kurkut nahistuvat, veltostuvat ja muuttuvat mattapintaisiksi

Kurkku sisältää 96 prosenttia vettä ja vain vähän energiaa (9 kcal/ 100 g). Se ei sisällä lainkaan rasvaa ja on myös vähäsokerista. Kurkun raikas maku syntyy kasvin sisältämistä kivennäis- ja hivenaineista. Kivennäisaineista kaliumia (200 mg/ 100 g) on suhteessa eniten. Lisäksi kurkku sisältää pieniä määriä A-, K- ja C-vitamiinia.

Käyttö

Kurkku sopii sellaisenaan salaatteihin, leivälle sekä dipattavaksi ja siitä voi lingota myös mehua. Kurkusta tehtävät kylmät keitot ovat erinomaista hellepäivän syötävää. Kurkku sopii lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin, viipaleina paistettavaksi sekä keitettynä tai höyrytettynä kevyeksi lisäkkeeksi.

Koverretusta kurkusta voidaan tarjota myös juomia. Kurkusta leikataan sopivan mittainen pala, jonka sisus koverretaan teelusikalla ontoksi. Koverrettua sisusta voidaan soseuttaa juomiin tai pilkkoa salaattien joukkoon. Kurkkupikari ei kuormita luontoa eikä illan tiskaria, sillä sen voi syödä.

Käsittely ja säilytys

Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, se ainoastaan huuhdellaan ennen käyttöä

Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10 – +14 astetta. Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kelmuun pakattuna sitä voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaatin, vieressä.

Kokeile Kotilieden kurkkureseptejä:

Kurkkuveneet
Tzatziki
Kurkkujuoma
Peruna-kurkkukeitto
Tonnikala-kurkkusushit
Kurkkurelissi
Kurkkusalaatti

Lue myös:
Kurkkuherkkuja kevääseen
Avomaankurkkua purkkiin ja pikkelssiin
Vihreää ja raikasta avomaankurkkua

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kurkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X