Ruoka

Kylmäuutettu kahvi eli cold brew -kahvi on todella helppo tehdä

Kylmäuutettu kahvi on ollut jo joitakin vuosia kahviloiden listoilla. Nyt cold brew -kahvia tehdään myös kotona.

Kylmäuutettu kahvi on uskomattoman helppo valmistaa. Juoma on niin yksinkertainen, että ensin ei ihan usko, että miten tästä nyt voi tulla jotain niin erikoista, mutta jo ensimmäisen kokeilun jälkeen juoman valmistukseen jää koukkuun – niin helppoa se on!

Et tarvitse kuin suodatinkahvia ja vettä. Yksinkertaista!

Suodatinkahvijauhetta uutetaan kylmässä vedessä, jolloin juomasta tulee pehmeää, matalahappoista, vihvahteikasta ja kahville tyypilliset aromit kiipivät kielelle herkemmin ja löydät tavallisesta suodatinkahvistasi aivan uusia ulottuvuuksia.

Kahviloissa kylmäuutettua kahvia on näkynyt jo joitakin vuosia, mutta nyt sitä tehdään myös kotona. Kesän helteillä ei parempaa juomaa voi kuvitellakaan kuin cold brew eli kylmäuutettu kahvi, jossa on lisäksi maitoa pehmentämässä makua. Tavallisen maidon voi korvata vaikka kookos- tai mantelimaidolla, jolloin juomaan saa taas aivan uuden maun.

Miten kylmäuutettu eli cold brew -kahvi valmistetaan?

  1. Mittaa astiaan kahvipuruja ja kylmää vettä. Yhteen litraan laitetaan noin 120 g kahvipurua.
  2. Anna hautua yön yli, vähintään 8 tuntia, mutta syvemmän maun saat uuttamalla kahvia 10–16 tuntia.
  3. Siivilöi kahvi pois erittäin tiheäreikäisen siivilän läpi tai suodatinpaperin läpi.
  4. Juo maidon ja jääpalojen kanssa.

Kylmäuutettua kahvia voi valmistaa esimerkiksi suljettavassa ämpärissä, kannellisessa lasipurkissa tai pressopannussa.

On tärkeää, että astia suljetaan kannella tai kelmulla, jolloin kahvijuoma ei ime itseensä ylimääräisiä hajuja ja makuja.

Voit tehdä kylmäuutetusta kahvista myös jääpaloja. Silloin jääpalat eivät sulaessaan laimenna kahvijuomia liikaa. Kahvi maistuu myös cocktaileissa tai jäätelön kanssa.

Testissä cold brew -laite

Markkinoille on tullut kahvipannu valmistusta helpottamaan. Testasimme KitchenAid Artisan -kylmähaudutuskahvipannua.

Kylmäuutettu kahvi valmistuu pannussa.
Kahvipannussa on tiheä siivilä, josta purut eivät mene läpi.

Säiliöön mitattiin ohjeen mukaan kahvia ja kaadettiin vettä päälle. Pannu mahtui hyvin jääkaappiin, eikä vienyt liikaa tilaa. Pannussa oli myös kätevä hana, josta oli helppo lorotella kahvia suoraan jääkaapista mukiin.

Kylmäuutettu kahvipannu mahtuu jääkaappiin.
Kahvipannu, jossa valmistetaan kylmäuutettua kahvia mahtuu jääkaappiin.

“Kylmäuutettu kahvi on ollut pinnalla jo pidempään Yhdysvalloissa ja nyt se on lyömässä läpi myös Pohjoismaissa, jossa kahvi on juotu perinteisesti kuumana. Kylmäuutetun kahvin erikoisuus piilee sen valmistustavassa: kahviin ei käytetä lainkaan kuumaa vettä, vaan haudutus tehdään rauhassa kylmässä. Siksi lopputulos on erilainen kuin esimerkiksi jääkahvissa, jossa kuuma kahvi jäähdytetään jääpaloilla. Kylmäuutettu kahvi on vähähappoisempaa ja maistuu vähemmän kitkerältä. Se on täydellinen pohja herkullisille kahvijuomille ja erinomainen viilentäjä esimerkiksi keväisille piknikeille ja kuumiin kesäpäiviin,”  KitchenAidin Pohjoismaiden päällikkö Cecilia Liss kertoo.

Nitrokahvi eli nitro coffee on uusin tapa tarjota kahvia

Nitrokahvi on seuraava askel trendikkäästä kylmäuutetusta kahvista. Nimensä se on saanut siitä, että kahviin lisätään typpeä. Typpi on englanniksi nitrogen, josta vääntäytyy nimi nitrokahvi suomeksi.

Anders Thorén Löfbergsin lehdistövastaava tarjoilee nitrokahvia.
Ruotsalaisen kahviyrityksen Löfbersin lehdistövastaava Anders Thorén tarjoilee nitrokahvia Kungsgatanin kahvilassa Tukholmassa.

”Ruotsissa nitrokahvi on jo valtava menestys. Tukholmassa nitrokahvi on ollut kesäterassien hittijuoma jo pari kesää. Typpi tekee siitä paksua ja kuohkeaa, se näyttää aivan stout-oluelta, mutta on siis täysin alkoholiton ja siksi kiva kesäjuoma terassille,” Löfbergs-kahviyrityksen lehdistövastaava Anders Thorén kertoo.

Suomessa nitrokahvia on saatavilla ainakin Löfbergsin omasta kahvilasta Länsiterminaalista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylmäuutettu kahvi eli cold brew -kahvi on todella helppo tehdä

Benderr

Varmaan ihan hyvää kunhan ei pilaa kahvia maidolla.

Poutte

Latteen kuuluu maito. Vaikka eihän se ilman espressoa mikään latte ole, mutta hyvää kuitenkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.