Ruoka

Onko tässä maailman paras kaurapuuro? Suomalainen hotelliketju pisti jakoon hittireseptin, jonka perään kyselevät jopa maailmantähdet

Lapland Hotels -ketjun keittiössä on kehitetty puuro, jonka reseptiä pyytävät turistit ja jopa maailmantähdet. Kysyimme hotellin keittiöpäällikkö Tero Mäntykankaalta vinkit täydellisen puuron valmistukseen.

Kaurapuuro on aamupalojen klassikko. Suomalaisessa Lapland Hotels -ketjussa se osataan kuitenkin niin hyvin, että kaurapuurosta on tullut hotelliketjun todellinen vetonaula.

Kyseessä on pitkään kahdessa jaksossa haudutettu kaurapuuro. Lopputulos on niin samettisen hyvää ja pehmeää, että reseptin perään kyselevät jopa ulkomaalaiset turistit.

Lue myös: Puuron jämät kattilan pohjalla? Upota tähteet rieskoihin, sämpylöihin ja jälkkäreihin

Mikä on täydellisen kaurapuuron salaisuus? Tätähän on kysyttävä suorana hotellista.

Keittiöpäällikkö Tero Mäntykankaan mukaan hittipuuro ei missään nimessä ole syntynyt sattumalta, vaan taustalla on harras kehitystyö. Hotelliketjussa ruokaan on suhtauduttu aina kunnianhimoisesti.

”Alusta saakka ajatuksena on ollut tehdä aamupalasta meidän näköinen. Ja koska meidän raaka-aineet Lapissa on kaikkein parhaimpia, joten haluttiin tehdä jotain paikallista”, Mäntykangas sanoo.

Viikkojen testailu synnytti helmen

Kun ketjun Bulevardin hotelli avattiin Helsingissä, tavoitteena oli kehittää kaurapuuro, joka on ”törkeän hyvä”, kuten Mäntykangas kuvailee. Reseptiä testattiin viikkoja eri määrällä suolaa tai voita.

Ja se kannatti – onhan puuron viimeinen versio on noussut lähes kulttiasemaan. Toisinaan paikalle saavutaan vain puuron takia. Hotelliketjun myydyin tuote onkin ulkopuolinen aamiainen, eli aamiaiselle tullaan, vaikka hotellissa ei yövyttäisikään.

Hotellissa kaurapuuro tehdään kahdessa vaiheessa. Puuro ei käy liedellä ollenkaan, vaan se valmistetaan kokonaan uunissa.

Täyteläisen maun salaisuus on punainen maito, voi ja sopiva suola. Käytetyt kauranjyvät ovat gluteenittomia.

Annoksen viimeistelevät lisukkeet, jotka ovat talon tapaan Lapin hilloja, puolukoita tai mustikoita.

Sopiva suhde suolaa, voita ja punaista maitoa on salaisuus herkullisen puuron takana.
Sopiva suhde suolaa, voita ja punaista maitoa on salaisuus herkullisen puuron takana. © Mikko Uosukainen Photography

Tavoitteena on, että vuoden päästä puuroa tarjotaan ketjun kaikissa hotelleissa. Mäntykangas uskoo, että puuro on parhaassa tapauksessa se syy, miksi heillä yövytään.

Muita aamupalan erikoisuuksia ovat käsintehdyt savuporon makuiset karjalanpiirakat ja poromustamakkara. Asiat halutaan tehdä eri tavalla, mutta koska majoittujista valtaosa on ulkomaalaisia, listalta voi toki löytyä myös perinteiset croissantit.

”Mutta croissanttien kyljessä tarjottu hillo on mesiangervo-puolukkahilloa, joka on meidän oma twisti.”

Kaurapuuro maistuu myös supertähdille

Palaute asiakkailta on ollut ylistävää, siksi hotelli on sittemmin päättänyt jakaa kaurapuuron reseptiä avoimesti.

”Meillä on täällä Lapissa periaate, että kaikki on vapaata riistaa. Jos sen joku haluaa kopioida, niin sehän kertoo vaan siitä, että meillä on syytä paukutella henkseleitä, että ollaan tehty jotain oikein”, Mäntykangas sanoo.

Hotellivieraat voivat saada englanniksi käännetyn ohjeen matkaansa respasta. Toisinaan hotellissa on yöpynyt myös maailmantähtiä, joille resepti on lähetetty pyynnöstä jälkikäteen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tässä maailman paras kaurapuuro? Suomalainen hotelliketju pisti jakoon hittireseptin, jonka perään kyselevät jopa maailmantähdet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.