Laskiaispulla on keskitalven herkku

Laskiainen on keskitalven iloinen ja riehakas juhla, johon kuuluvat olennaisena osana mäenlasku, hernekeitto ja laskiaispullat.

Laskiainen on kristillisen kirkkovuoden juhla, jota vietetään 40 päivää ennen pääsiäistä. Juhlaan kuuluu kaksi merkkipäivää: laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai. Laskiainen on iloinen ja riehakas juhla, koska perinteisesti laskiaistiistain jälkeisenä tuhkakeskiviikkona alkaa pääsiäiseen saakka kestävä suuri paasto.

Suomessa laskiaisperinteeseen kuuluu kelkkamäki.  Mäessä huudetaan ”pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä”. Räätikkä tarkoittaa lanttua ja nurkanpää hirrenpäätä nurkkasalvoksessa.  Mitä pidemmälle kelkka luistaa, sitä pidempiä pellavia saadaan.

Hernekeitto lämmittää

Ennen vanhaan laskiaisena syötiin tuhtia liharuokaa, koska seuraavan kerran lihaa sai syödä vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. Perinteisiä laskiaisruokia olivat ohrajauhoista tehty leipä, rasvarieska, ja herneistä ja rukiinjyvistä keitetty liharokka, joka höystettiin siansorkilla.

Perinteinen hernekeitto kuuluu edelleen laskiaisen tarjottaviin ja sopiikin loistavasti ulkoilun jälkeiseksi lämmikkeeksi.  Juhlavaksi ruoaksi sopii sherryllä maustettu ja samppanjalla viimeistelty hernesosekeitto. Kokeile myös laskiaisen uuniperunoita.

Edelleenkin laskiaisperinteeseen kuuluvat laskiaispullat yleistyivät 1800-luvulla. Laskiaispulla täytetään pehmeällä kermavaahdolla sekä mantelimassatäytteellä tai mansikka- tai vadelmahillolla. Herkkusuu laittaa väliin sekä mantelimassatäytettä että hilloa.

Avainsanat

Keskustelu

Minusta mantelimöhnä laskiaispullassa maistuu herkullisemmalta kuin hillo. Harmi, että kaupan ja leipomon pullissa on useimmin hilloa. Täytyy vissiin leipoa itse niin saa mieleisiään.
Liukasta laskiaista kuitenkin kaikille! 🙂

No niin, pian on hernekeiton ja laskiaispullien aika. Vaikka ikää on jo yli 5-kymmenen, mäkeen pitää päästä lasten kanssa. Hei huljakkaa pulkalla, suksilla tai liukurilla. Myös luistelu on mahtavaa! Sen jälkeenhän nuo herkut maistuvat.

Meitä on Suomessa yhä kasvava joukko karppaajia, jotka haluamme välttää valkoisten jauhojen ja sokerin hiilihydraatteja. Valkoinen pulla suorastaan ällöttää. Näistä tavanomaisista laskiaispullista karppaaja huolii vain kermavaahdon, ellei siinäkin ole sokeria. Olisi mukavaa, jos joskus tarjoaisitte reseptejä myös meille.

Söin peräti 3 laskiaispullaa, nyt täytynee vaihtaa kevyempiin ruokiin. Mutta oli ne hyviä!

Onko hillotäyteellä vs. mantelitäytteellä alueellisia tai historiallisia perinteitä? Itse uskon mantelitäytettä vanhemmaksi, mutta alueellinen tai muu syy voi olla uskoni peruste. Hillotäytteeseen tutustuin kuitenkin myöhemmin ja onhan se helpompi tehdä.

Kommentoi juttua: Laskiaispulla on keskitalven herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X