Lämmin leipä palkitsee leipojan

Kotona leivottu leipä on takuulla tuoretta. Taikinan vaivaaminen kannattaa, mutta tuoretta leipää saa tehtyä myös nopeasti.

Kimmoisa ja venyvä hiivataikina syntyy vehnäjauhoilla, joilla on parhaat leivontaominaisuudet. Todella hyvän sitkon saa lisäämällä taikinan joukkoon durumvehnäjauhoja. Osan vehnäjauhoista voi korvata muilla jauhoilla, kuten hiivaleipä-, ohra-, ruis- tai grahamjauhoilla.

Jos malttaa vaivata huolella, leipään muodostuu hyvä sitko. Silloin leipä kohoaa hyvin ja saa tasaisen rakenteen. Hiivan toimintaa voi tehostaa lisäämällä leipätaikinaan hieman sokeria tai hunajaa.

Makua ja väriä taikinaan

Leivän makua ja ravintoarvoa voi parantaa myös leseillä, hiutaleilla ja myslillä.
Vaihtelua leipiin saa lisäämällä taikinaan esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, juustoraastetta, yrttejä , porkkana– tai muuta juuresraastetta, sipulia ja valkosipulia sekä muita mausteita.

Leipää maailmalta

Herkuttele myös muiden maiden ruokakulttuureista tutuilla leivillä. Kokeile vaikka amerikkalaisia bageleita , arabialaista pita-taskuleipää, englantilaisia teeleipiä ja intialaisia naanleipiä , italialaista focaccialeipää ,ciabattaa sekä ranskalaista maalaisleipää
tai fougasse-leipää.

Rapea kuori

Monen mielestä rapeakuorinen leipä on parasta. Leivän pinnasta tulee rapea, kun panet uuniin vesikulhon paistumisen ajaksi. Rapean pinnan muodostumista voi tehostaa voitelemalla tai sumuttamalla leivän pinnan vedellä ennen uuniin laittamista ja mielellään vielä paiston loppuvaiheessa.

Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaan koputettaessa. Leipä säilyttää rapeutensa, kun annat sen jäähtyä ilman liinaa ja säilytät sen paperipussissa tai rei´itetyssä kahisevassa muovipussissa.

Vastapaistettua leipää vaivatta

Lämpimän leivän leipominen onnistuu myös vähemmällä vaivalla ja nopeasti. Esimerkiksi leivinjauheella kohotetut teeleivät ja kohottamattomat perunarieskat valmistuvat hetkessä.

Lisää herkullisia leipäohjeita löytyy Kotilieden ruokaohjehausta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lämmin leipä palkitsee leipojan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X