
Laihdutatko? Herkullista ruokaa ei tarvitse unohtaa – testaa nämä 10 ohjetta
Tuliko jouluna syötyä enemmä kuin tarpeen ja nyt housunnappia kiristää? Lupasitko uutena vuotena syödä terveellisemmin ja lisätä kasviksia ruokavalioosi? Ehkä jopa pudottaa pari kiloa? Näillä ohjeilla arkeen palaaminen sujuu herkullisesti!
Ruokaisa salaatti täyttää ja pitää nälän loitolla
Salaatit ovat kevyttä ja ravitseaa lounasruokaa, mutta pelkillä salaatinlehdillä ei nälkää taltuteta. Höystä siis salaattisi hyvillä hiilihydraateilla, kuten kvinoalla, täysjyväpastalla tai -riisillä. Ne pitävät verensokerin tasaisena ja nälän loitolla pitkään.
Lue myös: Kevyttä ja terveellistä ruokaa arkeen
Proteiinipitoiset tuotteet puolestaan täyttävät vatsan tehokkaasti. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kana, kala, tofu ja pavut. Lastaa lautaselle myös monipuolisesti kasviksia. Kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuvaa salaattia on ilo syödä ja samalla tankkaat myös roppakaupalla virtaa ja vitamiineja.
Kulhoon koottu salaatti on täydellisyyttä hipova lounas, joka on näppärä ottaa vaikka töihin evääksi. Tässä kulhoruoassa on broileria ja kasviksia, jotka on koottu vihreänä vehnänä tunnetun freekehin päälle. Jos et saa freekehiä käsiisi, voit korvata sen kvinoalla tai täysjyväriisillä.
Jos innostuit kulhoruoista enemmänkin, kurkkaa täältä lisää vinkkejä onnistumiseen.
Resepti: Lounaskulhossa broileria ja kasviksia
Ihanan kevyttä ja ravitsevaa! Purkkiin pakattu kasvis-nuudelisalaatti on täynnä kaikkea terveellistä. Purkin pohjalla on maukas korianteripesto, päällä lasinuudeleita sekä reilusti kasviksia. Pähkinät ja siemenet tekevät salaatista ruokaisan, mutta halutessasi voit lisätä joukkoon myös paistettua tofua.
Resepti: Kasvis-nuudelisalaatti
Rasvaista lohta ei kannata vältellä, sillä se on varsin terveellistä syötävää, joka sopii myös keventäjän ruokavalioon. Tämä lohisalaatti saa puhtia pavuista ja makua sinappisesta kastikkeesta. Jos haluat vedellä mutkia suoriksi, voi paistetun lohifileen korvata myös lämminsavulohella.
Resepti: Lohi-papusalaatti
Herkullinen keitto syntyy kevyesti ilman kermaa
Jätä tuhdin kermaiset keitot tauolle ja suosi niiden sijaan tomaattipohjaisia ja kirkasliemisiä keittoja. Ruokaisa soppa syntyy pavuista, broilerista tai vähärasvaisesta naudanjauhelihasta. Sattumiksi voi pilkkoa kasviksia maun ja mieliteon mukaan.
Italialaisen papukeiton juju on punainen lehtikaali, joka värjää liemen hehkuvan purppuraiseksi. Superterveellinen voimavihannes saa seurakseen myös porkkanaa, kesäkurpitsaa sekä valkoisia papuja, joiden ansiosta soppa on ruokaisa ja ravitseva. Keitto sopii loistavasti niin lounaaksi kuin päivälliseksikin.
Resepti: Italialainen papukeitto
Kun nälkä kurnii vatsassa, on nopea kanakeitto pika-apu tilanteeseen. Se syntyy kätevästi edellispäivän uunibroilerin rippeistä tai kaupan palvelutiskiltä mukaan napatusta, valmiiksi grillatusta kanasta. Ryyditä soppa juureksilla sekä purkillisella valkoisia papuja, niin saat hetkessä aikaan kevyen, mutta varsin täyttävän aterian.
Resepti: Nopea kanakeitto
Tämä tomaattipohjainen jauhelihakeitto on kevyt, mutta silti tuhdin täyttävä. Soppa syntyy töiden jälkeen pikapikaa, sen takaa kattikaan kumottava pussillinen valmiiksi kuutioituja keittojuureksia. Valitse kaupasta vähärasvaista naudan jauhelihaa ja korvaa keiton päälle lisättävä rasvainen smetana kevyemmällä vaihtoehdolla. Kokeile esimerkiksi kevytranskankermaa tai paksua jogurttia.
Resepti: Jauhelihakeitto
Pataruoka kevenee kasviksilla
Helppo ja edullinen pataruoka maistuu erityisen hyvältä kylmänä vuodenaikana, sillä se lämmittää kuin sisäinen villapaita. Erilaiset pataruoat ovat myös siitä mainioita, että ruokaa voi keventää pilkkomalla joukkoon runsaasti erilaisia kasviksia. Keitä kavereiksi esimerkiksi täysjyväriisiä ja tarjoa lisänä raikasta vihersalaattia.
Tämä vietnamilainen lihapata tehdään naudan ulkopaistista, kurpitsasta ja porkkanasta. Tomaattipohjaisen padan maustaa kaffirilimetinlehdet, kaneli ja tähtianis. Naudan marinointiin käytettävää five spice -maustetta löydät etnisistä ruokakaupoista.
Resepti: Vietnamilainen liha-kurpitsapata
Tämä linssi-kasvispata ilahduttaa erityisesti kasvissyöjiä. Se tehdään vihreistä linsseistä, porkkanasta, lehtiselleristä sekä purkillisesta tomaattimurskaa.
Hyvää, kevyttä ja maukasta, mutta parasta on kuitenkin se, ettei pataa tarvitse haudutella tuntitolkulla. Linssit ovat kypsiä ja maut kohdallaan jo puolen tunnin hauduttelun jälkeen. Tätä jaksaa tehdä myös arki-iltana töiden jälkeen.
Resepti: Linssi-kasvispata
Jauhelihastakin syntyy varsin mainio ja ravitseva pataruoka, kun valitset kaupasta vähärasvaista naudan jauhelihaa, lisäät joukkoon punaisia linssejä sekä runsaasti juureksia. Marokon meininkiä tähän jauhelihapataan tuo tujaus pikanttia harissatahnaa. Lisukkeeksi sopii täysjyväcouscous ja raikas salaatti.
Resepti: Marokkolainen kasvispata
Pientä makeaa
Makeastakaan ei tarvitse kokonaan kieltäytyä, kunhan valitsee herkkunsa fiksusti. Kun sokerihammasta kolottaa, pakastetuista banaaneista valmistettu kermajäätelöä erehdyttävästi muistuttava herkku tuo helpotuksen ilman ylimääräisiä kaloreita.
Tässä ohjeessa banaanijäätelö on maustettu raakakaakaojauheella ja maapähkinävoilla, mutta käytännössä joukkoon voi lisätä melkein mitä tahansa. Kokeile esimerkiksi pakastettuja mangokuutoita tai mustikoita.
Resepti: Pika suklaa-banaanijäätelö
Kommentoi
Kommentoi juttua: Laihdutatko? Herkullista ruokaa ei tarvitse unohtaa – testaa nämä 10 ohjetta