Kurpitsa on vihannestiskin aurinkoinen pullukka

Lyhenevien päivien ja viilenevien ilmojen myötä saattaa torikojulla tai kaupan vihannestiskillä osua silmään aurinkoisen oranssi, pullean pyöreä kurpitsa.

Loppusyksyn sympaattiseen sesonkiherkkuun kannattaa tutustua paitsi sen valloittavan ulkomuodon, myös monikäyttöisyyden vuoksi.

Kurpitsaa voi käyttää etikkasäilykkeisiin, raastaa ruokien lisäkkeeksi ja paloitella salaatteihin. Se sopii mainiosti moniin lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, jälkiruokia ja kurpitsamarmeladia, jolla voi herkutella vaikka aamiaisella.

Kurpitsajuhlan herkut

Kurpitsa liitetään meilläkin usein lokakuun lopussa vietettävään halloweeniin. Vaikkei välittäisi halloweenin karnevaaliluonteesta, voi kuitenkin kurpitsasesongin kunniaksi järjestää kotona pienen kurpitsajuhlan, jossa pääroolissa on maukas ruoka.

Yhdestä suuresta kurpitsasta riittää hyvin useampaan ruokalajiin, ja kurpitsa kannattaa tietysti hyödyntää kokonaan, kuoria ja siemeniä myöten.

Tyhjäksi koverretun kurpitsan kuorta voi käyttää tarjoiluastiana, tai siitä voi tehdä sievän lyhdyn valaisemaan pihaa tai parveketta. Siemenet puolestaan kannattaa huuhtaista ja paahtaa uunissa tai pannulla, jolloin niistä saa oivallista naposteltavaa.

Kolean syysillan alkuruoaksi sopii keltainen kurpitsakeitto, johon bataatti tuo makeaa täyteläisyyttä ja omena pirteyttä.

Höyryävän kuuman keiton kera maistuu itse leivottu sadonkorjuuleipä, jonka taikinaan käytetään kurpitsasosetta.

Perunoiden ja bataatin kera uunissa paahdetut kurpitsalohkot maustetaan chilillä ja inkiväärillä. Uunikurpitsat käyvät kevyestä ateriasta yksinään, mutta sopivat myös lisukkeeksi vaikkapa grillatuille broilerin koiville.

Aterian kruunaa makea ja mausteinen Uuden-Seelannin kurpitsapiirakka, joka nautitaan kermavaahdon kera.

Lue myös:
Kurpitsa värittää syysruuan
Komea kurpitsa
Halloween-leivonnaiset tehdään kurpitsasta

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry, kuvat: Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Kiitos tästä kurpitsakeiton ohjeesta. Olen valmistanut sen mukaan, ja hyvää tuli, kaikkien mielestä! Jätin turhan tuliset mausteet pois, niin maistui perheen pienimmillekin. NIIN, ja maitopohjaisen kerman korvasin kookoskermalla. Sopii erinomaisesti. Suosittelen! Terv. Paula, vm. -49

Kommentoi juttua: Kurpitsa on vihannestiskin aurinkoinen pullukka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X