Kurpitsa värittää syysruuan

Kurpitsa on monikäyttöinen kasvis. Syksyisen värinen melonin ja kurkun sukulainen maistuu keittona, uunissa ja säilykkeenä.

KurpitsakeittoKurpitsa soseeksi

Pyöräytä keltamaltoisesta kurpitsasta ensin sose, jota voi käyttää leivonnaisissa, keitoissa ja marmeladeissa. Litraan sosetta tarvitset kilon kurpitsan maltoa ja desin vettä. Kuutioi malto ja lisää kattilaan kiehuvaan veteen. Keitä hiljalleen puolisen tuntia ja soseuta.

Syötäviksi sopivat parhaiten talvikurpitsa- eli squashlajikkeet kuten Cucurbita pepo ’Butternut’ sekä erilaiset Halloween-kurpitsat kuten Conneticut Field ja ’O’ Lantern’. Punamaltoiset lajit antavat kauniin värin piirakoihin ja keittoihin.

Keitto kurpitsasta

Uunikurpitsat

Keltainen kurpitsakeitto on helppo syysiltojen lämmittäjä. Bataatti syventää kurpitsan keltaista väriä. Happamat hedelmät, kuten omenat, kvittenit ja sitrukset antavat keitolle makua. Kurpitsansiemenet sopivat hyvin valmiin keiton pinnalle.

Vaihtelua lisukkeisiin

Uunikurpitsat sopivat vaikka naposteluun. Kurpitsalohkot sopivat myös muiden juuresten joukkoon uunissa paahdettaviksi.

Kurpitsapiirat voi tehdä pieniksi annoksiksi tai isoksi piirakaksi. Paahdettu sokeri, piparkakkumausteet ja kerma tekevät amerikkalaisesta kurpitsapiiraasta rakastetun herkkuleivonnaisen.

KurpitsamarmeladiHerkkuja aamiaispöytään

Pirteän värinen kurpitsamarmeladi säilyy hyvin kylmässä. Appelsiini, sitruuna ja inkivääri antavat aamiaishillolle potkua.

Kurpitsansiemenet sekä vahvanmakuinen ja -värinen kurpitsansiemenöljy maustavat peston, joka maistuu ihanalta vaikkapa sämpylän päällä.

Lue lisää komeasta kurpitsasta Kotilieden sivuilta!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kurpitsa värittää syysruuan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X